Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή - Ισραήλ: Σειρήνες τώρα, φόβοι για χτυπήματα με drones
Κορυφώνεται η ένταση στην Μέση Ανατολή με τις τελευταίες εξελίξεις να προμηνύουν σοβαρή κλιμάκωση.
Σειρήνες που προειδοποιούν για ύποπτα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ηχούν σε πολλές ισραηλινές πόλεις κοντά στα βόρεια σύνορα, αναφέρουν ισραηλινά μέσα. Η Χεζμπολάχ πραγματοποιεί καθημερινά επιθέσεις με ρουκέτες, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο βόρειο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.
Πληροφορίες για κατάληψη πλοίου στα Στενά του Ορμούζ
Στον αντίποδα, ο βρετανικός στρατός προειδοποιεί ότι άγνωστοι ενδέχεται να έχουν επιβιβαστεί σε πλοίο κοντά στο κρίσιμο Στενό του Ορμούζ. Η προειδοποίηση από το United Kingdom Maritime Trade Operations δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με την επιβίβαση στον Κόλπο του Ομάν, στα ανοικτά της λιμενικής πόλης Fujairah των Εμιράτων.
Το περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.
Νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι ισλαμικό καθεστώς στο Ιράν κατέλαβε το υπό πορτογαλική σημαία πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC ARIES. Έπλεε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Ινδία, όταν υπέστη αεροπειρατεία κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Οι Ιρανοί φέρονται να κρατούν 20 Φιλιππινέζους ναυτικούς.
Το Ιράν δεν αναγνώρισε αμέσως την κατάληψη οποιουδήποτε σκάφους, ούτε υπήρξε κάποια αναφορά που μεταφέρθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το περιστατικό. Ωστόσο, το Ιράν από το 2019 έχει εμπλακεί σε μια σειρά από καταλήψεις πλοίων.
Ο Κόλπος του Ομάν βρίσκεται κοντά στο Στενό του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο του συνόλου του πετρελαίου. Η Φουτζάιρα, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι το κύριο λιμάνι της περιοχής για τα πλοία που παραλαμβάνουν νέο φορτίο πετρελαίου, παραλαμβάνουν προμήθειες ή ανταλλάσσουν πλήρωμα.
Όλα κρέμονται σε μια κλωστή για σύγκρουση Ιράν - Ισραήλ
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με την νέα μέγιστη απειλή πολέμου να είναι κάτι παραπάνω από ορατή.
Καθώς ξημέρωσε Σάββατο, ιερή μέρα για τους Εβραίους, το Ισραήλ παραμένει σε επιφυλακή για ιρανική επίθεση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει «σύντομα» δράση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.
«Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: «Μην το κάνετε!», τόνισε.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».
Πώς αντιδράει το Ισραήλ
Σύμφωνα με την Jerusalem Post οι ΗΠΑ βλέπουν το Ιράν να μετακινεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να έχουν παρατηρήσει τη μετακίνηση ιρανικών στρατιωτικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ επίγειων επιθέσεων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών "αυτοκτονίας" σε όλη τη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι προετοιμασίες για απευθείας χτυπήματα κατά του Ισραήλ από το ιρανικό έδαφος.
Οι αξιωματούχοι δεν είναι σίγουροι αν αυτές οι μετακινήσεις είναι για το αρχικό χτύπημα κατά του Ισραήλ ή για την αποτροπή ενός κοινού ισραηλινού-αμερικανικού χτυπήματος, αλλά τουλάχιστον 100 πύραυλοι κρουζ φέρεται να έχουν μετακινηθεί σε θέσεις εκτόξευσης.
Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων, Daniel Hagari δήλωσε ότι ο αρχηγός του επιτελείου του IDF Herzi Halevi ολοκλήρωσε την αξιολόγηση της απειλής μιας ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ με τον αρχηγό της CENTCOM, στρατηγό Michael Eric Kurilla. «Πραγματοποιήσαμε κοινή αξιολόγηση της κατάστασης για να διασφαλίσουμε ότι ο συντονισμός μας ήταν στενός», ανέφερε ο εκρπόσωπος των IDF.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αλλαγές στις οδηγίες για τον άμαχο πληθυσμό εν μέσω αυξημένης ετοιμότητας για πιθανή ιρανική επίθεση.
Σε αναβρασμό η διεθνής κοινότητα - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Παράλληλα, σε αναβρασμό βρίσκεται η διεθνής κοινότητα. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Γερμανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν το Ιράν.
Χώρες όπως η Ινδία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Ρωσία έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στην περιοχή, η οποία βρίσκεται ήδη σε έξαρση εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος διανύει τον έβδομο μήνα του. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η απειλή από το Ιράν είναι πραγματική και βιώσιμη.
