Γιατί η Ταϊβάν «άντεξε» στα 7,2 Ρίχτερ
Σαν καλοκουρδισμένο ρολόι λειτούργησε η κρατική μηχανή σε συνδιασμό με την εκπαίδευση και την εμπειρία με αποτέλεσμα οι συνέπειες του τρομακτικού σεισμού των 7,2 Ρίχτερ στην ανατολική Ταϊβάν να είναι περιορισμένες σε σχέση με αντίστοιχες που έχουν καταγραφεί σε ανάλογα μεγέθη ή και μικρότερα.
Μέσα σε δύο ώρες από τον σεισμό, ο οποίος χτύπησε λίγο πριν τις 8 το πρωί (τοπική ώρα), ενώ οι κάτοικοι ετοιμάζονταν για δουλειά, οργανώθηκε ένα καταφύγιο έκτακτης ανάγκης σε ένα κοντινό σχολείο όπου περισσότεροι από 130 άνθρωποι διανυκτέρευσαν.
Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο από τον σεισμό των 6,4 βαθμών του 2018, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, οι τοπικές αρχές ενίσχυσαν τον συντονισμό με κυβερνητικές μονάδες και μη κυβερνητικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση.
Αυτή τη φορά, αξιωματούχοι της κομητείας και η αστυνομία μαζί με άλλες μονάδες που βοήθησαν στην απομάκρυνση των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές του κέντρου της πόλης Hualien συνεργάστηκαν για να καθαρίσουν ένα από τα κατεστραμμένα κτίρια προτού καταρρεύσει σε τυχόν μετασεισμούς.
Η Ταϊβάν θεωρείται σεισμικά ενεργή περιοχή καθώς βρίσκεται κοντά στη συμβολή δύο τεκτονικών πλακών.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σεισμό στη νότια Ταϊβάν το 2016, ενώ ένας σεισμός 7,3 Ρίχτερ σκότωσε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους το 1999. Αυτός ο σεισμός του 1999, που κοινώς αναφέρεται ως "σεισμός 921" καθώς χτύπησε στις 21 Σεπτεμβρίου, ήταν ένα κίνητρο για την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τους οικοδομικούς κώδικες και να ενισχύσει τους νόμους για τη διαχείριση καταστροφών.
Η 21η Σεπτεμβρίου είναι πλέον καθορισμένη ημέρα για ασκήσεις καταστροφών σε ολόκληρη την Ταϊβάν και αυτήν την ημέρα αποστέλλονται εικονικά μηνύματα προειδοποίησης για καταστροφές όπως σεισμός και τσουνάμι στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων και στα σχολεία γύρω από το νησί πραγματοποιούνται ασκήσεις εκκένωσης.
Επίσης έχουν αυστηροποιηθεί οι οικοδομικοί κανόνες και χρησιμοποιούνται πιο ανθεκτικά οικοδομικά υλικά.
Το σύστημα προειδοποίησης σεισμών, με τον διαπεραστικό συναγερμό του να ηχεί στα κινητά τηλέφωνα, είναι το ίδιο που θα χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση για να προειδοποιήσει για μια επικείμενη κινεζική αεροπορική επιδρομή. Οι πόλεις και οι κομητείες της Ταϊβάν έχουν διασώστες σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο, έτοιμοι να ανταποκριθούν σχεδόν σε μια στιγμή σε καταστροφές.
Λιγότερο από μία ώρα μετά το χτύπημα του τελευταίου σεισμού, η κυβέρνηση στη νότια πόλη Kaohsiung είχε κινητοποιήσει τις ομάδες διάσωσης για να πάνε στην πληγείσα περιοχή, στέλνοντάς τες σε κοντινή αεροπορική βάση ώστε να μεταφερθούν με αεροσκάφη.
Αυτές οι ομάδες πηγαίνουν τακτικά σε άλλες ζώνες καταστροφών σε όλο τον κόσμο.