Λιζ Τρας: «Δεν άκουσα τη συμβουλή της βασίλισσας Ελισάβετ και το μετάνιωσα» - Η τελευταία συνάντηση
Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας η οποία άντεξε μόλις 49 ημέρες στο τιμόνι της χώρας, λέει ότι πάλεψε να αντιμετωπίσει τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και την οικονομική καταστροφή της χώρας.
Στα απομνημονεύματά της, η πρώην «σιδηρα κυρία» της χώρας αφηγείται τη συμβουλή που της είχε δώσει η μονάρχης όταν συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 για να επιβεβαιώσει την Τρας ως νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, τη 15ο και όπως αποδείχθηκε τελευταία, που θα υπηρετούσε επί των ημερών της. «Σιγά σιγά», της είχε πει η 96χρονη βασίλισσα - μια πρόταση που η Τρας παραδέχεται πως δεν έλαβε υπόψη της μετά τον θάνατο της βασίλισσας, αφήνοντας την αβέβαιη αν θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα.
Η Τρας εισήγαγε αργότερα ριζοσπαστικές πολιτικές ελεύθερης αγοράς που έπληξαν τη βρετανική οικονομία και την οδήγησαν στην έξοδο από το πρωθυπουργικό αξίωμα μόλις 49 ημέρες αφότου κέρδισε μια εσωτερική ψηφοφορία του Συντηρητικού κόμματος για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον,με αποτέλεσμα να γίνει η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία από όλους. «Ίσως έπρεπε να είχα ακούσει» τη βασίλισσα, γράφει ο Τρας.
Αντικαταστάθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ από τον Ρίσι Σουνάκ, παραμένει ωστόσο βουλευτής του Νοτιοδυτικού Νόρφολκ. Μόλις στα 48 της χρόνια, επιδιώκει ολοένα και περισσότερο να αποκτήσει εξέχουσα θέση στη σκληρή δεξιά της βρετανικής πολιτικής και έστρεψε το βλέμμα της στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στα δεξιά thinktanks παραδίδοντας με το αζημίωτο ομιλίες.
Το βιβλίο της με τίτλο «Truss, Ten Years To Save The West» θα εκδοθεί στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα. Αν και γράφει ότι το βιβλίο είναι λιγότερο απομνημονεύματα παρά μανιφέστο για τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της στην παγκόσμια πολιτική, περιέχει εκτενείς περιγραφές από την εποχής της ως βουλευτής, μέλος διαδοχικών συντηρητικών υπουργικών συμβουλίων, υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός.
Σχετικά με την ιστορική συνάντησή της με την αείμνηστη βασίλισσα στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας τον Σεπτέμβριο του 2022, η Tρας λέει ότι η 96χρονη μονάρχης «φαινόταν να έχει γίνει πιο αδύναμη» από την τελευταία φορά που ήταν στη δημοσιότητα.
«Περάσαμε περίπου 20 λεπτά συζητώντας για την πολιτική», γράφει ο Τρας. «Ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με όλα όσα συνέβαιναν, ενώ παράλληλα ήταν τυπικά αιχμηρή και πνευματώδης. Προς το τέλος της συζήτησής μας, με προειδοποίησε ότι το να είσαι πρωθυπουργός γερνάει απίστευτα. Μου έδωσε επίσης δύο λόγια συμβουλής: "Με το μαλακό" Ίσως έπρεπε να την είχα ακούσει».
H Tρας γράφει επίσης οτι συχνά πάλευε με τις πιέσεις του ανώτατου αξιώματος, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού στην Ισπανία όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Μετά από καθυστερήσεις της αυτοκινητοπομπής της «άρχιζε να χάνει την ψυχραιμία της… λόγω συνεχών ταξιδιών και πίεσης», με αποτέλεσμα να προσπαθήσει να βγει από το υπηρεσιακό της αυτοκίνητο για να «διαμαρτυρηθεί στην αστυνομία». Αυτό το επεισόδιο έληξε, προσθέτει μετά από παρέμβαση του προσωπικού της και «μια περίοδο χαλάρωσης σε ένα sherry bar».
«Γιατί εγώ; Γιατί τώρα;»
Αλλά όταν η βασίλισσα πέθανε τόσο σύντομα αφότου ο Τρας έγινε η 15η και τελευταία πρωθυπουργός της, γράφει η Τρας, η είδηση αν και ευρέως αναμενόμενη μετά την επιδείνωση της υγείας της, παρόλα αυτά αποτέλεσε «βαθύ σοκ» για την Τρας και έμοιαζε «εντελώς εξωπραγματική», κάνοντάς την να σκεφτεί: «Γιατί εγώ; Γιατί τώρα;»
Επιμένοντας ότι δεν περίμενε να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο πένθος για τον θάνατο μίας βασίλισσας σχεδόν 70 ετών στο θρόνο και σχεδόν 100 ετών, η Τρας λέει ότι η κρατική τελετή και το πρωτόκολλο απείχαν «πολύ από τη φυσική μου ζώνη άνεσης». Άλλοι πρωθυπουργοί, γράφει χωρίς να κατονομάζει κανέναν, μπορεί να ήταν σε καλύτερη θέση να προσφέρουν «την αυξανόμενη ρητορική και τον πολιτισμό που απαιτείται». Η ίδια, γράφει, ένιωσε κυρίως βαθιά θλίψη.
Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο βυθιζόταν στο πένθος, η Τρας παρακολούθησε στην τηλεόραση με την οικογένειά της καθώς το φέρετρο της βασίλισσας μεταφέρθηκε από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο. Οπως γράφει την «κατέκλυσε ξαφνικά το συναίσθημα και κατέληξε σε πλημμύρα δακρύων στον καναπέ».
«Για άλλη μια φορά», γράφει, «η θλίψη ήταν ανάμεικτη με ένα αίσθημα δέους για το τεράστιο βάρος του γεγονότος και το γεγονός ότι συνέβαινε στη θητεία μου». Αυτή η θητεία αποδείχθηκε πιο σύντομη από ό,τι θα περίμενε κανείς. Όμως, μετά από μια περίοδο εκτός δημοσιότητας, η Τρας επανεμφανίστηκε, ειδικά στις ΗΠΑ όπου ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Η Τρας ανακοίνωσε το βιβλίο της τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, λέγοντας ότι θα το χρησιμοποιούσε για να «μοιραστεί τα μαθήματα» της περιόδου της στην κυβέρνηση, στην οποία ισχυριζόταν συχνά ότι ήταν «η μόνη συντηρητική στην αίθουσα», πολεμώντας μια υποτιθέμενη αυταρχική αριστερά.