Συναγερμός και στην Αθήνα
Σε εγρήγορση βρίσκεται και η Αθήνα λόγω ενδεχόμενης απάντησης του Ιράν στο Ισραήλ μετά το χτύπημα στο προξενείο στη Δαμασκό από τον ισραηλινό στρατό που σκότωσε επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.
Το Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση χθες το βράδυ καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο Ιραν ενώ παραμένει σε ισχύ η σύσταση σχετικά με την αποφυγή, εκτός των απολύτως απαραίτητων, επισκέψεων στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και τον Λίβανο.
«Επειδή ακριβώς υπάρχει μία ασυμμετρία στα γεγονότα, υπάρχει μία έλλειψη προβλεψιμότητας και από την άλλη πλευρά υπάρχει μία υπερεδαφικότητα των γεγονότων, μπορεί μία μικρή σύρραξη, ένα μικρό φυσικό γεγονός, το οποίο συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου, να μας επηρεάσει άμεσα. Νομίζω η σκέψη μας εδράζεται όχι πια στην πρόβλεψη των γεγονότων, αλλά απλώς στη διαχείριση όλων των υποθετικών σεναρίων» δήλωσε χτες ο Υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.
Η ελληνική διπλωματία έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και ειλικρίνειας με όλους τους εμπλεκόμενους στην περιοχή. Η θέση μας είναι ότι στεκόμαστε εκεί που στέκεται το διεθνές δίκαιο. Ποιο είναι αυτό;
«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας εντός των ορίων που θέτει το διεθνές δίκαιο. Θα πρέπει να διαφοροποιούμε τον παλαιστινιακό λαό από τη Χαμας. Θα πρέπει να δοθεί ένα όραμα στους Παλαιστίνιους και αυτό είναι το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα προ του 1967 και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με έγκυρους διεθνείς αναλυτές η άμεση επίθεση του Ιράν θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στο νότιο ή στο βόρειο Ισραήλ τις επόμενες 24 με 48 ώρες και πως το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, το Ιράν έχει ιστορικό να επιδιώκει την οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά συμφερόντων του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο.
Μόλις τον περασμένο μήνα, η αστυνομία του Περού συνέλαβε έναν αξιωματικό της Δύναμης Quds που φέρεται να σχεδίαζε να σκοτώσει έναν Ισραηλινό αξιωματούχο κατά τη διάρκεια του επερχόμενου φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού . Δεν μπορώ να μιλήσω για το μέγεθος, την κλίμακα, το εύρος του πώς μπορεί να μοιάζει αυτή η επίθεση, ωστόσο η ιρανική απειλή είναι αληθινή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.
Επειδή το Ιράν έχει απειλήσει, ισραηλινές πρεσβείες και όσες εταιρείες συνδέονται με το Ισραήλ και σε άλλες χώρες όπως έχει κάνει στο παλαιότερα στη Βουλγαρία με τη βομβιστική επίθεση του 2012 αλλά ήταν και πίσω από συνωμοσίες στην Ινδία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ταϊλάνδη, ο συναγερμός είναι παγκόσμιος και όλα είναι πιθανά.
Ποια είναι η κατάσταση στο Ιράν
Σύμφωνα με διεθνείς ανεξάρτητες πηγές και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στην Πολεμική Αεροπορία του Ιράν, οι ετήσιες υπερπτήσεις τους κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Στρατιωτικής Ημέρας του Ιράν στις 17 Απριλίου ακυρώνονται λόγω της πιθανότητας πολέμου με το Ισραήλ.
Όλα τα μαχητικά αεροσκάφη που είχαν αναπτυχθεί στην Τεχεράνη για να συμμετάσχουν στην παρέλαση μεταφέρθηκαν πίσω στις βάσεις τους μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης. Η IRIAF βρίσκεται τώρα σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.
Τζον Μπόλτον: Σοβαρές πιθανότητες
Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δηλώνει στην εκπομπή "On Balance" του NewsNation ότι υπάρχουν "πολύ σταθερές" πληροφορίες ότι το Ιράν ετοιμάζει κάποιου είδους επίθεση κατά του Ισραήλ. Λέει ότι το Ιράν πρέπει να κάνει κάτι για να απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ στη διπλωματική αποστολή του Ιράν στη Συρία, αλλιώς η Τεχεράνη θα μπορούσε να χάσει την επιρροή της σε διάφορες τρομοκρατικές ομάδες. Και λέει ότι μια τέτοια επίθεση θα δώσει στο Ισραήλ την άδεια να "τα βάλει με τους Ιρανούς" μέσα στο Ιράν.