Iron Sting - Iron Beam - Iron Dome: Τα τρία υπερόπλα του Ισραήλ στον πόλεμο κατά του Ιράν

Επίθεση Ιράν: Το Ισραήλ δέχτηκε την επίθεση από Τεχεράνη και Υεμένη ωστόσο δεν επλήγη και η αιτία είναι η υπερσύγχρονη αεράμυνά του
4'

Iron Sting - Iron Beam - Iron Dome. Αυτά τα τρία υπερσύγχρονα αντιεροπορικά συστήματα που διαθέτει το Ισραήλ κατάφερε να κρατήσει τη χώρα... άβρεχτη από τη σωρεία των drones που εξαπέλυσε το Ιράν.

Το «Iron Sting» αναπτύχθηκε από την Elbit Systems και αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2021. Πρόκειται για έναν όλμο που έχει σχεδιαστεί για χρήση τόσο σε ανοιχτούς χώρους όσο και σε αστικό περιβάλλον, ενώ είναι τόσο ακριβές που μπορεί να μειώσει την πιθανότητα τραυματισμού άμαχου πληθυσμού.

Το όπλο αποτελείται από όλμο 120 χιλιοστών που χρησιμοποιεί GPS και καθοδήγηση λέιζερ για να πλήξει με ακρίβεια τους στόχους. Έχει βεληνεκές 1-12 χλμ. και μπορεί να διαπεράσει διπλά οπλισμένο σκυρόδεμα.

«Χάρη στην ακρίβεια και την τεχνογνωσία των μαχητών, η μονάδα Maglan σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία εξουδετέρωσε δεκάδες τρομοκράτες με διάφορα μέσα, ένα από τα οποία είναι ο όλμος ακριβείας Iron Sting», δήλωσε ο διοικητής της Ταξιαρχίας Καταδρομών, συνταγματάρχης Omer Cohen, κατά την έναρξη του πολέμου με την Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο.

«Από την αρχή του πολέμου, η Ταξιαρχία Καταδρομών πολέμησε σθεναρά ενάντια στη βίαιη επίθεση του εχθρού και εξουδετέρωσε πάνω από 100 τρομοκράτες στη Λωρίδα της Γάζας. Οι τακτικές και έφεδρες μονάδες Maglan, Egoz και Duvdevan θα φτάσουν σε κάθε μέρος και σε κάθε εχθρό και θα τους εξοντώσουν. Μαζί θα νικήσουμε- είμαι σίγουρος για τους στρατιώτες μας και τους εμπιστεύομαι».

Iron Beam

Στο οπλοστάσιό του Ισραήλ υπάρχει το νέο υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό όπλο Laser με την ονομασία Iron Beam (Σιδερένια Ακτίνα) το οποίο η χώρα επιστράτευσε μετά την επίθεση της Χαμάς.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ήδη υπάρχουν αναφορές ότι μονάδες του Iron Beam, που πρώτη φορά δοκιμάστηκε επί του πεδίου το 2022, έχουν αναπτυχθεί ήδη στο έδαφος του Ισραήλ.

Το νέο αυτό οπλικό σύστημα πρόκειται να αποτελέσει το πέμπτο στοιχείο της πολυστρωματικής ασπίδας ενεργητικής αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας που διαθέτει το Ισραήλ.

Η ανάπτυξη του αποσκοπεί στη με χαμηλό (ανεκτό) οικονομικό κόστος αντιμετώπιση απειλών μικρού και πολύ μικρού βεληνεκούς. Σχεδιάζεται να αναπτυχθεί για την προστασία παραμεθόριων κοινοτήτων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων προσφέροντας δυνατότητες σημειακής άμυνας κατά διαφόρων τύπων εναέριων απειλών.

Με βάση τα όσα αποδεσμεύθηκαν από τη Rafael που αναπτύσσει το σύστημα το Iron Beam θα καταστρέφει τους στόχους με τη χρήση μίας δέσμης λέιζερ υψηλής ισχύος.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι το σύστημα, που μπορεί να λειτουργεί ημέρα και νύκτα, ως ανεξάρτητο σύστημα ή ως μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Rafael,το Iron Beam μπορεί να χρησιμοποιείται για την εμπλοκή στόχων σε πολύ μικρά βεληνεκή και σε «επίπεδα χαμηλότερα αυτών που σήμερα χρησιμοποιείται το Iron Dome».

Μάλιστα, επεσήμαναν ότι ως οπλικό σύστημα το Iron Beam έχει σχεδιαστεί για την πρόκληση ελάχιστων παράπλευρων ζημιών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μηδενικών παρεμβολών στην φίλια εναέρια κυκλοφορία στην περιοχή του στόχου.

Iron Dome

Το κινητό σύστημα αεράμυνας αποτελείται από 10 μπαταρίες που η καθεμία φέρει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων με δυνατότητα ελιγμών. Η στρατηγική τοποθέτησή τους παρέχει ένα αμυντικό φράγμα έναντι ρουκετών, όλμων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για έως και 60 τετραγωνικά μίλια κατοικημένων περιοχών και το Ισραήλ στο παρελθόν υπερηφανεύεται για ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%.

1. Ανιχνεύουν

Το ραντάρ αναγνωρίζει έναν εισερχόμενο πύραυλο σε απόσταση 2,5 έως 43 μιλίων ή 4 έως 70 χιλιομέτρων από την μπαταρία και στέλνει πληροφορίες σχετικά με την πορεία του πυραύλου στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου.

2. Προβλέπουν

Το κέντρο ελέγχου υπολογίζει τη θέση της πρόσκρουσης και προβλέπει εάν ο πύραυλος πρόκειται να χτυπήσει κατοικημένες περιοχές.

3. Εκτιμούν

Το σύστημα στοχεύει πυραύλους που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για αστικές περιοχές και υποδομές όταν αντιμετωπίζουν πολλαπλές ταυτόχρονες απειλές, αγνοώντας τους πυραύλους που είναι πιθανό να πλήξουν ακατοίκητες περιοχές ή να πέσουν στη θάλασσα.

4. Αναχαιτίζω

Το σύστημα ελέγχου συνδέεται με έναν εκτοξευτή που εκτοξεύει έναν πύραυλο για να καταστρέψει έναν άλλο πύραυλο, εάν η αναχαίτιση κριθεί δικαιολογημένη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ξοδέψει πάνω από 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα Iron Dome από το 2011, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου.