«Η Ινδία ξεπερνά τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας»: Ειδικός σε θέματα πολιτικής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η αύξηση του ΑΕΠ της Ινδίας ξεπέρασε την ετήσια αύξηση της Κίνας τα τελευταία χρόνια
Associated Press
4'

Επισημαίνοντας τη διαρκή ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία, ο ειδικός σε δεξαμενές σκέψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άγγελος Δεληβοριάς, είπε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Ινδίας που υπερβαίνει αυτή της Κίνας αντανακλά την ανάδειξη του Νέου Δελχί ως μια τρομερή οικονομική δύναμη στον κόσμο αρένα.

«Η Ινδία έχει ξεπεράσει τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας και οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα συνεχίσει να το κάνει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», παρατήρησε ο κ. Δεληβοριάς, υπογραμμίζοντας την άνευ προηγουμένου οικονομική δυναμική της Ινδίας.

Η αύξηση του ΑΕΠ της Ινδίας ξεπέρασε την ετήσια αύξηση της Κίνας τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη της Ινδίας να ξεπερνά κατά μέσο όρο πάνω από 7,5% το 2023, ενώ της Κίνας είναι 5,2%. Το ΑΕΠ της Ινδίας αναμένεται επίσης να φτάσει το 7% έως το 2026, ενώ η Κίνα αναμένεται να φθάσει στο 4,6%. Το ΔΝΤ προβλέπει την ανάπτυξη της Κίνας το 2024 σε 4,6%, με πτώση προς το 3,5% το 2028.

Ο κ. Δεληβοριάς, με εξειδίκευση στις εξωτερικές πολιτικές (συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας), είναι εμπειρογνώμονας πολιτικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Έρευνα (EPRS), το οποίο παρέχει ολοκληρωμένη ερευνητική και αναλυτική υποστήριξη στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με τα φιλόδοξα έργα υποδομής της Ινδίας και τα πρόσφατα βήματα στην εξερεύνηση του διαστήματος, ο κ. Δεληβοριάς τόνισε τη συνολική οικονομική στρατηγική του έθνους.

«Και εκτός από την υψηλή ανάπτυξη του ΑΕΠ, η Ινδία έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις σε εθνικά έργα υποδομής για να διατηρήσει αυτή την οικονομική ανάπτυξη. Συμμετέχει σε διεθνή έργα υποδομής και πέρυσι βλέπουμε ακόμη ότι έχει ένα πλήρες διαστημικό πρόγραμμα. Προσεδαφίστηκε στο φεγγάρι. Άρα έχει μια ολοκληρωμένη οικονομική στρατηγική από αυτή την άποψη», είπε ο ειδικός σε θέματα πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια συνέντευξη στο EPRS σχετικά με την άνοδο της «Ινδίας, γιατί έχει σημασία και τι σημαίνει αυτό για την ΕΕ».

Τόνισε επίσης ότι η στρατηγική σημασία της Ινδίας αυξήθηκε στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού εν μέσω της μεταβαλλόμενης γεωπολιτικής παλίρροιας.

«Η Ινδία έχει αυξήσει τη διπλωματική της σημασία ως μέρος της στρατηγικής της την τελευταία δεκαετία», σημείωσε ο Δεληβοριάς, προσθέτοντας, «Η εξέχουσα θέση της αυξάνεται στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού λόγω των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων».

Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας και της αυξανόμενης διεκδίκησης στις παγκόσμιες υποθέσεις, η άνοδος της Ινδίας έχει βαθιές επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα.

«Αυτό που εννοώ με αυτό είναι ότι από την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Belt and Road για λογαριασμό της Κίνας, από την πιο επιθετική της στάση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας , μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία , βλέπουμε ότι ο Ινδο-Ειρηνικός ως περιοχή Και αυτή η Νότια Ασία ως περιοχή αποκτά σημασία, τόσο για εμάς, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο για τη Δύση γενικότερα όσο και για τους περιφερειακούς εταίρους της», είπε ο κ. Δεληβοριάς.

Έκανε επίσης παραλληλισμούς μεταξύ της δημογραφικής πυραμίδας της Ινδίας και της Κίνας, σημειώνοντας ότι η πρώτη είναι νεότερη από αυτή της δεύτερης, γεγονός που θα οδηγήσει σε συνεχή ανάπτυξη του ΑΕΠ του Νέου Δελχί τα επόμενα χρόνια.

«Από οικονομική άποψη, το γεγονός ότι η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός στον πλανήτη, αλλά και ο πληθυσμός της είναι νεότερος, αν δούμε τη δημογραφική πυραμίδα της Ινδίας, βλέπουμε ότι είναι νεότερη από την Κίνα, σημαίνει ότι έχει περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας και έχει λιγότερες δαπάνες στους τομείς της υγείας ή για συντάξεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει το ΑΕΠ της τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.