Νομοθέτες προτρέπουν τον Μπάιντεν να ζητήσει περισσότερες κινεζικές εταιρείες βιοτεχνολογίας

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον είπε ότι «κάποιοι» στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν να καταπιέζουν τις κινεζικές εταιρείες με ψευδείς προφάσεις.
3'

Ένας Ρεπουμπλικανός και ένα Δημοκρατικό μέλος του Κογκρέσου καλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν να προσθέσει επτά κινεζικές εταιρείες βιοτεχνολογίας σε μια λίστα που δημιούργησε το Υπουργείο Άμυνας για να τονίσει τις εταιρείες που φέρεται να συνεργάζονται με τον στρατό του Πεκίνου.

Σε επιστολή με ημερομηνία 29 Μαρτίου που είδε το Reuters, ο Ρεπουμπλικανός Μάικλ Γκάλαχερ και ο Δημοκρατικός Ράτζα Κρισναμούρθι ζήτησαν από τον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να αναλάβει δράση, καθώς το Πεκίνο θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη δύναμη της βιοτεχνολογίας για να ενισχύσει τον στρατό του.

«Χρειάζεται επείγουσα δράση», είπαν οι νομοθέτες, οι οποίοι υπηρετούν ως πρόεδρος και υψηλόβαθμο μέλος της Επίλεκτης Επιτροπής για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, αναφέροντας τους κινδύνους ότι η Κίνα θα μπορούσε να «δημιουργήσει συνθετικά παθογόνα» για να κερδίσει στρατιωτικό πλεονέκτημα.

«Το Υπουργείο Άμυνας παρέχει απαντήσεις απευθείας στα μέλη του Κογκρέσου σε θέματα αυτού του είδους», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου σε δήλωση. «Δεν έχουμε πρόσθετες πληροφορίες ή περισσότερες λεπτομέρειες προς δημοσίευση αυτή τη στιγμή».

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον είπε ότι «κάποιοι» στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν να καταπιέζουν τις κινεζικές εταιρείες με ψευδείς προφάσεις.

«Όταν πρόκειται για τη «χρήση βιοτεχνολογίας για την ενίσχυση του στρατού της», η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να αναλογιστεί τον εαυτό της, αντί να επιτίθεται αβάσιμα και να σπιλώνει την Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος, Liu Pengyu.

Η επιστολή είναι η τελευταία ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας στην Ουάσιγκτον για τον κλάδο της βιοτεχνολογίας της Κίνας.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξετάζει νομοθεσία που θα απαγορεύει στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να συνάπτουν συμβάσεις με κάποιες κινεζικές εταιρείες.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στα τέλη Φεβρουαρίου είπαν στους γερουσιαστές που επεξεργάζονταν το νομοσχέδιο ότι κινεζική εταιρεία ανοίγει νέα καρτέλα είχε μεταφέρει πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ στο Πεκίνο χωρίς συγκατάθεση, ανέφερε το Reuters.

Η τοποθέτηση στον κατάλογο εταιρειών που υποστηρίζονται από τον κινεζικό στρατό του Πενταγώνου δεν συνεπάγεται άμεσες απαγορεύσεις. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα πλήγμα για τη φήμη των εταιρειών και αντιπροσωπεύει μια προειδοποίηση για τις εταιρείες των ΗΠΑ που εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μαζί τους.

Το Reuters ανέφερε το 2021 ότι συγκεκριμένη εταιρεία πραγματοποίησε πωλήσεις σε όλο τον κόσμο προγεννητικών τεστ που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τον στρατό της Κίνας και τα χρησιμοποίησε για τη συλλογή γενετικών δεδομένων από εκατομμύρια γυναίκες για σαρωτική έρευνα σχετικά με τα χαρακτηριστικά των πληθυσμών.

Η εν λόγω εταιρεία είπε ότι δεν ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση ή τον στρατό και ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι δεν ενέχει κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για καμία χώρα. Είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει τυχόν μη εξουσιοδοτημένες μεταφορές IP οποιουδήποτε πελάτη των ΗΠΑ στην Κίνα.