SOS επιστημόνων για τη δραματική αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών

Η θερμοκρασία των ωκεανών παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος.

SOS επιστημόνων για τη δραματική αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών
AP.
4'

Η δραματική αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν να ενισχυθεί η έρευνα για τις αλλαγές που προκαλούνται, εκφράζοντας φόβους για καταστροφικές επιπτώσεις συνολικά στο κλίμα.

«Οι αλλαγές γίνονται τόσο γρήγορα, που δεν είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε τον αντίκτυπο» που έχουν, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO, Βίνταρ Χέλγκεσεν, ο οποίος τόνισε ότι «επείγει η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης των ωκεανών».

«Φυσικά, είναι απαραίτητο να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την παρατήρηση και την έρευνα σε πραγματικό χρόνο», ανέφερε στο AFP κατά τη Διάσκεψη της Δεκαετίας των Ωκεανών στη Βαρκελώνη, στην οποία συμμετείχαν 1.500 επιστήμονες, εκπρόσωποι κρατών ή οργανώσεων και σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες της.

Η θερμοκρασία των ωκεανών, οι οποίοι καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της Γης και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος, έφθασε σε νέο ρεκόρ τον Μάρτιο, με κατά μέσον όρο 21,07℃ να μετρώνται στην επιφάνεια της θάλασσας, με εξαίρεση τις ζώνες κοντά στους πόλους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία δεν σταματά να επιδεινώνεται μήνα τον μήνα εδώ και έναν χρόνο, απειλεί τη θαλάσσια ζωή και προκαλεί μεγαλύτερη υγρασία στην ατμόσφαιρα, πράγμα συνώνυμο με πιο ασταθείς καιρικές συνθήκες, όπως ισχυροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές.

«Δεν μπορεί να απορροφά θερμότητα στο άπειρο»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει από την αρχή της βιομηχανικής περιόδου το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα θαλάσσια περιβάλλοντα, τα οποία παράγουν σχεδόν το μισό από το οξυγόνο που αναπνέουμε επέτρεψαν κατ’ αυτόν τον τρόπο στην επιφάνεια της Γης να παραμείνει κατοικήσιμη.

«Ο ωκεανός έχει θερμοχωρητικότητα πολύ μεγαλύτερη από την ατμόσφαιρα, απορροφά πολύ περισσότερη θερμότητα, αλλά δεν μπορεί να την απορροφά στο άπειρο», προειδοποίησε η Κριστίνα Γκονθάλεθ Άρο, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Επιστημών της Θάλασσας στη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με μελέτη αναφοράς που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο, οι ωκεανοί «απορρόφησαν» τεράστια ποσότητα ενέργειας το 2023, τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να βράσει το νερό από «δισεκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων».

Ένας από τους μεγάλους στόχους της Δεκαετίας των Ωκεανών (2021 – 2030) είναι ο κόσμος να διευρύνει τις γνώσεις του για την υπερθέρμανση και να αποκρυπτογραφήσει τις πολλαπλές επιπλοκές της, με στόχο να προσπαθήσει να τις περιορίσει.

«Αγνοούμε ακόμη πολλά πράγματα για τους ωκεανούς. Έχουμε χαρτογραφήσει μόνον περίπου το 25% του θαλάσσιου βυθού του πλανήτη και ταυτοχρόνως, οφείλουμε να χαρτογραφήσουμε και να παρακολουθούμε απευθείας τις αλλαγές που προκαλούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο Χέλγκεσεν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πάνω από το 90% των ωκεανών του πλανήτη αντιμετώπισε κύματα θερμότητας κάποια στιγμή κατά το 2023, με άμεσο αντίκτυπο στο κλίμα και στα οικοσυστήματα στο σύνολο του πλανήτη, όποια απόσταση κι αν τα χώριζε από τη θάλασσα.

«Βρισκόμαστε σε πορεία που προκαλεί πολλά ερωτήματα στους επιστήμονες και που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν υποτιμήσαμε την επερχόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη», προειδοποίησε από τη Βαρκελώνη ο Ζαν – Πιέρ Γκατουζό, ειδικός του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS).

Οι δυσκολίες να εφαρμοσθούν οι μεγάλες διεθνείς συμφωνίες για το περιβάλλον, όπως η Συμφωνία του Παρισιού που συνήφθη το 2015 και έχει στόχο να περιορισθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ωστόσο, δεν προκαλούν αισιοδοξία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Κάθε δέκατο του βαθμού μετρά»

«Πολλοί νιώθουμε μία κάποια απογοήτευση, καθώς βλέπουμε ότι παρά τις επιστημονικές αποδείξεις για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες αυτής, η υλοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού είναι τόσο αργή, τόσο δύσκολη, τόσο επίπονη. Αυτό δεν προμηνύει τίποτα καλό» για το μέλλον», σημείωσε ο Γκατουζό.

Πάντως, οι ερευνητές αναφέρουν και κάποιες θετικές ενδείξεις, όπως η υιοθέτηση το 2023 από τα κράτη – μέλη του Οργανισμού –έπειτα από συνομιλίες δεκαπέντε ετών– μίας ιστορικής συμφωνίας για την προστασία της ανοιχτής θάλασσας.

«Αν μπορούσα να στείλω ένα μήνυμα σε αυτούς στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στους Προέδρους, τους Πρωθυπουργούς, ή τους επικεφαλής επιχειρήσεων, πιστεύω ότι θα ήταν αυτό: “Βγείτε για μία στιγμή από το φορτωμένο σας πρόγραμμα και κοιτάξτε στα μάτια τα παιδιά και τα εγγόνια σας”», προσέθεσε ο Χέλγκεσεν.

«Κάθε δέκατο του βαθμού μετρά, κάθε χρόνος που κερδίζουμε μετρά και ποτέ δεν είναι πολύ αργά. Αποτελεί απόλυτη ανάγκη να μην παραιτούμαστε», ολοκλήρωσε Ζαν – Πιερ Γκατουζό.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή