Αμαζόνιος: Σκότωσαν το μεγαλύτερο ανακόντα του κόσμου μήκους 8 μέτρων
Mόλις έναν μήνα μετά την ανακάλυψή του, βρέθηκε νεκρό το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο, το οποίο οι επιστήμονες ονόμασαν «Ana Julia», στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Βραζιλίας.
Μια ομάδα 15 διεθνών βιολόγων ανακάλυψε το βόρειο πράσινο ανακόντα τον Φεβρουάριο και προσδιόρισε ότι ήταν ένα νέο είδος με βάση μια διαφορά 5,5% στο DNA του σε σύγκριση με άλλα ανακόντα.
Το άψυχο σώμα της Ana Julie μήκους 8 μέτρων βρέθηκε στον ποταμό Formoso σε αγροτική περιοχή της νότιας Βραζιλίας, και πληροφορίες θέλουν να έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι.
Ο Ολλανδός βιολόγος Freek Vonk μοιράστηκε τα νέα στο Instagram, δημοσιεύοντας: «Με πόνο καρδιάς, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το πανίσχυρο μεγάλο ανακόντα με το οποίο κολύμπησα βρέθηκε νεκρό στο ποτάμι. Έχω ακούσει από διάφορες πηγές ότι πυροβολήθηκε, αν και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση για τα αίτια του θανάτου.Είμαι τόσο λυπημένος και τόσο θυμωμένος ταυτόχρονα. Πόσο άρρωστος πρέπει να είσαι για να το κάνεις αυτό σε ένα τόσο όμορφο και μοναδικό ζώο; Από όσο γνωρίζουμε, ήταν εξαιρετικά υγιής και ήταν ακόμα στην ακμή της ζωής της, επομένως θα μπορούσε να έχει αποκτήσει πολλούς απογόνους τα επόμενα χρόνια. Καθώς δεν υπάρχουν πολλά από αυτά τα κολοσσιαία γιγάντια φίδια που κολυμπούν τριγύρω, το πλήγμα στη βιοποικιλότητα είναι τεράστιο. Ήταν το μεγαλύτερο φίδι που είχα δει ποτέ με τα μάτια μου».
Ο βιολόγος κατέγραψε απίστευτα πλάνα του να κολυμπάει με την Ana Julia τον περασμένο μήνα, δείχνοντας ότι το φίδι ήταν τόσο παχύ όσο ένα ελαστικό αυτοκινήτου - ζύγιζε 440 κιλά.
Πριν από την ανακάλυψη, μόνο ένα είδος Πράσινης Ανακόντα - που ονομάζεται επίσης Γίγαντας Ανακόντα - είχε αναγνωριστεί στον Αμαζόνιο.
«Μαζί με άλλους 14 επιστήμονες από εννέα χώρες, ανακαλύψαμε ότι το μεγαλύτερο είδος φιδιού στον κόσμο, το πράσινο ανακόντα», δήλωσε ο καθηγητής Vonk τον Φεβρουάριο.
«Όπως όλοι γνωρίζουμε από ταινίες και ιστορίες για γιγάντια φίδια - στην πραγματικότητα είναι δύο διαφορετικά είδη.
«Τα πράσινα ανακόντα που βρέθηκαν στη Νότια Αμερική - συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας, του Σουρινάμ και της Γαλλικής Γουιάνας - φαίνεται να ανήκουν σε ένα εντελώς διαφορετικό είδος. Αν και φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα με την πρώτη ματιά, η γενετική διαφορά μεταξύ των δύο είναι 5,5% και αυτό είναι τεράστιο. Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες διαφέρουν γενετικά μεταξύ τους μόνο κατά περίπου δύο τοις εκατό».
Οι ερευνητές έδωσαν στο νέο είδος το λατινικό όνομα Eunectes akayima, που σημαίνει το βόρειο πράσινο ανακόντα.
Εκείνη την εποχή, η ομάδα εξέφρασε επίσης ανησυχία για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το φίδι εν μέσω της κλιματικής αλλαγής και της συνεχιζόμενης αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου.