Τι θα είχε συμβεί αν οι Άγιοι Ανάργυροι ήταν...στη Γαλλία -Ειδικό βραχιόλι για ενδοοικογενειακή βία

Τα βραχιόλια αυτά κατά της ενδοοικογενειακής βίας ξεκίνησαν να λειτουργούν στις 25 Σεπτεμβρίου 2020

Τι θα είχε συμβεί αν οι Άγιοι Ανάργυροι ήταν...στη Γαλλία -Ειδικό βραχιόλι για ενδοοικογενειακή βία
5'

Μετά την φρικτή δολοφονία έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων και παρά τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων πως στη χώρα μας λειτουργούν συστήματα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακή βίας, η κοινή γνώμη έχει στραφεί κατά πάντων.

Ενδιαφέρον έχει ένα διαφορετικό σύστημα που εφαρμόζει η Γαλλία. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί ένα ειδικό βραχιόλι.

«Μετά την επέκταση των λεγόμενων τηλεφώνων σοβαρού κινδύνου και των βραχιολιών BAR, μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο αγώνας μας θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός», εξέφρασε πρόσφατα την ελπίδα ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος ενημέρωσε επιπλέον ότι «η κυβέρνηση χρηματοδοτεί» τη νέα γενιά 5G αυτών των βραχιολιών.

Όπως έγραψε η Le Figaro, μέχρι σήμερα, 1.850 επιζώσες έχουν επωφεληθεί από αυτή την προστασία μέσω της τεχνολογίας και περισσότερα από 1.000 βραχιόλια «BAR» λειτουργούν επί του παρόντος σε όλη την εθνική επικράτεια της Γαλλίας. Ωστόσο, πολλές αποτυχίες μέχρι τώρα έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητά τους, αναφέρει η Le Figaro.

Πώς λειτουργεί το βραχιόλι «BAR» για την ενδοοικογενειακή βία

Το ηλεκτρονικό βραχιόλι «BAR», το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται ως «αντισυμφιλιωτική κινητή ηλεκτρονική συσκευή», δημιουργήθηκε ως μέρος του νόμου της 28ης Δεκεμβρίου 2019 με στόχο την ανάληψη δράσης κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Ο νόμος οριστικοποιήθηκε με το διάταγμα 2020-1161 της 23ης Σεπτεμβρίου 2020 που καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του. Χρειάζεται την συγκατάθεση και των δύο, προστατευομένης και ατόμου που χρειάζεται παρακολούθηση.

Τα βραχιόλια αυτά ξεκίνησαν να λειτουργούν στις 25 Σεπτεμβρίου 2020.

Αυτή είναι μια κινητή ηλεκτρονική συσκευή επιτήρησης που επιτρέπει στις αρχές:

- να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο ένα άτομο που χρειάζεται προστασία και ένα άτομο που χρειάζεται παρακολούθηση (αποδεδειγμένο ή υποτιθέμενο δράστη) στο πλαίσιο της «ενδοοικογενειακής βίας» με την ευρεία έννοια.

- να επωφεληθούν από μια ζώνη προστασίας, η οποία αποτελείται από μια ζώνη προειδοποίησης και μια ζώνη συναγερμού, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται η ενέργεια ειδοποίησης και, εάν είναι απαραίτητο, επεμβαίνουν οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας

Εάν το προστατευόμενο άτομο αισθάνεται ότι απειλείται μπορεί να ενεργοποιήσει το κουμπί SOS στην κινητή μονάδα της ανά πάσα στιγμή (7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα) και στη συνέχεια θα επικοινωνήσει μαζί της ο τηλεχειριστής που είναι υπεύθυνος για το BAR.

Παραδείγματα κατάστασης κατά την οποία μπορεί μια γυναίκα να αισθάνεται ότι απειλείται (εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο ίδιος ο δράστης απειλεί το θύμα του) είναι οι εξής:

-μπορεί να φοβούνται όταν συναντούν μέλη της οικογένειας ή φίλους του ατόμου που παρακολουθείται ή αν είναι μπροστά στο σπίτι τους κ.λπ.

-μπορεί να φοβούνται το βράδυ όταν επιστρέφουν σπίτι

Τι είναι οι ζώνες συναγερμού και προειδοποίησης;

Το σύστημα BAR βασίζεται στην αρχή της ζώνης διπλής προστασίας:

- περίμετρος συναγερμού: από 1 έως 10 χλμ το μέγιστο

- περίμετρος προειδοποίησης: διπλάσια από την περίμετρο συναγερμού.

