Πώς η Ινδία θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

Η Ινδία διέρχεται μια ενεργειακή μετάβαση που θα έχει σημαντική θετική πτώση
8'

Ως ομιλητής στο India Today Conclave, ο συγγραφές και ιστορικός, Hindol Sengupta, άκουσε τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να αφηγείται την εγγύησή του ότι στο τέλος της δεκαετίας και κατά τη διάρκεια της τρίτης πιθανής θητείας της κυβέρνησής του, η Ινδία θα ανέλθει από την πέμπτη θέση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Το ερώτημα είναι πώς θα επιτευχθεί αυτό;

Κατά τη γνώμη του, αυτό θα συμβεί με δύο ή τρεις κεντρικούς τρόπους, και κάποιους άλλους συμμαχικούς ουρανούς. Η Ινδία, όπως επισημαίνει, διέρχεται μια ενεργειακή μετάβαση που θα έχει σημαντική θετική πτώση. Βασικό μέρος αυτής της μετάβασης είναι η ώθηση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία (χωρητικότητα εγκατεστημένης ηλεκτρικής ενέργειας εκτός ορυκτών καυσίμων) έχει αυξηθεί κατά περίπου 10% μεταξύ 2014-23.

Περισσότερο από το 43% της εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας λειτουργεί τώρα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόσθετα σχέδια για 10 εκατομμύρια ηλιακές εγκαταστάσεις σε στέγες έχουν ανακοινωθεί, τα οποία θα βοηθήσουν πολλά νοικοκυριά να απελευθερωθούν από τις ιδιοτροπίες της τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας και από την υπερτιμημένη «εφεδρική ενέργεια» που βασίζεται στο ντίζελ. Αλλά ίσως, ακόμη πιο σημαντικό είναι μια ανανεωμένη ώθηση προς την πυρηνική ενέργεια.

Αυτό δεν επισημαίνεται συχνά, αλλά χωρίς την πυρηνική ενέργεια και βασισμένη κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα ήταν δύσκολο για την Ινδία να κάνει τη μετάβαση σε μια οικονομία που δεν βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Η πυρηνική ενέργεια είναι μία από τις πιο καθαρές πηγές ενέργειας και τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών. Η Ινδία έχει περίπου 24 υπάρχοντες πυρηνικούς αντιδραστήρες με σχέδια να προσθέσει άλλους 18 έως το 2032 περίπου. Αυτό θα ενισχύσει την εγκατεστημένη ισχύ πυρηνικής ενέργειας πάνω από τρεις φορές από τα σημερινά 7.480 MW σε 22.480 MW. Τα σχέδια προτείνουν τουλάχιστον έναν νέο αντιδραστήρα κάθε χρόνο για να διασφαλιστεί ότι η Ινδία θα λάβει την ενέργεια που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

Ο δεύτερος δείκτης που αξίζει να επισημανθεί είναι η ανάπτυξη της χώρας στην υποβολή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, δηλαδή ένα υποκατάστατο για την κατανόηση της ανάπτυξης της καινοτομίας. Σύμφωνα με έρευνα της SBI, το 2022-2023, το ποσοστό ανάπτυξης της Ινδίας στον αριθμό των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκαν ξεπέρασε την Κίνα και ήταν το έκτο μεγαλύτερο στον κόσμο, αν και σε όρους όγκου η Κίνα ήταν ακόμα η υψηλότερη. Η Ινδία καταθέτει τώρα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τη Γερμανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Ρωσία. Το 2014, η Ινδία κατέθεσε περίπου 42.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και αυτό έχει αυξηθεί σε περισσότερες από 90.000 το 2023. Μεταξύ 2014-22, η Ινδία ήταν μόνο δίπλα στην Κίνα όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκαν. Η Ινδία είχε τον υψηλότερο χρόνο εκκρεμότητας για εξέταση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας το 2016 και τώρα παίρνει λιγότερο χρόνο από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και του Καναδά. Μεταξύ 2004-13, η Ινδία κατέθεσε 89 διπλώματα ευρεσιτεχνίας την ημέρα, τα οποία αυξήθηκαν σε 127 την ημέρα την επόμενη δεκαετία, και το 2023, η χώρα έφτασε στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 247 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας την ημέρα.

Εάν μελετήσετε τους τομείς στους οποίους κατατίθενται τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας από την Ινδία - μηχανικά, ηλεκτρονικά, χημεία, υπολογιστές, ηλεκτρικά - είναι εύκολο να δείτε από πού θα προέλθει η ανάπτυξη. Τονίζουν τη συνεχιζόμενη διαδικασία βαθιάς ψηφιοποίησης της Ινδίας, η οποία ενισχύθηκε εκθετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και – αυτό δεν αναφέρεται αρκετά – καθώς η Ινδία πιέζει περισσότερο προς την κατεύθυνση του υλικού μαζικής κατασκευής. Σημειώστε ότι σύμφωνα με την έρευνα της Matrix Partners, το 56% των IPO σε mainboard στην Ινδία μεταξύ 2019-24 προέρχονταν από εταιρείες B2B και κατασκευαστικής τεχνολογίας.

