Η Ινδία δέχεται 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Η αποστολή Mega AI της Ινδίας θα λειτουργεί με ένα μοντέλο συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα
6'

Η ινδική κυβέρνηση ενέκρινε την αποστολή Τεχνητής Νοημοσύνης της Ινδίας, με δαπάνη 10.372 crore (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για πέντε χρόνια, για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και την ικανότητα υπερυπολογιστών στη χώρα.

Το σημείο εκκίνησης της φιλόδοξης αποστολής της AI είναι να επιτρέψει την πρόσβαση σε 10.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPUs), καθώς η ζήτηση για διακομιστές που βασίζονται σε GPU έχει αυξηθεί επειδή μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα με υψηλότερη ταχύτητα σε σύγκριση με διακομιστές που βασίζονται σε CPU. Οι GPU είναι απαραίτητες για τη δημιουργία εφαρμογών και μοντέλων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η αποστολή Mega AI της Ινδίας θα λειτουργεί με ένα μοντέλο συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και θα επεκτείνει τις GPU ως ψηφιακή δημόσια υποδομή που μπορεί να προσφέρει AI-as-a-υπηρεσία και επίσης να παρέχει πρόσβαση σε στοχευμένη χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης. Οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της αποστολής IndiaAI θα είναι διαθέσιμες τους επόμενους 18-24 μήνες.

Καθώς ο θόρυβος γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να αυξάνεται, η αποστολή της κυβέρνησης είναι να καλύψει ένα σημαντικό επενδυτικό κενό σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, μεταξύ 2013 και 2022, οι επενδύσεις στην Ινδία ανήλθαν σε μόλις 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ΗΠΑ είδαν σχεδόν 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Στην πραγματικότητα, δεδομένης της σπανιότητας και του υπερβολικού κόστους αυτής της υποδομής, οι νεοφυείς επιχειρήσεις απαιτούν τη δημιουργία ενός συμπλέγματος GPU στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση. Η πρόσβαση σε ένα σύμπλεγμα GPU διευκολύνει τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις.

Η επένδυση σε 10.000 GPU και η διάθεση τους σε ερευνητές και καινοτόμους είναι ένα βήμα για να γίνει η Ινδία η πρωτεύουσα των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο. Μειώνοντας την εξάρτηση από μοντέλα όπως το OpenAI και το MetaAI, οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν πλέον να δημιουργήσουν βασικά μοντέλα από την αρχή για μια ποικιλία εφαρμογών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφορικής Ashwini Vaishnaw, «η εστίαση είναι στην ανάπτυξη ολόκληρου του οικοσυστήματος, από την υπολογιστική ισχύ έως τα μοντέλα, από τις εφαρμογές στο ταλέντο και από την πλατφόρμα δεδομένων έως το ρυθμιστικό πλαίσιο».

Η παγκόσμια εταιρεία υπολογιστών cloud Rackspace Technology με έδρα το Τέξας επιθυμεί να δημιουργήσει ένα κέντρο δεδομένων στην Ινδία καθώς περισσότερες τοπικές εταιρείες υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη. Στην Ινδία, το Rackspace έχει 142 πελάτες από τομείς όπως η μεταποίηση, ιδιαίτερα τα αυτοκίνητα και τα καταναλωτικά συσκευασμένα αγαθά, το λιανικό εμπόριο, τα logistics και οι τράπεζες.

Η πρόβλεψη για το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης της Ινδίας φαίνεται δυναμική. Το Stanford AI Index 2023 κατατάσσει την Ινδία ως τον παγκόσμιο ηγέτη στη διείσδυση δεξιοτήτων AI. Εκτιμάται ότι μέσω της υιοθέτησης του GenAI, η Ινδία μπορεί δυνητικά να προσθέσει 359-438 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ της το 2029-30, πάνω και πάνω από τις βασικές εκτιμήσεις της.

Και σε επτά χρόνια από τώρα, η συνεισφορά της GenAI θα μεταφραστεί από 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σωρευμένο ΑΕΠ. Σύμφωνα με μια έκθεση με τίτλο «Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία στροβιλοφόρτισης», η οποία συντάχθηκε από κοινού από τη βιομηχανία πληροφορικής Nasscom και το Boston Consulting Group, η αγορά της Ινδίας για τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να επεκταθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 25% έως το 2027, που ωθείται όχι μόνο από τις αυξημένες επενδύσεις αλλά και από την αυξανόμενη δεξαμενή ταλέντων και τις συντονισμένες προσπάθειες των εταιρειών να αναβαθμίσουν το εργατικό τους δυναμικό.

Υπάρχει όμως και αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης για δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τη Statista, οι επενδύσεις στην τεχνολογία AI θα φτάσουν σχεδόν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2024. Και οι εταιρείες επιταχύνουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας AI τους για να αυτοματοποιήσουν τα καθήκοντά τους. Για παράδειγμα, η εφαρμογή αναγνώρισης καλούντων Truecaller ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας λειτουργίας εγγραφής κλήσεων με τεχνητή νοημοσύνη στην Ινδία, επιτρέποντας μια λεπτομερή μεταγραφή ολόκληρης της τηλεφωνικής κλήσης, μαζί με μια σύνοψη κλήσεων που δημιουργείται από AI.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ινδία, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella τόνισε τις μοναδικές δυνατότητες της χώρας να πραγματοποιήσει την υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης. Δηλώνοντας ότι η δυναμική γύρω από τους προγραμματιστές και την ανάπτυξη στην Ινδία είναι «απίστευτη», ο Nadela επεσήμανε ότι η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη κοινότητα προγραμματιστών στο GitHub έως το 2027. «Σήμερα, εδώ που τα λέμε, είμαι νούμερο δύο μόνο δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τον συνολικό αριθμό προγραμματιστών στο GitHub, και θα περάσει το 2028, πιστεύω, ή το 2027… θα περάσει… Άρα θα είναι το μέρος όπου θα βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός προγραμματιστών.”

Είναι πράγματι η κατάλληλη στιγμή για να μπούμε βαθύτερα στη σύγκλιση προηγμένων αλγορίθμων, ανάλυσης δεδομένων και υπολογιστικής ισχύος, δημιουργώντας ένα μοναδικό οικοσύστημα AI όπου οι εφαρμογές ξεκλειδώνουν νέα σύνορα που εκτείνονται πέρα ​​από την αυτοματοποίηση και τη μείωση του κόστους.

Από το Bhasini, το οποίο κάνει τις ψηφιακές υπηρεσίες πιο προσιτές σε μη αγγλικές ινδικές γλώσσες, το chatbot PM-KISAN που εξυπηρετεί τη γλωσσική και περιφερειακή ποικιλομορφία των αγροτών, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης CottonAce με τεχνητή νοημοσύνη, μια εφαρμογή σποράς με τεχνητή νοημοσύνη που περιλαμβάνει 45 χρόνια βροχοπτώσεων μοτίβα, τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης εικόνας για την κυκλοφορία σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και την παρακολούθηση πόλεων, σε πολλές άλλες προσαρμογές, η Ινδία αναπτύσσει και αναπτύσσει λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση πολλαπλών αναπτυξιακών προκλήσεων.