Έρχεται ο ευρωπαϊκός «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome), στα πρότυπα του Ισραήλ

1'

Στα πρότυπα του Ισραήλ, για την αναχαίτιση εχθρικών πυραύλων, θέλει η Γερμανία να κινηθεί η ΕΕ.

Ειδικότερα, ο εκτελέστικός διευθυντής της γερμανικής βιομηχανίας Rheinmetall, η μεγαλύτερη παραγωγός πυρομαχικών στην Ευρώπη, Armin Papperger, πρότεινε πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Iron Dome, κατά τα πρότυπα του ισραηλινού Σιδερένιου Θόλου, σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς. "Πιστεύω επίσης ότι είναι καλή ιδέα να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση παρόμοια με το Iron Dome και όχι μόνο", δήλωσε στους Financial Times.

Ο Papperger δήλωσε ότι η αεράμυνα μικρής εμβέλειας είναι "κάτι που θέλουν να δημιουργήσουν στην Ευρώπη", επισημαίνοντας μια πτυχή της πρωτοβουλίας European Sky Shield που υποστηρίζεται από το Βερολίνο.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, τόνισε την υποστήριξή του στη γερμανική πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αντιεροπορικής και αντιπυραυλικής ασπίδας, υπό την επωνυμία European Sky Shield. Απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία είναι η Γαλλία, καθώς η πρόταση στηρίζεται σε αμερικανικά και ισραηλινά συστήματα.

Το Iron Dome έχει βεληνεκές έως και 70 χιλιόμετρα και χρησιμοποιείται από το Ισραήλ από το 2011 για την αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Η θωράκιση μεγάλων περιοχών της ηπειρωτικής Ευρώπης με ένα παρόμοιο σύστημα έχει απορριφθεί ως μακρινό από τους αναλυτές, αλλά οι χώρες της ΕΕ έχουν επενδύσει σε μια σειρά από τεχνολογίες αεράμυνας.

Τα σχόλια του Armin Papperger έρχονται καθώς οι πρωτεύουσες της ΕΕ ενισχύουν τις στρατιωτικές δαπάνες.