Εφιάλτης πάνω από το βασίλειο του Μονακό: Οικονομικό σκάνδαλο με κατηγορίες για διαφθορά

Μονακό: Με εντολή δικαστή, η αστυνομία εισέβαλε σε κυβερνητικά και επιχειρηματικά γραφεία και συνέλεξε στοιχεία από τα σπίτια των εµπλεκοµένων
3'

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθεται η βασιλική οικογένεια του Μονακό, καθώς ένα οικονοµικό σκάνδαλο έχει λάβει διαστάσεις µε την οικογένεια να αντιµετωπίζει αστυνοµική έρευνα για διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων.

Όπως αποκάλυψε το Bloomberg, όλα ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια µε πρωταγωνιστές τα ανίψια του πρίγκιπα Αλβέρτου, Αντρέα και Πιερ Κασιράγκι, που φέρεται να είχαν εύνοια από την κυβέρνηση σε επιχειρηματικές δραστηριότητές τους.


To πρόβλημα

Περίπου µια φορά τον µήνα, ο οικονομικός σύμβουλος της απολύτου εμπιστοσύνης του παλατιού Παλµέρο και πρίγκιπας Αλβέρτος συναντιούνταν στο Palais Princier για να συζητήσουν για τη διοίκηση της χώρας, που κυβερνάται από την ίδια δυναστεία εδώ και 700 χρόνια.

Επίσης για τις επόµενες επιχειρηµατικές κινήσεις της οικογένειας.

Μια µέρα όµως, το φθινόπωρο του 2012, ο λογιστής είχε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέµα να θίξει µε το αφεντικό του, καθώς εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά µε τα φιλόδοξα σχέδια που ετοίµαζαν τα ανίψια του.

Τα δύο αδέλφια, Αντρέα και Πιερ Κασιράγκι, ήθελαν να αφήσουν το στίγµα τους στο Μονακό και είχαν ξεκινήσει δυναµικά τα σχέδιά τους, επενδύοντας στις κατασκευές, την τεχνολογία και τις µεταφορές. Οµως για να ξεχωρίσουν χρειάζονταν την εύνοια της κυβέρνησης και του θείου τους.

Ο Παλµέρο τότε, µε σηµειώσεις του, βλέποντας την απειλή που αποτελούσαν για τη βασιλική οικογένεια, προειδοποιούσε: «Η κατασκευαστική επιχείρηση θα προκαλέσει προβλήµατα. Ο Πιερ Κασιράγκι είναι πολύ φιλόδοξος και επιθυµεί να κερδίσει πολλά συµβόλαια, πρέπει να προσέξουµε την κατάσταση». Οι προειδοποιήσεις σχετικά µε τη διαφθορά και την ευνοϊκή µεταχείριση από την κυβέρνηση και το Παλάτι, όµως, έπεσαν στο κενό, µέχρι που το σκάνδαλο ήρθε στο φως.

Η εύνοια της κυβέρνησης Αλβέρτου στους Κασιράγκι

Όπως εξηγεί το Bloomberg, µία έρευνα, βασισµένη σε εκατοντάδες αδηµοσίευτα έγγραφα, διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση του Αλβέρτου ευνοούσε τακτικά τους Κασιράγκι τα τελευταία 15 χρόνια. Το 2009, όταν ήταν 25 και 21 ετών, η εταιρεία των ανιψιών άρχισε να εργάζεται για κρατικές συµβάσεις αξίας άνω των 55 εκατοµµυρίων ευρώ (60 εκατοµµύρια δολάρια). Όταν αργότερα οι Κασιράγκι θέλησαν να χτίσουν µια πολυτελή πολυκατοικία κοντά στο διάσηµο Casino de Monte-Carlo, ο πρίγκιπας Αλβέρτος παρενέβη για να αποµακρυνθούν από τη διαδικασία οι υπόλοιποι εργολάβοι. Οταν η εταιρεία θέλησε να αναλάβει την αποκλειστική υπηρεσία ελικοπτέρων της χώρας, κυβερνητικός αξιωµατούχος άνοιξε «δίοδο», που τη βοήθησε να προετοιµάσει την προσφορά της ένα χρόνο νωρίτερα, δίνοντάς της προβάδισµα έναντι του ανταγωνιστή της.

Έτσι με εντολή δικαστή, η αστυνοµία εισέβαλε σε κυβερνητικά και επιχειρηµατικά γραφεία και συνέλεξε στοιχεία από τα σπίτια των εµπλεκοµένων. Σε δηλώσεις τους στο «Businessweek» τόσο ο πρίγκιπας όσο και οι Κασιράγκι αρνήθηκαν ότι διέπραξαν αδίκηµα. Οι αδελφοί είπαν ότι διεξάγουν «τις επιχειρηµατικές τους δραστηριότητες µε ακεραιότητα και αυστηρή τήρηση των κυβερνητικών κανόνων».

Ο Αλβέρτος είπε ότι «είναι υποχρεωµένος να µην παίρνει θέση» και ότι «οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Μονακό υπόκεινται σε κανόνες δηµόσιων διαγωνισµών, όπως συµβαίνει οπουδήποτε αλλού». «∆εν θα µου περνούσε ποτέ από το µυαλό να παρέµβω µε οποιονδήποτε τρόπο σε αυτές τις διαδικασίες», πρόσθεσε.