Επιστολή του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Πάπα Φραγκίσκο για τον πόλεμο στη Γάζα

«Η ανθρωπότητα δεν πρέπει να επιτρέπει πλέον την παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στη Γάζα», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.
AP, φωτογραφία αρχείου.
3'

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέστειλε επιστολή στον Πάπα Φραγκίσκο, αναφέροντας ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να αναπτύξει περαιτέρω τον διάλογο και τη συνεργασία με το Βατικανό, για τη διάδοση της κουλτούρας της ειρηνικής συνύπαρξης.

Εκφράζοντας ικανοποίηση που οι ιστορικά βαθιές σχέσεις Τουρκίας – Βατικανού αποκτούν δυναμική, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει πλέον να επιτρέπει την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στη Γάζα.

«Ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας από το 2014, όταν σημειώθηκε η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, υπό το σύνθημα της ανθρωπιστικής διπλωματίας, ήταν επίσης στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του δικαιώματος στη ζωή και της δίκαιας υπόθεσης των αθώων Παλαιστινίων πολιτών και συνεχίζει να το κάνει», επεσήμανε στην επιστολή του.

Ο κ. Ερντογάν προσέθεσε ότι «η Τουρκία έχει γίνει η δεύτερη χώρα που παρέχει τη μεγαλύτερη βοήθεια στη Γάζα, με σχεδόν 45.000 τόνους ανθρωπιστικής προμήθειας που έχει σταλεί από την 7η Οκτωβρίου 2023. Συνεχίζεται η περίθαλψη 429 ασθενών και τραυματιών από τη Γάζα στη χώρα μας, συνοδευόμενοι από 450 συνοδούς, μεταξύ των οποίων και Χριστιανοί».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, «η ανθρωπότητα δεν πρέπει να επιτρέπει πλέον την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στη Γάζα. Πρέπει να υψώσει τη φωνή της ενάντια στους εσκεμμένους βομβαρδισμούς νοσοκομείων, σχολείων, τζαμιών και εκκλησιών, που δεν πρέπει να αγγίζονται ούτε στον πόλεμο».

«Δεν είναι δυνατόν να εδραιωθεί μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή χωρίς δίκαια λύση στο ζήτημα Παλαιστίνης – Ισραήλ. Απαραίτητο είναι να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο και γεωγραφικά ολοκληρωμένο κράτος της Παλαιστίνης εντός των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και να λάβει τη θέση του στο παγκόσμιο σύστημα ως ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας», τόνισε.

Σύμφωνα με εκείνον, «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ειδικά οι ισραηλινές επιθέσεις που συνεχίζονται αδιακρίτως ακόμη και κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού στη Γάζα, όπου σημειώνονται θάνατοι από την πείνα λόγω της αποτυχίας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οι παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας, που έχει εισέλθει στο τρίτο του χρόνο απαιτούν από τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει σε συνεργασία και το καθιστά απαραίτητο».

«Ο κόσμος μας χρειάζεται περιεκτικές και ορθολογικές πολιτικές και παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν διάλογο με όλα τα μέρη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, περισσότερο από ποτέ στην ιστορία», έγραψε ακόμη.

Κατέληξε ότι «στο πλαίσιο αυτής της κατανόησης, είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε περαιτέρω τον διάλογο και τη συνεργασία μας με το Βατικανό για τη διάδοση της κουλτούρας της ειρηνικής συνύπαρξης και της αμοιβαίας κατανόησης, με βάση τις κοινές μας ανθρώπινες αξίες και τον στόχο μας να υπηρετήσουμε την παγκόσμια ειρήνη».

Σχετικές ειδήσεις