Οι πιο ευτυχισμένες και πιο δυστυχισμένες χώρες: Στην κορυφή η Φινλανδία - Η θέση της Ελλάδας
Για ακόμη μια χρονιά η Φιλανδία κερδίζει την πρωτιά στην... ευτυχία. Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία έδειξε για έβδομη συνεχόμενη φορά πρώτη την Φιλανδία, ενώ το Αφγανιστάν παραμένει στην τελευταία θέση.
Πιο συγκεκριμένα, οι σκανδιναβικές χώρες συνεχίζουν να κυριαρχούν στην πρώτη κατάταξη, με τη Δανία, την Ισλανδία και τη Σουηδία να ακολουθούν πολύ πίσω από τη Φινλανδία. Στην έρευνα του UN Sustainable Development Solutions Network συμμετείχαν 143 χώρες.
Η Ελλάδα «έπεσε» καθώς φέτος κατατάσσεται στην 64η θέση, υποχωρώντας έξι θέσεις σε σχέση με το 2023 όταν είχε βρεθεί στην 58η θέση της λίστας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, έχουν πέσει κάτω από τις 20 πιο ευτυχισμένες χώρες, εξασφαλίζοντας την 23η και 24η θέση αντίστοιχα. Αντίθετα, η Κόστα Ρίκα και το Κουβέιτ έχουν μπει στην πρώτη 20άδα, διεκδικώντας τη 12η και 13η θέση.
Σημαντική πτώση παρατηρείται από το 2006-2010 στο Αφγανιστάν, το Λίβανο και την Ιορδανία να παρουσιάζουν σημαντική πτώση, ενώ από την άλλη πλευρά, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Σερβία, η Βουλγαρία και η Λετονία έχουν σημειώσει αξιοσημείωτες αυξήσεις.
Πως «μετριέται» η ευτυχία
Η κατάταξη της ευτυχίας καθορίζεται από τις προσωπικές αξιολογήσεις των πολιτών με βάση το κατά πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους, μαζί με παράγοντες όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η ελευθερία, η γενναιοδωρία και η διαφθορά.
Η έκθεση υπογραμμίζει μια αλλαγή καθώς καμία από τα πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου δεν περιλαμβάνονται πλέον στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες. Μόνο η Ολλανδία και η Αυστραλία, και οι δύο με πληθυσμό άνω των 15 εκατομμυρίων, βρίσκονται στις 10 πρώτες θέσεις, ενώ ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, με πληθυσμούς άνω των 30 εκατομμυρίων, βρίσκονται στην πρώτη 20άδα.