Φουντώνουν οι ανησυχίες για φονικό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη - Θα φτάσει τα 7,6 Ρίχτερ

Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι και σε ποιο σημείο στρέφουν το βλέμμα τους
Unsplash
3'

Θεριεύουν οι ανησυχίες για μεγάλο, καταστροφικό αλλά και φονικό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως ο σεισμός μπορεί να φτάσει τα 7,6 Ρίχτερ, παρόμοιο δηλαδή μ’ αυτόν που έπληξε 11 πόλεις στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι σεισμολόγοι εστιάζουν το βλέμμα τους στη θάλασσα του Μαρμαρά, όπου διέρχεται ένας κλάδος του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας που δεν έχει σπάσει. Μάλιστα αναφέρουν πως η πιθανότητα να ξεσπάσει ένας ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ανέρχεται στο 47%.

Πιθανόν ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη να φτάσει τα 7,6 Ρίχτερ

Ο Τούρκος γεωλόγος και καθηγητής σεισμολογίας, δρ. Νατζί Γκιορούρ μιλώντας στο TGRT Haber, αναφέρθηκε στο 1766 όταν τα ρήγματα της θάλασσας του Μαρμαρά «έσπασαν με διαφορά τριών μηνών, οπότε η Κωνσταντινούπολη βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο σεισμούς των 7 και άνω των 7 Ρίχτερ μέσα σε αυτό το διάστημα. Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο ζήτημα. Αν σπάσουν και τα δύο ρήγματα, υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν τα 7,5 και τα 7,6 Ρίχτερ».

Σύμφωνα με τον καθηγητή η Κωνσταντινούπολη αυτή τη στιγμή «παίζει παράταση» όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός τέτοιου σεισμού και μάλιστα εκτίμησε και πότε θα συμβεί.

«Ένας σεισμός αναμένεται να συμβεί σε έξι χρόνια συν ή πλην και εντός 10 ετών. Εμείς παίζουμε παράταση. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περιμένουμε πάρα πολύ καιρό. Η πιθανότητα να γίνει σεισμός 7 ή περισσότερων βαθμών στον Μαρμαρά είναι 47%», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχουν ξεχωριστές γραμμές ρήγματος που να διέρχονται από το έδαφος. Υπάρχει ο βόρειος κλάδος του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, ο οποίος εισέρχεται από τον Κόλπο μέσω της θάλασσας και εξέρχεται από το Τεκίρνταγκ, με μήκος 160 χιλιόμετρα. Ο σεισμός είναι ακριβώς εδώ. Δεν υπάρχουν ρήγματα που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την Κωνσταντινούπολη από την ξηρά.

Ξέρουμε ένα πράγμα, έχουν γίνει σεισμοί συγκεκριμένου μεγέθους στον Μαρμαρά ιστορικά και θα ξαναγίνουν. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι θα συμβεί. Υπήρξε ο σεισμός του 1999 και ο σεισμός του Σάρκιοϊ το 1912. Δεν έχει γίνει σεισμός μεταξύ Γκιολτζούκ και Σάρκιοϊ από το 1766. Αυτό το ονομάζουμε ‘κενό σεισμού’. Υπάρχει ένας κανόνας στη γεωλογία. Εάν υπάρχει κάπου ένα κενό σεισμού, αυτό το κενό πρέπει να γεμίσει. Περιμένουμε έναν σεισμό», προσέθεσε.

«Πάνω από 50.000 νεκροί αν γίνει ένας σεισμός 7,6 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη»

Ακόμα αναφερόμενος στον πρόσφατο σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία όπου «120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τύχη», σημείωσε πως αν γινόταν ανάλογος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα υπήρχαν περισσότερες απώλειες σε ζωές και περιουσίες από το σύνολο των 11 επαρχιών της Τουρκίας που επλήγησαν από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου του 2023.

«Μπορεί να υπάρξουν περισσότερες από 50 χιλιάδες απώλειες σε έναν σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Αυτοί που έχουν προηγμένες τεχνολογικά κοινωνίες θεωρούν καθυστερημένους αυτούς που έχουν περισσότερους θανάτους σε αυτούς τους σεισμούς. Θεωρούν ότι υπάρχει σίγουρα κάποιο πρόβλημα σε αυτή την κοινωνία. Μπορεί να έχουν δίκιο σε κάποιο βαθμό. Πρέπει να προστατέψουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τα δικά μας παιδιά.

Αν χτίσετε μια πόλη με ευαισθητοποίηση για τους σεισμούς, κουλτούρα και αντισεισμική αντοχή με όλα τα στοιχεία της, αυτή η πόλη θα αναπτυχθεί και θα αναπτυχθεί στο μέλλον. Αυτά τα ρήγματα παράγουν σεισμούς εδώ και 13 εκατομμύρια χρόνια και θα παράγουν σεισμούς για εκατομμύρια χρόνια. Αυτό δεν είναι ένα γεγονός που μπορούμε να πούμε ότι έχει τελειώσει», είπε ακόμα και προσέθεσε: «Δεν μπορούν να υπάρχουν 20 χιλιάδες, 50 χιλιάδες νεκροί σε κάθε σεισμό».