Ειδικοί προειδοποίησαν: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολέμους
Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ιαπωνίας, Nippon Telegraph and Telephone (NTT), ανακοίνωσε σε δήλωση που δημοσιεύθηκε από κοινού με τη Yomiuri Shimbun, μια από τις κορυφαίες εφημερίδες της Ιαπωνίας, ότι πρέπει να καθοριστούν νέοι κανόνες σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Η Nippon Telegraph and Telephone Corporation είναι μια ιαπωνική εταιρεία χαρτοφυλακίου τηλεπικοινωνιών με έδρα το Τόκιο της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal (WSJ), η δήλωση αναφέρει: «Στο χειρότερο σενάριο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση της δημοκρατίας και της κοινωνικής τάξης, που μπορεί να οδηγήσει σε πολέμους».
Η έρευνα και η απειλή και για τις εκλογές
Στη δήλωση, ζητήθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση να εκδώσει κανονισμούς που θα αυξήσουν τους ελέγχους στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να διασφαλιστεί η ασφάλεια στις γενικές εκλογές που προγραμματίζονται να διεξαχθούν στις 31 Οκτωβρίου 2025.
Οι διευθυντές του NTT και του Yomiuri Shimbun δήλωσαν ότι τον τελευταίο χρόνο διεξάγουν έρευνα για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Keio στο Τόκιο.
Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα τον Δεκέμβριο, υπήρξε η προειδοποίηση ότι τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που εισάγονται από τις ΗΠΑ στη χώρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην παραγωγή deepfake βίντεο και παραπληροφόρησης.
Η NTT, η οποία διεξάγει ενεργή έρευνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, είχε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης παρόμοιο με το ChatGPT που παρήγαγε η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας OpenAI. Το πρόγραμμα που ονομάζεται «tsuzumi», το οποίο η εταιρεία μοιράζεται με τους συνεργάτες της στον επιχειρηματικό τομέα, απαιτεί λιγότερη επεξεργαστική ισχύ και μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά με ιαπωνικές εντολές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον πρώτο νόμο στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη στις 13 Μαρτίου. Ο ευρωπαϊκός νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο με ψήφους 523 βουλευτών έναντι 46. Στο πλαίσιο της εφαρμογής, τέθηκαν περιορισμοί, ειδικά για τις δυνάμεις ασφαλείας στη χρήση βιομετρικών συστημάτων ταυτοποίησης.