Mόσχα: Σκηνές φρίκης περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες - «Νομίζαμε ότι είναι ειδικά εφέ»

Οι επιζώντες της επίθεσης στο συναυλιακό χώρο της Μόσχας περιγράφουν εφιαλτικές σκηνές. Η Ρωσία θρηνεί εκατόμβη νεκρών, η διεθνής κοινότητα καταδικάζει και ο Πούτιν υποσχέθηκε οτι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι οι ένοχοι. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη, το Κρεμλίνο ωστόσο βλέπει δάκτυλο Ουκρανίας πίσω από το μακελειό

Σκηνές φρίκης από το μακελειό στη Μόσχα
Σκηνές φρίκης από το μακελειό στη Μόσχα
ΑΡ
5'

Περισσότεροι από 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην πιο πολύνεκρη επίθεση στη Ρωσία από την πολιορκία του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Το βράδυ της Παρασκευής (22/3) τέσσερις ένοπλοι άνδρες προχώρησαν ήρεμα προς τους ανιχνευτές μετάλλων στο Crocus City Hall πυροβολώντας με τα αυτόματα όπλα τους εναντίον τρομοκρατημένων πολιτών που έπεφταν κάτω ουρλιάζοντας, μέσα σε ένα σύννεφο από σφαίρες.

Σε κοντινή απόσταση, μια μάρτυρας ονόματι Natalya μόλις είχε βγάλει το παλτό της και στεκόταν στην ουρά το βράδυ της Παρασκευής στην είσοδο της αίθουσας συναυλιών των 6.200 θέσεων έξω από τη Μόσχα, όπου το ροκ συγκρότημα της σοβιετικής εποχής «Picnic» επρόκειτο να ερμηνεύσει την επιτυχία του «Δε φοβάμαι τίποτα».

«Όλοι ούρλιαζαν, όλοι έτρεχαν»

«Οι πυροβολισμοί ακούγονταν πίσω μας», είπε στο Reuters η Νατάλια, η οποία ζήτησε να μην χρησιμοποιείται το επώνυμό της. «Ήταν δυνατό, σαν έκρηξη κροτίδων, πυροτεχνήματα, αλλά σαν αυτόματη έκρηξη. Το άκουγα ακριβώς πίσω μου, όχι πολύ μακριά» είπε. Τότε έτρεξε να σώσει τη ζωή της. «Όλοι ούρλιαζαν, όλοι έτρεχαν», είπε. Έτρεξε στον κοντινό σταθμό του μετρό μέσα στην κρύα νύχτα της Μόσχας χωρίς το παλτό της και δραπέτευσε. «Έζησα τρομερά συναισθήματα. Ήταν απλά ένας εφιάλτης»

Το Reuters μπόρεσε να συγκεντρώσει μερικά από όσα συνέβησαν στην αίθουσα συναυλιών από συνεντεύξεις με μάρτυρες, βίντεο από τη σκηνή και ρωσικούς επίσημους λογαριασμούς και αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) είπε ότι 11 άτομα - συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων φερόμενων ως δραστών - συνελήφθησαν στην περιοχή Μπριάνσκ, περίπου 340 χλμ νοτιοδυτικά της Μόσχας, καθώς κατευθύνονταν προς τα σύνορα από τα οποία ήλπιζαν να διαφύγουν στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτή την επίθεση.

Οι άνδρες, ντυμένοι με καμουφλάζ και αλεξίσφαιρα γιλέκα μάχης, έφτασαν στο Crocus περίπου στις 7:40 μ.μ. (τοπική ώρα) με ένα μίνι βαν, πήδηξαν από την πίσω πόρτα και κατευθύνθηκαν προς την είσοδο με τα όπλα τους, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Πυροβόλησαν απευθείας από τις γυάλινες πόρτες της κεντρικής εισόδου, ανοίγοντας πυρ ενάντια σε όποιον περνούσε από το δρόμο τους.

Δεκάδες πτώματα, μερικά σε λίμνες αίματος, κείτονταν ακίνητα στα μαρμάρινα πατώματα και στην κεντρική είσοδο. Ορισμένοι έσπασαν τα ενισχυμένα παράθυρα και κλείδωσαν τις εξόδους με τα χέρια τους, καθώς πυροβολισμοί αντηχούσαν γύρω από την αίθουσα, δυτικά του Κρεμλίνου. Αφού πυροβόλησαν τους ανθρώπους στην είσοδο, μπήκαν στην ίδια την αίθουσα, τη στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι έπαιρναν θέση για μία sold out συναυλία.

«Η συναυλία ακυρώνεται για τεχνικούς λόγους»

«Κάποιοι νόμιζαν ότι ήταν ένα είδος ειδικού εφέ», είπε στο Reuters μια μάρτυρας, η Αναστασία Ροντιόνοβα. «Τότε είδα με τα μάτια μου πως πέθαιναν άνθρωποι και άρχισαν οι πυροβολισμοί με αυτόματο όπλο. Το ένστικτό σου για αυτοσυντήρηση πρυτανεύει, τα μάτια σου ανοίγουν και σκέφτεσαι πού να τρέξω; Τότε κάποιος μας φώναξε: σηκωθείτε - μην ξαπλώνετε αλλιώς θα μας πυροβολήσουν όλους αμέσως»

Η Ροντιόνοβα είπε ότι κάποιοι άνδρες κατάφεραν να σπάσουν μια πόρτα στο δρόμο και διέφυγαν. Τα μεγάφωνα έλεγαν ότι η συναυλία ακυρώνεται για «τεχνικούς λόγους» και ο κόσμος κλήθηκε να φύγει από την αίθουσα.

Ένα βίντεο έδειξε ανθρώπους να ορμούν προς τις εξόδους καθώς οι επαναλαμβανόμενοι πυροβολισμοί αντηχούσαν πάνω από τις κραυγές. Οι επιτιθέμενοι πέρασαν μέσα από την αίθουσα συναυλιών στοχεύοντας και στη συνέχεια πυροβολώντας πολίτες με συνεχείς ριπές. «Άρχισαν να πυροβολούν εναντίον μας. Έπεσα κάτω στο πάτωμα«, είπε μια τραυματισμένη γυναίκα στο BRIEF από ένα κρεβάτι νοσοκομείου της Μόσχας. Σύρθηκε προς την έξοδο. «Ένα κορίτσι δίπλα μου σκοτώθηκε».

Το εύφλεκτο υγρό και η φονική πυρκαγιά

Κάποιοι έτρεξαν να γλιτώσουν. Άλλοι κρύφτηκαν πίσω από τα καθίσματα. Μια γυναίκα είπε στη φίλη της να ξαπλώσει πίσω από τα καθίσματα καθώς τα πυρά γίνονταν όλο και πιο δυνατά. Ρώσοι ερευνητές είπαν ότι οι άνδρες άρχισαν τότε να πυρπολούν το κτήριο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι έριξαν κάποιο είδος υγρού σε καθίσματα και κουρτίνες σε πολλά σημεία πριν του βάλουν φωτιά.

Ορισμένοι πήδηξαν πάνω από τη φωτιά, με τα ρούχα τους να λιώνουν, για να γλιτώσουν από την πύρινη κόλαση που εξαπλώθηκε γρήγορα σε μια περιοχή 12.900 τετραγωνικών μέτρων, με αποτέλεσμα φλόγες και ένα νέφος μαύρου καπνού να υψωθούν στον νυχτερινό ουρανό της Μόσχας.

«Πυροβολούσαν. Ήμασταν σε μία μακρινή γωνία», είπε ο Αντρέι, στο Reuters.
Μέσα σε λίγη ώρα η στέγη κατέρρευσε και εκατοντάδες πυροσβέστες έδιναν μάχη επί ώρες για να περιορίσουν τη φωτιά που κατέστρεψε ολόκληρη την αίθουσα. Έμειναν μόνο οι απανθρακωμένοι σιδερένιοι δοκοί στήριξης και τα ατσάλινα πλαίσια εκατοντάδων καθισμάτων.

Το κανάλι Baza Telegram, το οποίο είναι γνωστό για τις στενές του επαφές με τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι 14 πτώματα βρέθηκαν σε σκάλες εκκένωσης και 28 πτώματα βρέθηκαν σε μία από τις τουαλέτες. Βρέθηκαν σοροί ολόκληρων οικογενειών, νεκρές μητέρες να αγκαλιάζουν τα νεκρά παιδιά τους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή