Kέιτ Μίντλετον: Αυτό είναι το «τoξικό τρολ» πίσω από τις φήμες για την πριγκίπισσα - Πώς δρούσε
Ένας «μετρ» των θεωριών συνωμοσίας που διέδωσε μία σειρά από άθλιες εικασίες για την Πριγκίπισσα της Ουαλίας, αποκαλύφθηκε από την Mail on Sunday. Ο Πολ Κόντρον, ο οποίος κρύβεται πίσω από έναν ανώνυμο λογαριασμό στο TikTok, μετέδωσε ψευδείς ιστορίες για την Kέιτ Μίντλετον. Οι σκληροί ισχυρισμοί του κοινοποιήθηκαν σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μετά την αναδημοσίευσή τους από τον διάσημο blogger Περέζ Χίλτον.
Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, ο κινεζικός γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης TikTok, επέτρεψε στον Κόντρον να εξαργυρώσει το όλο θέμα, πουλώντας μια πρόσθετη συνδρομητική υπηρεσία στη σελίδα του και διαφημίζοντας τα εμπορεύματά του μέσω του επίσημου καταστήματος TikTok Showcase.
Η Mail κατάφερε να εντοπίσει το «τοξικό τρολ» στο σπίτι της κοπέλας του στο Νοτιοδυτικό Λονδίνο. Ο Κόντρον αρνήθηκε να πει πόσα χρήματα είχε βγάλει και είπε ότι «δεν τον νοιάζει» να διακινεί τις άγριες συνωμοσίες στο Διαδίκτυο, προτού υποχωρήσει και αρνηθεί να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις.
Ερωτηθείσα για τα βίντεό του, η κοπέλα του είπε: «Δεν τα βλέπω πραγματικά. Ξέρω ότι κάνει μερικά από αυτά, αλλά δεν ξέρω πολλά για αυτό. Κάνει [ταινίες] παντού». Ένας γείτονας είπε στη Mail ότι ο Κόντρον περνά σχεδόν όλο τον χρόνο του στο σπίτι και σοκαρίστηκε όταν του έδειξαν τις αναρτήσεις.
Είπε: «Αυτή είναι είδηση για μένα. Δεν ήξερα καν ότι το έκανε αυτό. Δεν εμφανίζεται ως κάποιος που γνωρίζει από υπολογιστή». Σε άλλα βίντεο ο Κόντρον διαδίσει τις στρεβλές απόψεις του για την Covid-19, τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας ενώ σε ένα βίντεο, περιγράφει πώς μπορεί να είδε έναν εξωγήινο στον κήπο του μέσα στη νύχτα.
Οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν ενισχύσει μαζικά τις θεωρίες συνωμοσίας για την Κέιτ. Εξαπλώθηκαν ταχύτατα στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες, πριν από το συγκλονιστικό βίντεό της για τη διάγνωσή της με καρκίνο.
Ο Imran Ahmed, επικεφαλής του Κέντρου για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους, είπε ότι ο Κόντρον ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας νέας φυλής «συνωμοσιολόγων» που εκμεταλλεύονται τους αλγόριθμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να «λένε ψέματα με στόχο το κέρδος».
«Υπάρχει μια νέα τοξική βιομηχανία που ενισχύεται από πλατφόρμες όπως το TikTok που επιτρέπουν στους ανθρώπους να επωφελούνται από το μίσος και τα ψέματα», είπε. «Χρειάζεται επίμονη έρευνα δημοσιογράφων για να εκτεθεί αυτή η άρρωστη βιομηχανία.
Είπε ότι το TikTok δεν είναι κακόβουλο, αλλά η αμέλεια στην πλατφόρμα ενδυναμώνει τους «χειρότερους ανάμεσά μας». Πρόσθεσε ότι με την ενίσχυση και τη χρηματοδότηση αυτών των ψεμάτων, «υπονόμευονται οι θεμελιώδεις βρετανικές αξίες της δικαιοσύνης, της αλήθειας και της ειλικρίνειας».
Ζήτησε τέλος περισσότερη διαφάνεια και υπευθυνότητα από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά για το πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοί τους. Ο Κόντρον και η TikTok μοιράζουν το 35% των χρημάτων από κάθε συνδρομητή επί πληρωμή, με τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στην Google ή την Apple.
Οι θεωρίες συνωμοσίας για την Κέιτ αυξήθηκαν μετά τους «κατασκευασμένους» ισχυρισμούς μιας ισπανικής ειδησεογραφικής εκπομπής ότι η Κέιτ βρισκόταν σε «τεχνητό κώμα» και σε «μεγάλο κίνδυνο».
Το TikTok αφαίρεσε ένα από τα βίντεο του Κόντρον σχετικά με την Kέιτ αφού ειδοποιήθηκε από το Mail. Ο ιστότοπος λέει ότι δεν επιτρέπει ανακριβές, παραπλανητικό ή ψευδές περιεχόμενο που μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη σε άτομα ή κοινωνία.