Το τρίτο επιχείρημά του μπορεί να φαίνεται λίγο ακραίο σε ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να σκέφτονται μόνο με όρους αγορών, υποδομών και κατανάλωσης κ.λπ., αλλά θα ήθελα να υποστηρίξω ότι αυτό είναι ένα από τα πιο ισχυρά σημάδια μακροπρόθεσμης αλλαγής για το καλύτερο. Αυτό το σημείο αφορά τη μεγαλύτερη ευημερία και συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Εκλογές μετά από εκλογές μας δείχνουν ότι οι γυναίκες ψηφίζουν σε μεγαλύτερους αριθμούς στην Ινδία από ποτέ, τόσο πολύ που αυτή έχει γίνει η πιο σημαντική αιφνιδιαστική ψήφος στη χώρα – οι γυναίκες τείνουν να ψηφίζουν πιο πραγματιστικά από τους άνδρες, και ίσως λιγότερο αυστηρά ιδεολογικά. Τα δεδομένα μας δείχνουν τι πρόκειται να έρθει σε αυτόν τον χώρο. Μεταξύ 2017-18 και 2022-23, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό εκτινάχθηκε από 23,3 τοις εκατό σε 37 τοις εκατό, σύμφωνα με αριθμούς που δημοσίευσε το Υπουργείο Στατιστικής και Εφαρμογής Προγράμματος ως μέρος της Έκθεσης Περιοδικής Έρευνας Εργατικού Δυναμικού 2022-23. Οι αριθμοί από την Εθνική Έρευνα για την Οικογενειακή Υγεία 5 δείχνουν ότι τόσο η μητρική θνησιμότητα όσο και η βρεφική θνησιμότητα έχουν μειωθεί σημαντικά και η Ινδία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων SDG σε αυτούς τους παράγοντες. Από τον Δεκέμβριο του 2023, αρκετές ινδικές πολιτείες έχουν επιτύχει τον στόχο MMR SDG, όπως η Κεράλα, η Μαχαράστρα, η Τελανγκάνα, η Άντρα Πραντές, το Ταμίλ Ναντού, το Τζαρκάντ, το Γκουτζαράτ και η Καρνατάκα.

Κάποια από αυτά κατέστη δυνατό χάρη στην προώθηση των θεσμικών παραδόσεων (σε αντίθεση με τις παραδόσεις κατ' οίκον). Οι θεσμικές παραδόσεις αυξήθηκαν 10 τοις εκατό από 79 τοις εκατό σε 89% μεταξύ 2015-20. Και οι μητέρες που έλαβαν μεταγεννητική φροντίδα από εκπαιδευμένο επαγγελματία εντός δύο ημερών από τον τοκετό αυξήθηκαν από 62,4% την περίοδο NFHS 4 (2015-16) σε 78% την περίοδο NFHS 5 (2019-21). Το ποσοστό των μητέρων που έκαναν προγεννητικό έλεγχο το πρώτο τρίμηνο βελτιώθηκε από 58,6% σε 70% μεταξύ των δύο ερευνών και οι μητέρες που είχαν τουλάχιστον τέσσερις επισκέψεις προγεννητικής φροντίδας βελτιώθηκε από 51,2% σε 58,1 τοις εκατό στην ίδια περίοδο. Η αναλογία φύλων του συνολικού πληθυσμού (γυναίκες ανά χίλια αρσενικά) αυξήθηκε από 991 σε 1.020 μεταξύ NFHS 4 και 5 και η αναλογία φύλων κατά τη γέννηση για τα παιδιά που γεννήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια βελτιώθηκε από 919 σε 929 κατά την ίδια περίοδο.

Οι γυναίκες ζουν περισσότερο, λαμβάνουν περισσότερη φροντίδα, έχουν περισσότερη πρόσβαση σε υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης που σχετίζεται με την υγεία και την εργασία, περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν εκπαίδευση, και ως εκ τούτου, ο αριθμός των παντρεμένων γυναικών που συμμετέχουν σε τρεις βασικές αποφάσεις του νοικοκυριού - αποφάσεις σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη για η ίδια, κάνοντας μεγάλες οικιακές αγορές και επισκέψεις στην οικογένεια ή τους συγγενείς της - αυξήθηκε από 84% σε 88,7% μεταξύ NFHS 4 και 5. Επίσης, οι γυναίκες που έχουν σπίτι (μόνες ή από κοινού με άλλους) αυξήθηκαν από 38,4% σε 43,3%, οι γυναίκες που έχουν λογαριασμό τράπεζας/ταμιευτηρίου που χρησιμοποιούν οι ίδιες αυξήθηκαν από το 53% σε 78,6%, οι γυναίκες με κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούν οι ίδιες αυξήθηκαν από 45,9% σε 54% και οι γυναίκες (μεταξύ ηλικίας από 15-24) η χρήση μεθόδων υγιεινής για προστασία κατά την έμμηνο ρύση αυξήθηκε από 57,6% σε 77,3%.

Η ιστορία μας διδάσκει, όπως επισημαίνει ο βραβευμένος ιστορικός και συγγραφέας, ότι ένας από τους βασικούς λόγους που τα έθνη αναπτύσσονται με παραγωγικούς (και προοδευτικούς τρόπους) είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στη ζωή ενός έθνους. Η Ινδία ιστορικά το είχε αυτό, και τώρα βρίσκεται για άλλη μια φορά σε ένα σημείο καμπής όπου ο ρόλος των γυναικών στην πρόοδο της χώρας είναι, και θα είναι, αναμφισβήτητος με κάθε είδους οφέλη από προοδευτικούς νόμους σε καλύτερους κανόνες στους χώρους εργασίας, καλύτερες αποφάσεις για πού να ξοδέψετε χρήματα ως έθνος και τι να δώσετε προτεραιότητα και πώς να αναπτυχθείτε με βιώσιμο τρόπο.

Αυτό είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο η Ινδία θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.