Έρχονται καύσωνες: Τα ρεκόρ του Βόρειου Ατλαντικού διαμορφώνουν τον καιρό στην Ευρώπη

Τι σχέση έχουν οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στον Ατλαντικό με τον καιρό μας στην Ευρώπη

Έρχονται καύσωνες: Τα ρεκόρ του Βόρειου Ατλαντικού διαμορφώνουν τον καιρό στην Ευρώπη
Φωτ.: Unsplash
4'

Οι ωκεανοί του κόσμου είναι πιο ζεστοί από ποτέ, δείχνουν οι μετρήσεις.

Ένα ρεκόρ κάθε μέρα για πάνω από ένα χρόνο. Από τον Μάρτιο του 2023, η μέση θερμοκρασία των ωκεανών του κόσμου είναι υψηλότερη κάθε μέρα περισσότερο από ποτέ. Η τάση συνεχίζεται και η θέρμανση έχει συνέπειες, ειδικά για τα πιο σημαντικά ωκεάνια ρεύματα και για τον καιρό μας στην Ευρώπη, γράφει το ZDF.

Οι θερμοκρασίες των ωκεανών υπόκεινται σε φυσικές διακυμάνσεις. Για παράδειγμα, η θέρμανση στον Ειρηνικό μπορεί επίσης να αποδοθεί στο τρέχον κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο. Αυτό συμβαίνει κάθε λίγα χρόνια και προκαλεί θέρμανση σε μέρη του Ειρηνικού. Οι θερμοκρασίες άλλων ωκεανών κυμαίνονται επίσης λόγω φυσικών συνθηκών.

Ερευνήτρια: «Έτσι μπορεί να μοιάζει η κλιματική αλλαγή»

Παράγοντες όπως η ποσότητα της σκόνης και άλλων σωματιδίων αιθάλης στον αέρα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις θερμοκρασίες. Αλλά αυτά τα αρχεία από μόνα τους είναι δύσκολο να εξηγηθούν, λέει η ερευνήτρια γήινων συστημάτων Johanna Baehr από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Λέει ότι οι τιμές ειδικά στον Βόρειο Ατλαντικό είναι πολύ ασυνήθιστες σε σύγκριση με όλες τις θερμοκρασίες που έχουν μετρηθεί μέχρι τώρα.

Τα ρεκόρ του Βόρειου Ατλαντικού διαμορφώνουν τον καιρό στην Ευρώπη

Οι θερμοκρασίες, ειδικά στον Βόρειο Ατλαντικό, έχουν άμεση επίδραση στον καιρό μας στην Ευρώπη. Οι υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας μπορούν να προκαλέσουν κύματα καύσωνα στη Νότια Ευρώπη και καταιγίδες στην Κεντρική Ευρώπη, όπως πέρυσι.

Και οι ωκεανοί συνεχίζουν να θερμαίνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό απορροφά μεγάλα μέρη της θερμότητας που παράγεται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή στη Γη.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) προειδοποιεί: Το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά από τότε που άρχισαν τα αρχεία. Η απειλή της κλιματικής αλλαγής αποτελεί «αιτία ιδιαίτερης ανησυχίας».

Κινδυνεύει και το Gulf Stream

Η μακροπρόθεσμη θέρμανση της θάλασσας θέτει επίσης σε κίνδυνο το πιο σημαντικό ρεύμα για την Ευρώπη: το ρεύμα ανατροπής του Ατλαντικού, ή εν συντομία AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation). Αυτό συνδέεται επίσης με το γνωστό Gulf Stream, το οποίο φέρνει ζεστό νερό από τον Κόλπο του Μεξικού στην Ευρώπη.

Η Eleanor Frajka-Williams, ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, εξηγεί: «Παρέχει στην ήπειρο μια πηγή θερμότητας, χωρίς την οποία ο καιρός και το κλίμα στην Ευρώπη θα έμοιαζαν πολύ διαφορετικά». Η ερευνήτρια Frajka-Williams μετράει τη θερμοκρασία της θάλασσας σε αποστολές στον Βόρειο Ατλαντικό εδώ και χρόνια. Λέει ότι η τήξη των πάγων στη Γροιλανδία και στην πολική περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αλλαγή του ρεύματος του Ατλαντικού. Ο πάγος είναι παγωμένο γλυκό νερό, ενώ το θαλασσινό νερό στον Ατλαντικό είναι πολύ αλμυρό. Και είναι η περιεκτικότητα σε αλάτι που κάνει την κρίσιμη διαφορά εδώ.

Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη γη

Η Αρκτική θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα από άλλες περιοχές. Η Christa Orben εξηγεί τι συνέπειες έχει αυτό για τον καιρό στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής, ένα σημαντικό μέρος του ρεύματος ανατροπής του Ατλαντικού έχει λάβει χώρα στα βόρεια του Ατλαντικού. Όταν το ζεστό, αλμυρό νερό από το νότο φτάνει στις ψυχρές περιοχές στα βόρεια του Ατλαντικού, το θαλασσινό νερό ψύχεται και γίνεται βαρύτερο. Βυθίζεται και ρέει πίσω νότια στα βάθη του ωκεανού.

Αλλά όταν λιώνει πολύς πάγος , το αλμυρό θαλασσινό νερό αναμιγνύεται με το γλυκό νερό και γίνεται πολύ ελαφρύ για να βυθιστεί, το ρεύμα επιβραδύνεται. Υπάρχει κίνδυνος ενός λεγόμενου σημείου ανατροπής.

Όταν το ζεστό νερό από το νότο φτάνει στις ψυχρές περιοχές στο βόρειο τμήμα του Ατλαντικού, ψύχεται και βυθίζεται.

Η κυκλοφορία θα μπορούσε να καταρρεύσει

«Αν λιώσει λίγος πάγος, δεν συμβαίνουν πολλά στην αρχή, αλλά μετά λιώνει πάρα πολύ και ξαφνικά διασπάται ολόκληρος ο κύκλος», λέει η Frajka-Williams. Δεν αμφισβητείται ότι αυτό το σημείο είναι δυνατό. «Ανησυχούμε περισσότερο με το πώς ακριβώς θα ξεπεραστεί αυτό το όριο και πότε μπορεί να συμβεί αυτό».

Η έκθεση της IPCC από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει ότι η ροή είναι πιθανό να επιβραδυνθεί αυτόν τον αιώνα και ότι αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερες χειμερινές καταιγίδες στην Ευρώπη. Ωστόσο, μια πλήρης κατάρρευση δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο μέχρι στιγμής αυτόν τον αιώνα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή