Η Δανία θέλει να στείλει υποχρεωτικά τις γυναίκες στον στρατό
Η Δανία σχεδιάζει να στρατολογήσει γυναίκες για στρατιωτική θητεία, αποκάλυψε η κυβέρνηση της Δανίας την Τετάρτη 13 Μαρτίου, καθιστώντας μία από τις λίγες χώρες που απαιτούν από γυναίκες να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις.
«Πιο εύρωστη στράτευση, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους ισότητας των φύλων, πρέπει να συμβάλει στην επίλυση των αμυντικών προκλήσεων, στην εθνική κινητοποίηση και στην επάνδρωση των ενόπλων δυνάμεών μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Troels Lund Poulsen σε συνέντευξη Τύπου.
Οι γυναίκες στη Δανία μπορούν ήδη να προσφερθούν εθελοντικά για στρατιωτική θητεία. Η Δανία είναι πλέον η τρίτη χώρα στην Ευρώπη που εισήγαγε τη γυναικεία στράτευση. Η Νορβηγία και η Σουηδία το έκαναν το 2015 και το 2017, αντίστοιχα.
Ο Δανικός Στρατός αποτελείται από 7.000 έως 9.000 επαγγελματίες στρατιώτες, εξαιρουμένων των στρατευσίμων που υποβάλλονται σε βασική εκπαίδευση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ισχύει για άνδρες άνω των 18 ετών. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν αρκετοί εθελοντές, δεν επιστρατεύονται όλοι οι νέοι άνδρες. Αντίθετα, γίνεται κλήρωση.
Η πρωθυπουργός Μέττε Φρέντερικσεν σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι η Δανία θα επεκτείνει την περίοδο θητείας τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες από τέσσερις σε 11 μήνες ως μέρος της γενικής αναμόρφωσης του στρατού της χώρας. Θα επενδύσει επίσης σε επίγεια συστήματα αεράμυνας και μια ταξιαρχία πεζικού έως και 6.000 στρατιωτών έως το 2028.
«Δεν επανεξοπλιζόμαστε στη Δανία επειδή θέλουμε πόλεμο, καταστροφή ή βάσανα. Επανεξοπλιζόμαστε αυτή τη στιγμή για να αποφύγουμε τον πόλεμο και σε έναν κόσμο όπου η διεθνής τάξη αμφισβητείται», είπε ο Φρέντερικσεν.
Ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν είπε ότι οι κινήσεις γίνονται ως μια μορφή αποτροπής.
Αν και «η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για τη Δανία», είπε ο Ράσμουσεν, «δεν θα φτάσουμε σε ένα μέρος όπου θα μπορούσαν να έρθουν να το κάνουν αυτό».
Η σκανδιναβική χώρα είναι ένα ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ και σημαντικός υποστηρικτής της Ουκρανίας στην προσπάθειά της να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας. Η Κοπεγχάγη είναι μία από τις λίγες χώρες που προμηθεύουν το Κίεβο με μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν αυτό το καλοκαίρι.