Η δεκαετία που γεννιόμαστε επηρεάζει τον εγκέφαλο - Ποια γενιά έχει τον χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης
Οι γενιές Z και Alpha μπορεί να έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τους ανθρώπους που γεννήθηκαν πριν από 100 χρόνια, ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν επίσης το χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τις προηγούμενες γενιές.
Το μέγεθος του εγκεφάλου δεν κάνει τους ανθρώπους απαραίτητα πιο έξυπνους και οι έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει μόνο μια μικρή σχέση μεταξύ των δύο.
Σύμφωνα με την Daily Mail, νευροεπιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πρόσθετη εγκεφαλική μάζα στην πραγματικότητα επιτυγχάνει πολύ λίγα πράγματα όσον αφορά την ευφυΐα και, αντίθετα, χρησιμεύει για να επιτρέπει στους ανθρώπους να αποθηκεύουν περισσότερες αναμνήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με το Psychology Today.
Ωστόσο, τα τελευταία ευρήματα θα μπορούσαν να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στο γιατί οι νεότερες γενιές έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια ή Αλτσχάιμερ.
Τι αναφέρει η νέα μελέτη για τον εγκέφαλο
Η νέα μελέτη διεξήχθη σε διάστημα 75 ετών και διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος αυξάνεται σταθερά κατά 6,6% για τους ανθρώπους της δεκαετίας του 1970 σε σύγκριση με εκείνους που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930.
Οι εγκέφαλοι της σημερινής γενιάς έχουν όγκο περίπου 1.400 χιλιοστόλιτρα, αλλά ο μέσος όγκος του εγκεφάλου των ανθρώπων που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930 ήταν 1.234 χιλιοστόλιτρα.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι παράγοντες όπως τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά επιτεύγματα και η καλύτερη διαχείριση ιατρικών θεμάτων μπορεί να εξηγούν γιατί οι εγκέφαλοι των ανθρώπων μεγάλωσαν με την πάροδο των δεκαετιών.
Η δεκαετία που γεννιόμαστε επηρεάζει τον εγκέφαλο
«Η δεκαετία που γεννιέται κάποιος φαίνεται να επηρεάζει το μέγεθος του εγκεφάλου και ενδεχομένως τη μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε ο Charles DeCarli, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής νευρολογίας στο Ερευνητικό Κέντρο για τη νόσο Αλτσχάιμερ του UC Davis.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα πρότυπα καρδιαγγειακών και άλλων ασθενειών των ανθρώπων που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930 και εισήγαγαν εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας (MRI) του εγκεφάλου των ανθρώπων της δεύτερης και τρίτης γενιάς των αρχικών 5.200 συμμετεχόντων.
Οι μαγνητικές τομογραφίες διεξήχθησαν μεταξύ 1999 και 2019 σε άτομα που γεννήθηκαν από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1970, αποτελούμενες από περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες με μέση ηλικία 57 ετών. Οι γενιές Z και Alpha μπορεί να έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τους ανθρώπους που γεννήθηκαν πριν από 100 χρόνια, ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν επίσης το χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τις προηγούμενες γενιές.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας Davis του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UC) μελέτησαν διαφορετικά μεγέθη εγκεφάλων ανθρώπων που γεννήθηκαν από το 1930 έως τη δεκαετία του 1970, διαπιστώνοντας μια αύξηση 6,6% στους εγκεφάλους της Γενιάς Χ σε σύγκριση με τη Σιωπηλή Γενιά.
Η ομάδα διατύπωσε τη θεωρία ότι η αύξηση θα μπορούσε να οφείλεται σε εξωτερικές επιδράσεις όπως η υγεία, οι κοινωνικοί, πολιτιστικοί και εκπαιδευτικοί εξωτερικοί παράγοντες και θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας που σχετίζεται με την ηλικία.