Ολική έκλειψη Ηλίου στις 8 Απριλίου: Τέσσερις πλανήτες κι ένας κομήτης θα είναι ορατοί

Ένα σπάνιο φαινόμενο για τους λάτρεις των αστεριών διάρκειας 90 δευτερολέπτων
Unsplash
4'

Οι λάτρεις των αστεριών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το εντυπωσιακό φαινόμενο της ολικής έκλειψης Ηλίου στις 8 Απριλίου, αλλά θα έχουν επίσης τη σπάνια ευκαιρία να δουν τέσσερις πλανήτες και έναν κομήτη στον ουρανό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό το σπάνιο φαινόμενο υπόσχεται να προσφέρει στους αστρονόμους και τους επιστήμονες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολλαπλά ουράνια αντικείμενα σε ένα μόνο γεγονός.

Μια ολική ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη περνάει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, αποκλείοντας εντελώς το φως του Ήλιου και ρίχνοντας σκιά στη Γη. Κατά τη διάρκεια αυτού του φαινομένου, ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη ευθυγραμμίζονται σε ευθεία γραμμή, με τη Σελήνη να βρίσκεται μπροστά από τον Ήλιο, καλύπτοντας ολόκληρο τον δίσκο του. Αυτό δημιουργεί μια προσωρινή περίοδο σκοταδιού, γνωστή ως ολικότητα.

«Αυτό είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στη ζωή», δήλωσε ο Gary Swangin, γενικός αστρονόμος της κομητείας Warren και πρώην διευθυντής του Πλανητάριου του Μουσείου Newark και του Πλανητάριου της Ακαδημίας Panther στο Paterson. «Είναι κάτι που, αν έχεις την τύχη να το δεις, δεν θα το ξεχάσεις ποτέ», πρόσθεσε.

Το βόρειο Τζέρσεϊ μπορεί απλώς να είναι αρκετά σκοτεινό για να δούμε τον πλανήτη Αφροδίτη, κάτω δεξιά από τον ήλιο. «Είναι το τρίτο πιο φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό, οπότε υπάρχει μια πιθανότητα», είπε ο αστρονόμος απευθυνόμενος σε όσους είναι διατεθειμένοι να βρεθούν στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς από κει η ολική έκλειψη Ηλίου θα έχει ποσοστό 92%.

Τέσσερις πλανήτες και ένας κομήτης

Ο πλανήτης Δίας θα είναι εμφανής κατά τη διάρκεια της ημέρας, πάνω αριστερά από τον ήλιο. Η Αφροδίτη, ο Κρόνος και ο Άρης θα βρίσκονται κάτω δεξιά. Ωστόσο οι επιστήμονες αναφέρουν πως για να τους δει κανείς, θα πρέπει να είναι σε κάποιο σημείο, απ’ το οποίο ο ουρανός θα φαίνεται καθαρός και απαλλαγμένος από φωτορύπανση. «Η περιοχή πρέπει να έχει καλές συνθήκες».

Αναφορικά με τον κομήτη, αυτός χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ασυνήθιστος. Πρόκειται για τον 12P/Pons-Brooks, ο οποίος τυγχάνει να μας επισκέπτεται τώρα, γνωστός ως «ο κομήτης του διαβόλου» λόγω της κερασφόρης εμφάνισής του. Πιθανόν, να μπορέσετε να τον δείτε περίπου 6 μοίρες στα δεξιά του Δία, είπε ο Swangin. «Ανάλογα με το πού βρίσκεστε και αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ίσως να τον δείτε με γυμνό μάτι», είπε ο Swangin. «Αλλά δεν πρόκειται για κάτι πολύ φωτεινό».

Σύστησε ωστόσο πως «αν ψάχνετε γι’ αυτά τα αντικείμενα, προσέξτε να μην κοιτάξετε κατά λάθος τον ήλιο χωρίς προστασία, καθώς είναι πολύ πιθανόν να προκληθεί βλάβη στα μάτια». Για την παρακολούθηση της έκλειψης, θα πρέπει να αγοράσετε ένα ζευγάρι γυαλιά έκλειψης ηλίου: αριθμός προδιαγραφών ISO 12312-2. Εάν χρησιμοποιείτε τηλεσκόπιο, βεβαιωθείτε ότι είναι εξοπλισμένο με ηλιακό φίλτρο.

«Αν ψάχνετε για αυτά τα αντικείμενα, πρέπει να είστε πολύ, πολύ προσεκτικοί», είπε ο Swangin.

Σειρά από μαργαριτάρια

Τη στιγμή πριν εξαφανιστεί τελείως ο ήλιος και εμφανιστεί το φλογερό στέμμα γύρω από τον μαύρο δίσκο, μπορεί να δείτε ένα μαγικό φαινόμενο, μια σειρά από πυρακτωμένα μαργαριτάρια, στο ίδιο το χείλος του δίσκου.

Αυτό το υπέροχο φαινόμενο έκλειψης, που πήρε το όνομά του από τον Βρετανό αστρονόμο του 19ου αιώνα Φράνσις Μπέιλι που το ανακάλυψε, προκαλείται από τις ακτίνες του ήλιου που λάμπουν γύρω από την επιφάνεια του φεγγαριού.

«Είναι το φως, που λάμπει ανάμεσα στις κοιλάδες των βουνών», είπε ο Swangin. «Όταν το κοιτάς από μακριά μοιάζει με μια σειρά από χάντρες. Πολύ όμορφο».

Η συνολική διάρκεια θα είναι μόνο περίπου 90 δευτερόλεπτα έως τέσσερα λεπτά, ανάλογα με την τοποθεσία σας.

*Με πληροφορίες από indiatoday και eu.northjersey

Σχετικές ειδήσεις