Τουρκία: Αύξηση - σοκ των επιτοκίων κατά 50% για να συγκρατηθεί η κατρακύλα της λίρας

Τουρκία: Η έκπληξη ήρθε 10 ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές και θεωρήθηκε από τους αναλυτές ως ένα μήνυμα ανεξαρτησίας από την κεντρική τράπεζα
Τούρκος μετράει χαρτονομίσματα
Αρχείου AP
1'

Σε μία αιφνιδιστική κίνηση προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας , αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης στο 50%, επικαλούμενη επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό.

Η έκπληξη ήρθε 10 ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές και θεωρήθηκε από τους αναλυτές ως ένα μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα ήταν ανεξάρτητη από τυχόν πολιτικούς περιορισμούς και αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών.

Σε απάντηση, το νόμισμα της λίρας σημείωσε ράλι έως και 1,5% στα 31,91 έναντι του δολαρίου, αντιστρέφοντας εβδομάδες σταθερής πτώσης και τα ομόλογα του δολαρίου της Τουρκίας. Η τράπεζα έχει τώρα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 4.150 μονάδες βάσης από 8,5% από τον περασμένο Ιούνιο, μετά τη νίκη του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου και τη στροφή προς περισσότερο «ορθόδοξη» οικονομική πολιτική.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε υψηλότερο από το αναμενόμενο 67% τον περασμένο μήνα, όταν η κεντρική τράπεζα είχε διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά μετά από μια συνεχόμενη σειρά αυξήσεων από τον Ιούνιο. Αν και ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στα μέσα του έτους, η πρόσφατη διολίσθηση της λίρας σε συνδυασμό με τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων είχαν αυξήσει ορισμένες προσδοκίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον - αν και όχι μόνο μετά τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου για τις οποίες το Κόμμα AKP του Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει ξανά το «κλειδί» σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη.