Μόσχα: Το μακελειό υπενθύμισε στον πλανήτη ότι τα μαζικά χτυπήματα δεν έχουν εξαφανιστεί
Η θηριωδία στη Μόσχα υπογραμμίζει την ανάγκη για επαγρύπνηση απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους που φαίνεται να αυξάνεται Ήταν μια προειδοποίηση που αποδείχτηκε σκληρά προφητική. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, καθώς οι προεδρικές εκλογές της Ρωσίας έφταναν στο τελικό τους στάδιο, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα είπε ότι «παρακολουθούσε αναφορές ότι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια να στοχεύσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, ανάμεσά τους συναυλίες» τις επόμενες 48 ώρες.
Η ασυνήθιστα σαφής δημόσια προειδοποίηση επαναλήφθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επανέλαβε τις μακροχρόνιες συμβουλές του, προειδοποιώντας τους Βρετανούς πολίτες να μην πάνε στη Ρωσία. Ως στενός σύμμαχος στη συμμαχία πληροφοριών Five Eyes, η Βρετανία είχε επίσης αντιληφθεί τις όποιες ακατέργαστες πληροφορίες στις οποίες βασιζόταν η προειδοποίηση των ΗΠΑ, πιθανότατα υποκλοπές επικοινωνιών.
Καμία επίθεση δεν έγινε εντός αυτού του χρονικού πλαισίου, αλλά είναι πλέον τραγικά σαφές ότι η ανάπαυλα ήταν μόνο προσωρινή. Η τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής άφησε πίσω τουλάχιστον 133 νεκρούς και 140 τραυματίες, καθώς μία ομάδα ενόπλων επιτέθηκε εναντίον πλήθους που παρακολουθούσε μια ποπ συναυλία στα περίχωρα της Μόσχας. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Δεν είναι σαφές εάν περισσότερες λεπτομέρειες που στηρίζουν την προειδοποίηση διαβιβάστηκαν από τις ΗΠΑ στους Ρώσους ομολόγους τους, δεδομένου ότι οι δύο χώρες εμπλέκονται σε έναν «πόλεμοδι'αντιπροσώπων» στην Ουκρανία, ούτε είναι βέβαιο ότι ο συναγερμός θα είχε ληφθεί καλά. Αλλά είναι μια άβολη υπενθύμιση ότι οι μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις δεν έχουν εξαφανιστεί.
Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να προωθήσει μια εναλλακτική θεωρία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επιχείρησε να κατηγορήσει την Ουκρανία για την επίθεση, λέγοντας ότι οι τέσσερις ύποπτοι που συνελήφθησαν τώρα «προσπάθησαν να κρυφτούν και κινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ετοιμάστηκε παράθυρο για να περάσουν στην ουκρανική πλευρά»
Λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ισχυρισμός δεν προκαλεί έκπληξη. Αλλά σε οποιαδήποτε αρχική εκτίμηση στερείται αξιοπιστίας. Ενώ η Ουκρανία επιδιώκει να χτυπήσει στρατιωτικούς και βιομηχανικούς στόχους εντός της Ρωσίας, οι ηγέτες της κατανοούν καλά ότι θα έχαναν γρήγορα τη διεθνή υποστήριξη εάν πραγματοποιούσαν σφαγή αμάχων.
Η Ουκρανία έχει βάλει στο στόχαστρο αεροπορικές βάσεις και λιμάνια εντός της Ρωσίας και μπορεί να έχει πετάξει ακόμη και drones πάνω από το Κρεμλίνο. Φέτος το Κίεβο σχεδόν σίγουρα επιτέθηκε σε τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αγία Πετρούπολη και σε διυλιστήρια στο Γιαροσλάβλ και στο Βόλγκογκραντ, κλιμάκωση αρκετή για να προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ για τις επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Αλλά καμία από αυτές δεν είναι επιθέσεις με μαζικές απώλειες που στοχεύουν μία ειρηνική συγκέντρωση αμάχων.
Ακόμα κι αν αυτοί που συνελήφθησαν από τη Μόσχα αποδεικνύονταν ότι ήταν οι ένοπλοι και κατευθύνονταν νότια, θα φαινόταν περίεργο που η στρατηγική τους θα τους υπαγόρευε να περάσουν μέσα από τα μέτωπα ενός ενεργού πολέμου. «Τα πάντα σε αυτόν τον πόλεμο θα κριθούν μόνο στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Mιχαϊλο Ποντόλιακ , ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το βράδυ της Παρασκευής, προσθέτοντας: «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα…».
Η Μόσχα μπορεί να φαίνεται πολύ μακριά από τη Δύση, αλλά είναι επίσης μακριά από το Κερμάν του Ιράν, τον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης του Ιανουαρίου, την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτο του Χορασάν (ISKP) και σκότωσε 84 άτομα. Εάν επιβεβαιωθεί ότι η επίθεση έξω από τη Μόσχα έγινε από την ίδια ομάδα, είναι άβολη υπενθύμιση ότι βρίσκεται σε άνοδο.
Το ISKP βρισκόταν επίσης πίσω από μια άλλη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021, σκοτώνοντας 170 Αφγανούς και 13 Αμερικανούς στρατιώτες, κατά τη διαδικασία της υποχώρησης από τη χώρα που διέταξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, λίγους μήνες νωρίτερα. . Μπορεί το επίκεντρό της να ήταν η Ρωσία την Παρασκευή, αλλά ήταν οι αμερικανικές δυνάμεις πριν από λιγότερο από τρία χρόνια.
Η μαζική δολοφονία σε έναν συναυλιακό χώρο φέρει επίσης προφανείς ανατριχιαστικούς απόηχους της δολοφονικής επίθεσης, επίσης από ένοπλους του ΙΚ, στο Μπατακλάν στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, όπου σκοτώθηκαν 89, και της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στο Manchester Arena το 2017 μετά από μια συναυλία της Αριάνα Γκράντε που σκότωσε 22.
Πέρυσι, διαρροές από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έδειξαν ότι το ISKP, με έδρα το Αφγανιστάν, είχε «φιλοδοξίες» για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, έχοντας κατά νου στόχους όπως το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Όποια και αν είναι η ευρύτερη σχέση της Δύσης με τη Μόσχα, οι αντιτρομοκρατικοί ερευνητές γνωρίζουν ότι είναι καιρός να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.