Κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα ροζ φλαμίνγκο στις λίμνες της Αφρικής
Νέα μελέτη ασχολείται με την πιθανή εξαφάνιση των φλαμίνγκο από τις αφρικανικές λίμνες και τους βιότοπους
Μεγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει στους οικολογικούς και περιβαλλοντικούς κύκλους η νέα μελέτη που μιλάει για ξεκάθαρη απειλή των περίφημων ροζ φλαμίνγκο που εντυπωσιάζουν σε αφρικανικές λίμνες.
Μια μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η συνεχιζόμενη άνοδος της στάθμης του νερού μειώνει ολοένα και περισσότερο τα φύκια που είναι απαραίτητα για την επιβίωση αυτών των πουλιών.
Αυτές οι λίμνες, συγκεντρωμένες στην Κένυα, την Τανζανία και την Αιθιοπία, φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ εδώ και δεκαετίες, εν μέρει λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Αυτό αραίωσε σημαντικά την αλκαλικότητα και την αλατότητα του νερού σε αυτές τις λίμνες και οδήγησε σε «μαζική πτώση» των μοναδικών φυκών από τα οποία εξαρτώνται τα φλαμίνγκο, θέτοντας σε κίνδυνο ένα είδος που ήδη φθίνει, όπως αναφέρει η Le Figaro.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Aidan Byrne, αυτό κάνει τα πουλιά με το χαρακτηριστικό ροζ φτέρωμά τους να εγκαταλείψουν τους βιότοπούς τους και να καταφύγουν σε απροστάτευτες περιοχές αναζητώντας τροφή. «Μπορεί να μετακομίσουν αλλού, αλλά θα μπορούσαν επίσης να εξαφανιστούν εντελώς από τις περιοχές όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή», είπε ο διδακτορικός φοιτητής από το King's College του Λονδίνου και το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι.
Οι βιότοποι των φλαμίνγκο
Οι βιότοποι των φλαμίνγκο στην Ανατολική Αφρική προστατεύονται, ενώ εκτός, η παρακολούθηση θα ήταν δύσκολη και θα μπορούσαν να εμφανιστούν άλλες απειλές, ιδιαίτερα ανθρώπινες. Αν κι άλλες προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη δείξει αυτό το φαινόμενο, «μας εξέπληξε η έκταση των αλλαγών και η απειλή που επιβαρύνει τους οικοτόπους των ροζ φλαμίνγκο», εξήγησε ο κ. Byrne στο AFP.
Οι ακανόνιστες και ακραίες βροχοπτώσεις που προβλέπονται για την Ανατολική Αφρική λόγω της κλιματικής αλλαγής θα επιδεινώσουν το πρόβλημα και θα «αυξάνουν την απειλή για τα είδη στην περιοχή», πρόσθεσε.
Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες για να παρατηρήσει τις 22 λίμνες που φιλοξενούν φλαμίνγκο στην Ανατολική Αφρική.