Ισραηλινό «Top Gun»: Πώς η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να πλήξει το Ιράν - Τα πιθανά σενάρια
Η αποστολή της ισραηλινής επιχείρησης και οι συγκεκριμένοι στόχοι της
Ολοένα και αυξάνονται τα σενάρια για το επικείμενο χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν.
Η Jerusalem Post δημοσίευσε πιθανά σενάρια για την απάντηση του Ισραήλ σε μια μαζική ιρανική επίθεση τη νύχτα της 14ης Απριλίου.
Αρκετές μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F-35 μπορούν να πετάξουν σε διαφορετικές διαδρομές και να χτυπήσουν στόχους στην αχανή Ισλαμική Δημοκρατία, μερικοί από τους οποίους απέχουν 1.700 χιλιόμετρα από το Ισραήλ. Τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να πετάξουν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας (παρά την αντίθεση αυτών των χωρών) και στη συνέχεια να πετάξουν πάνω από το Ιράκ. Άλλα αεροπλάνα θα μπορούσαν να πετάξουν μέσω του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας (δεν είναι σαφές εάν αυτό θα γίνει με ή χωρίς τη συγκατάθεσή της) και τον Περσικό Κόλπο.
Μπορούν να φτάσουν ταυτόχρονα ή κατά κύματα για να καταστρέψουν πρώτα την αεράμυνα σε δεκάδες ιρανικές πυρηνικές τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί προσεκτικά από τη Μοσάντ και τις υπηρεσίες πληροφοριών του IDF.
Η αποστολή της ισραηλινής επιχείρησης
Η αποστολή τους είναι να καταστρέψουν την ασπίδα αεράμυνας του Ιράν, ένα πολύ πιο εξελιγμένο αμυντικό σύστημα από αυτό του Λιβάνου, της Συρίας ή της Χαμάς.
Είτε τα F-35 επιτίθενται από κοινού είτε κατά κύματα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει ξεχωριστό κύμα για τα ισραηλινά F-15, τα F-16 και τα βαριά φορτωμένα F-35 που φέρουν αμερικανικές βόμβες GBU-72 2 τόνων. Οι βόμβες 900 κιλών και μικρότερες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν διάφορους στόχους.
Μετά από αυτό, μπορεί να εμφανιστούν πρόσθετα κύματα που θα βοηθήσουν να διεισδύσουν βαθιά στη γη και να καταστρέψουν τις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Fordo και το Netenz.
Χρήση βαλλιστικών πυραύλων και απώλειες
Το IDF μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει σημαντικό αριθμό δικών του βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για συλλογή πληροφοριών και χτυπήματα.
Το Ιράν ωστόσο μπορεί να καταρρίψει επιτυχώς αεροπλάνα. Ορισμένα αεροπλάνα μπορεί να μην επιστρέψουν λόγω προβλημάτων καυσίμων, ακόμα κι αν το σχέδιο απαιτεί ένα σύνθετο σύστημα ανεφοδιασμού κατά τη διάρκεια της πτήσης ή ένα χώρο προσγείωσης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Ειδικές δυνάμεις ή πράκτορες της Μοσάντ στο Ιράν για την παροχή βοήθειας από κοντινή απόσταση μπορεί να σκοτωθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Οι τοποθεσίες που θα μπορούσε να χτυπήσει το Ισραήλ
Υπάρχουν επίσης πρόσθετες τοποθεσίες που το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει, όπως ο αντιδραστήρας βαρέος νερού στο Αράκ, το εργοστάσιο επεξεργασίας ουρανίου κοντά στο Ισφαχάν, οι ερευνητικοί αντιδραστήρες στο Μπονάμπ, το Ραμσάρ και την Τεχεράνη, καθώς και άλλες τοποθεσίες όπου το Ιράν έχει ανάπτυξη όπλων. Αυτές οι τοποθεσίες μπορεί να είναι χαμηλότερης προτεραιότητας επειδή αποτελούν προγενέστερα σημεία στον κύκλο των πυρηνικών όπλων.
Μεταξύ των στόχων θα ήταν βασικές πηγές δράσης για το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης όπως οι μυστικές υπηρεσίες του IDF είχαν περάσει χρόνια συλλέγοντας πληροφορίες για έναν τεράστιο αριθμό στόχων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.
Το Ισραήλ μπορεί να μην εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Και ακόμη κι αν το κάνει, δεν θα ανοίξει μια πολύ μεγαλύτερη τράπεζα στόχων του IRGC.