Τα 10 πιο περίεργα φυσικά φαινόμενα του πλανήτη - Τι εξηγεί και τι όχι η επιστήμη
Η Γη είναι ένα εκπληκτικό μέρος με πολλές φυσικές εκπλήξεις που μας προκαλούν δέος. Στον πλανήτη μας υπάρχουν εκπληκτικά πράγματα που έχει δημιουργήσει η ίδια η φύση, τα οποία ξεπερνούν κάθε φαντασία.
Θάλασσες του φωσφορίζουν, πολύχρωμα νερά και λόφοι, λαξευμένες πέτρες που σχηματίζονται από το πουθενά και πολλά ακόμα φυσικά φαινόμενα μεταμορφώνουν τον πλανήτη σε ένα παζλ παράδοξων εικόνων.
Απολαύσετε παρακάτω, όχι μόνο το μεγαλείο της φύσης που δημιουργούν απλώς μαγευτικά φυσικά σκηνικά, τα οποία μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε!
Οι «ματωμένοι» καταρράκτες της Ανταρκτικής
Στους Ματωμένους Καταρράκτες στην ανατολική Ανταρκτική, μοιάζει να ρέει αίμα, βάφοντας κόκκινο τον Παγετώνα Taylor και τη λίμνη Bonney, από κάτω. Είναι ένα θέματα που προκαλεί έκπληξη και μια μικρή ανατριχίλα.
Στην πραγματικότητα, ο χρωματισμός αυτός προκύπτει από μια πολύ αλμυρή υπο-παγετώδη λίμνη.
Πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια, το πολύ αλμυρό νερό της εγκλωβίστηκε κάτω από τον παγετώνα Taylor, μακριά από φως, οξυγόνο και ζέστη. Καθώς το αλμυρό νερό περνά από μια ρωγμή στον παγετώνα, αντιδρά με το οξυγόνο στον αέρα και παίρνει αυτή την απόχρωση.
Οι πολύχρωμοι λόφοι της Κίνας
H πόλη Zhangye ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια μία από τις πιο πλούσιες πόλεις της Κίνας, εξαιτίας του δρόμου του μεταξιού. Όμως, σήμερα, αποτελεί πόλο έλξης εξαιτίας των εντυπωσιακών χρωματιστών λόφων της.
Το ασυνήθιστο αυτό γεωλογικό φαινόμενο είναι γνωστό σαν «σχηματισμός Danxia» και οφείλεται στη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ψαμμίτη και άλλων ιζημάτων στην επιφάνεια του εδάφους.
Τα ιζήματα αυτά με την πάροδο εκατομμυρίων χρόνων οξειδώνονται λόγω της επαφής τους με τον αέρα και αποκτούν έτσι τα έντονα χρώματά τους.
Η Κίνα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο στην οποία έχουν ανακαλυφτεί μέχρι τώρα οι σχηματισμοί «Danxia». Υπάρχουν σε αρκετά σημεία της, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, η ευρύτερη περιοχή κοντά στην πόλη Zhangye αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του περίεργου αυτού γεωλογικού φαινομένου.
H παγωμένη λίμνη με τις φυσαλίδες στον Καναδά
Η εικόνα της λίμνης Abraham στον Καναδά είναι εντελώς απόκοσμη: το νερό είναι γεμάτο φυσαλίδες που μοιάζουν με μικρούς ιπτάμενους δίσκους που έπεσαν στο νερό και πάγωσαν ακαριαία.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για παγωμένες φυσαλίδες μεθανίου, «κάψουλες» με το αέριο που παγιδεύτηκαν στο νερό, πάγωσαν και συνέθεσαν ένα υπέροχο θέαμα.
Η λίμνη βρίσκεται στην Αλμπέρτα του Καναδά και το αλλόκοτο περιεχόμενό της δημιουργείται εξαιτίας φύλλων, ζώων και άλλων οργανισμών που πέφτουν στο νερό, βυθίζονται και «καταναλώνονται» από βακτήρια που εκλύουν μεθάνιο.
Το αέριο απελευθερώνεται με τη μορφή φυσαλίδων και στην επαφή του με το παγωμένο νερό παίρνει τη μορφή παγωμένων λευκών δίσκων.
O βράχος Kjeragbolten στη Νορβηγία
Από τα πλέον ανεξήγητα φυσικά φαινόμενα είναι ο βράχος Kjeragbolten στη Νορβηγία.
Ο εν λόγω βράχος είναι ατραξιόν για εκατομμύρια ταξιδιώτες και βρίσκεται στις απέραντες πεδιάδες της Νορβηγίας.
Κανείς δεν ξέρει πως έχει σφηνώσει εκεί ο βράχος, ωστόσο εικάζεται πως από μια μεγαλύτερη κατολίσθηση μπήκε εκεί και με το πέρασμα των ετών λαξεύτηκε.
Τα σύννεφα του Φουτζιγιάμα στην Ιαπωνία
Βγαλμένο από τα πιο... τρελά όνειρα, είναι το πανέμορφο φαινόμενο στην Ιαπωνία και στο ηφαίστειο Φουτζιγιάμα.
Πάνω από το τεράστιο ηφαίστειο συχνά πυκνά σχηματίζονται δισκοειδής σύννεφα, τα οποία θυμίζουν... UFO!
Οι επιστήμονες, ωστόσο έχουν διαφορετική άποψη και αναφέρουν πως οι δυνατοί υγροί άνεμοι πάνω από το σκληρό έδαφος ευθύνονται για αυτό το πανέμορφο θέαμα.
Ο πανέμορφος ευκάλυπτος της Παπούα Νέα Γουινέα
Μοιάζει με ανθρώπινο δημιούργημα, ωστόσο δεν είναι.
Ο πολύχρωμος αιωνόβιος ευκάλυπτος είναι ζωσμένος με φωσφοριζέ (!) χρώματα, τα οποία σχηματίζονται από διάφορες χημικές ενώσεις πάνω στο φλοιό του δέντρου.
Τέτοιοι ευκάλυπτοι υπάρχουν επίσης στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες ωστόσο εκείνος στην αφρικανική χώρα είναι ένα μοναδικό αξιοθέατο.
Οι κινούμενες πέτρες της Καλιφόρνια
Το χειμώνα η Racetrack Playa γεμίζει νερό και οι πέτρες στην επιφάνειά της παγιδεύονται εκεί όταν το νερό παγώνει σε ορισμένα σημεία του.
Μέσα στο νερό εύκολα οι πέτρες κινούνται μέσα στη λάσπη του πυθμένα, εκείνες με άγριες πλευρές αφήνουν ίσια σημάδια πίσω τους, εκείνες που έχουν λείες επιφάνειες πιθανώς να παρεκκλίνουν της πορείας τους.
Τους θερμούς μήνες ο πάγος λιώνει και το νερό εξατμίζεται. Αυτό που μένει πίσω ωστόσο είναι οι πέτρες και τα μυστηριώδη «ίχνη» τους, που όμως δεν είναι πια τόσο μυστηριώδη.
Το «Δάσος των Μαχαιριών» στη Μαδαγασκάρη
Η λέξη Tsingy σημαίνει στη γλώσσα της Μαγαδασκάρης «εκεί που δεν μπορείς να περπατήσεις ξυπόλητος».
Το δάσος Tsingy είναι ένα δάσος 150.000 εκταρίων το οποίο βρίσκεται σε 800 μέτρα υψόμετρο. Οι βράχοι έχουν σχηματιστεί από βροχές αιώνες, έτσι ώστε να μοιάζουν με τεράστια μαχαίρια.
Ευτυχώς για όλους, υπάρχει μια ξύλινη γέφυρα, οπότε οι ταξιδιώτες μπορούν να το περπατήσουν.
Η ροζ λίμνη της Αυστραλίας
Μια από τις πιο γνωστές είναι η λίμνη Hillier, στην άκρη νησιού στα ανοιχτά της ακτής της Δυτικής Αυστραλίας. Η χρωματική της αντίθεση με το περιβάλλον της δημιουργεί ένα έργο τέχνης, το οποίο ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να εξηγήσει.
Ως πιθανές αιτίες αναφέρεται η παρουσία άλγης, που συσσωρεύει υψηλά επίπεδα Β-καροτίνης με χρώμα ροζ- πορτοκαλί, μικροοργανισμών που έχουν κόκκινο χρώμα σε μεγάλες συγκεντρώσεις ή και ροζ γαρίδων!
Πολλοί τουρίστες απολαμβάνουν το παράδοξο χρώμα της λίμνης από ψηλά, σε βόλτα με ελικόπτερο ή αεροπλάνο. Εκείνοι που δεν επιθυμούν να απομακρυνθούν από το έδαφος μπορούν να απολαύσουν μια σπάνια εμπειρία: το νερό της λίμνης είναι πολύ αλμυρό αλλά όχι τοξικό οπότε επιτρέπεται το κολύμπι.
Οι τιρκουάζ πάγοι της Βαϊκάλης
Η καθαρότερη μορφή νερού βρίσκεται στη λίμνη Βαϊκάλη της Ρωσίας.
Οι χαμηλές θερμοκρασίας, φυσικά, που επικρατούν κάνουν το νερό να παγώνει και να παίρνει αυτό το πανέμορφο τιρκουάζ χρώμα.
Εκτός από πεντακάθαρος πάγος είναι και πολύ παχύς, καθώς το στρώμα του ξεπερνάει τα δυο μέτρα και η ανθεκτικότητά του λειτουργεί ενίοτε σαν δρόμος για τους κατοίκους!