Ιταλία: Την έθαψαν με τούβλο στο στόμα γιατί τη θεωρούσαν «βαμπίρ»
Mε ένα τούβλο στο στόμα έθαψαν, τον 16ο αιώνα, μία γυναίκα, η οποία θεωρούνταν βαμπίρ ώστε να μην τρέφεται με θύματα της πανώλης και επιστήμονες προχώρησαν στην ανακατασκευή του προσώπου της.
Οι απίστευτες τρισδιάστατες εικόνες αποκαλύπτουν μια γυναίκα με μυτερό πηγούνι, ασημένια μαλλιά, ζαρωμένο δέρμα και ελαφρώς γαμψή μύτη.
Δείχνουν επίσης πώς θα έμοιαζε με τον πέτρινο λίθο που μπήκε στο στόμα της.
Οι εκπληκτικές ανακατασκευές έγιναν από τον Βραζιλιάνο ιατροδικαστή και τρισδιάστατο εικονογράφο Cícero Moraes, ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για το έργο σε μια νέα μελέτη.
Ο σκελετός βρέθηκε το 2006 κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε ταφικούς λάκκους στη Βενετία, όπου θάφτηκαν θύματα πανώλης που πέθαναν μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας τράβηξε την προσοχή το κρανίο από έναν από τους τάφους, καθώς το σαγόνι ήταν ανοιχτό και μέσα στη στοματική κοιλότητα υπήρχε ένα τούβλο.
Κατά τη διάρκεια των μελετών, ανακαλύφθηκε πως η τοποθέτηση του τούβλου ήταν σκόπιμη και μέρος ενός τελετουργικού της ταφής.
Οι φόβοι για τους βρικόλακες ήταν διάχυτοι στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα, κυρίως λόγω της έλλειψης κατανόησης του γιατί θα διογκώνονταν τα νεκρά σώματα.
Η πίστη στους βρικόλακες οδήγησε σε τέτοια τελετουργικά όπως το να καρφώνουν με πασάλους τα πτώματα στην καρδιά πριν τα θάψουν.
Σε ορισμένους πολιτισμούς οι νεκροί θάβονταν με το πρόσωπο προς τα κάτω για να τους εμποδίσουν να βρουν το δρόμο τους από τους τάφους τους, αλλά τα αντικείμενα στο στόμα ήταν μια άλλη πρακτική.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το τούβλο τοποθετήθηκε εκεί λίγο μετά τον θάνατό της από ντόπιους που φοβόντουσαν ότι θα τρέφονταν με άλλα θύματα της πανώλης που σάρωσε μια ιταλική πόλη που βρίσκεται λίγα λεπτά από τη Βενετία.
Τα σκελετικά στοιχεία δείχνουν ήδη ότι ήταν 60 ετών τη στιγμή του θανάτου, αλλά δεν είναι γνωστά πολλά περισσότερα για αυτήν.
Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες σαρώσεις του κρανίου, ο Moraes υπολόγισε την κατανομή του μαλακού ιστού για να σχηματίσει σάρκα στο πρόσωπο της γυναίκας.
Στη συνέχεια, η μύτη σχεδιάστηκε με βάση δεδομένα που εξήχθησαν από μετρήσεις που έγιναν από τομογραφίες ζωντανών ατόμων διαφορετικών προγόνων.
Η έρευνά του του επέτρεψε επίσης να δοκιμάσει τη θεωρία εάν η εισαγωγή του τούβλου θα ήταν ακόμη δυνατή χωρίς να καταστρέψει το στόμα και τα δόντια.
Ο Μοράες αναδημιούργησε το τούβλο με φελιζόλ κομμένο στα ακριβή μέτρα για να δει αν χωρούσε στο στόμα.
Είναι ήδη γνωστό ότι το Lazzaretto Nuovo χρησίμευε ως σταθμός καραντίνας για τα θύματα της πανώλης από το 1400 έως το 1700.
Αυτό συνέπεσε με τον φόβο για τους βρικόλακες, που προκλήθηκε όταν οι ντόπιοι παρατήρησαν ότι τα νεκρά σώματα πρήζονταν.
Ωστόσο, ο σκελετός «βαμπίρ» της Βενετίας δεν είναι ο μόνος που βρέθηκε με αντικείμενα στο στόμα.
Το 2014, οι ερευνητές ανέφεραν την ανακάλυψη των λειψάνων ενός άνδρα στην Πολωνία με έναν βράχο στο στόμα του και έναν πάσσαλο στο πόδι του.
Ανάλογα ευρήματα και στην Ιρλανδία, όπου σε λείψανα που χρονολούνται τον 8ο αιώνα είχαν μεγάλες πέτρες στο στόμα τους, τοποθετημένες εκεί «βίαια».