Παράδειγμα: εάν η ζώνη συναγερμού γύρω από το σπίτι της γυναίκας είναι δύο χιλιόμετρα, τότε η ζώνη προειδοποίησης θα είναι 4 χιλιόμετρα γύρω από αυτό.

-Ζώνες αποκλεισμού : κατά τον καθορισμό των ζωνών συναγερμού και προειδοποίησης οι εμπλεκόμενοι πρέπει επίσης να προσδιορίσουν τους αντίστοιχους τόπους εργασίας, τη διεύθυνση των σχολείων των παιδιών και τους χώρους που συχνάζουν τακτικά.

- Εάν το άτομο που παρακολουθείται διασχίσει τη ζώνη προειδοποίησης δεν υπάρχει ακόμη παραβίαση του μέτρου. Ο τηλεχειριστής αναλύει την κατάσταση και αίρει τις αμφιβολίες για να καθορίσει εάν η προσέγγιση είναι εθελοντική ή όχι. Έτσι, θα τηλεφωνήσει στην γυναίκα για να της ζητήσει τον προορισμό της ή/και να αλλάξει κατεύθυνση.

-σε περίπτωση διέλευσης της ζώνης συναγερμού από το άτομο που παρακολουθείται : εάν η διέλευση είναι εθελοντική και συνεχίζεται παρά την κλήση του τηλεχειριστή ή το άτομο δεν ανταποκρίνεται, ο τελευταίος καλεί το άτομο που προστατεύεται και για να διασφαλίσει την ασφάλειά του παραμένει σε επικοινωνία μαζί του μέχρι την επέμβαση της αστυνομίας, την οποία και θα έχει προειδοποιήσει.

Σε περίπτωση εξουδετέρωσης του εξοπλισμού όπως πχ οποιαδήποτε φθορά του βραχιολιού, ή σε άλλες περιπτώσεις όπως το να μην το φοράει η χρήστης επί μονίμου βάσεως ή αν αυτό αποφορτιστεί, κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την επέμβαση του τηλεχειριστή ή/και της αστυνομίας.

Πόσο διαρκούν οι μετρήσεις του ηλεκτρονικού βραχιολιού;

- Για αστικό αδίκημα : Μέγιστη διάρκεια 6 μηνών εκτός εάν ανανεωθεί κατόπιν αιτήματος ενός εκ των διαδίκων ή του Εισαγγελέα με επανάληψη της συγκατάθεσης και των δύο μερών.

- Για ποινικό αδίκημα : Μέγιστη διάρκεια έξι μηνών, με δυνατότητα ανανέωσης εντός του ορίου:

- πριν από την έκδοση απόφασης: δύο έτη

- μετά την απόφαση: 4 έτη σε υποθέσεις αδικοπραξίας και 6 έτη σε ποινικές υποθέσεις

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ενός βραχιολιού και ενός τηλεφώνου σοβαρού κινδύνου;

Υπάρχουν πολλές διαφορές, ακόμα κι αν αυτά τα δύο μέτρα συμβάλλουν από κοινοί στην πρόληψη της υποτροπής και στην προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας:

Σε αντίθεση με το βραχιόλι BAR, όταν ένα θύμα λαμβάνει τηλέφωνο σοβαρού κινδύνου (TGD), ο δράστης δεν ενημερώνεται για αυτήν την προστασία. Η συσκευή αφορά μόνο το θύμα.

Ομοίως, το TGD βασίζεται στην αρχή της «συμμετοχής» του θύματος: στην πραγματικότητα, εναπόκειται στο θύμα να ενεργοποιήσει το κουμπί ειδοποίησης σε περίπτωση υποτιθέμενου ή αποδεδειγμένου κινδύνου.

Αντίθετα, με το BAR, λόγω της γεωεντοπισμού σε πραγματικό χρόνο των δύο πρωταγωνιστών, εάν ο ένας περάσει τη ζώνη προειδοποίησης και μετά το συναγερμό (παρά την επέμβαση του τηλεχειριστή), οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν αυτόματα.

Το TGD δεν μπορεί να διαταχθεί σε αστικές διαδικασίες. Μόνο ο εισαγγελέας μπορεί να χορηγήσει TGD στο θύμα που το ζητά, τις περισσότερες φορές μέσω υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή