Δεινοθήρια στη Γερμανία: Μαθητές βρήκαν οστά προϊστορικού ελέφαντα
Δύο Γερμανοί μαθητές βρήκαν οστά που σύμφωνα με έναν επιστήμονα ανήκαν σε προϊστορικούς ελέφαντες οι οποίοι ζούσαν έξω από το Μόναχο πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια.
Το σπάνιο εύρημα, το οποίο χρονολογείται από πέρυσι και παρουσιάστηκε χθες, δίνει μια ιδέα για το πώς έμοιαζε το προ πολλού εξαφανισμένο ζώο που είναι γνωστό ως deinotheria ή «Hauerelefant», δήλωσε ο Peter Kapustin, ο πατέρας των παιδιών που έκαναν την ανακάλυψη.
Το θηλαστικό με ύψος ώμων έως και πέντε μέτρα και βάρος έως και 12 τόνους «είχε τους χαυλιόδοντες που έβγαιναν από την κάτω σιαγόνα του, αρκετά διαφορετικά από ό,τι γνωρίζουμε από τους ελέφαντες που ζουν σήμερα», δήλωσε ο κ. Kapustin.
Μετά από εκτεταμένες ανασκαφές κοντά στο μικρό βαυαρικό χωριό Weipersdorf στην περιοχή Erding κοντά στο Μόναχο, βρέθηκαν συνολικά 120 οστά.
Αρχικά, ο εννιάχρονος Constantin Kapustin και ο 10χρονος αδελφός του Alexander βρήκαν μόνο ένα οστό. «Δυστυχώς, όταν το αποκαλύψαμε, ένας πολύ μεγάλος ογκόλιθος έπεσε πάνω του και ο μπαμπάς φοβήθηκε ότι το οστό είχε σπάσει. Αλλά ευτυχώς δεν ήταν τελικά σπασμένο», θυμήθηκε ο Αλεξάντερ.
Τι αναφέρουν οι ειδικοί
Ο γεωλόγος και παλαιοντολόγος Νιλς Κνέτσκε έκανε λόγο για μια σημαντική στιγμή για την επιστήμη. Για τα Δεινοθήρια, τα μεγαλύτερα χερσαία θηλαστικά της Ευρώπης, στο Έρντιγνκ έγινε η μεγαλύτερη ανακάλυψη που έχει γίνει ποτέ.
«Μερικά από τα οστά ήταν τόσο πολύ σπασμένα, που είχαν εισχωρήσει ρίζες. Πρέπει να φανταστείτε ότι υπήρχε μεγάλη πίεση από το βουνό με το χώμα να πιέζει τα οστά. Αν κάποιος είχε χρησιμοποιήσει φτυάρι για τα οστά θα είχαν θρυμματιστεί σε χίλια κομμάτια. Αυτό θα ήταν μεγάλο πρόβλημα. Έτσι αναγκαστήκαμε να ρίξουμε κόλλα στις ρωγμές. Αφήσαμε άμμο και χώμα στις ρωγμές, ώστε τα οστά να μην καταρρεύσουν και χρησιμοποιήσαμε γύψο με τον κλασσικό τρόπο, με νήματα γιούτας για να ανακτήσουμε τα οστά και να τα βγάλουμε ανέπαφα από το ίζημα».
Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί τα οστά των προϊστορικών ελεφάντων βρέθηκαν όλα σε ένα μέρος. Πιθανότατα, όπως και οι σημερινοί ελέφαντες, να πήγαιναν σε ένα συγκεκριμένο μέρος για να πεθάνουν και επομένως ίσως να πρόκειται για ένα προϊστορικό νεκροταφείων ελεφάντων. Αλλά αυτό είναι υπόθεση, δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα.
Ένας μεγάλος αριθμός υπολειμμάτων από προϊστορικούς ελέφαντες είναι γνωστό ότι υπάρχει στη Βαυαρία, πέντε εξ αυτών είναι σκελετοί, συμπεριλαμβανομένων και των ευρημάτων στο Έρντινγκ. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι ένα γομφοθήριο που ανακαλύφθηκε το 1971 κοντά στο Μίλντορφ, το οποίο είναι σχεδόν πλήρες με σχεδόν 200 οστά. Λόγω της ευνοϊκής γεωλογικής κατάστασης στη λεκάνη Mολάσε βόρεια των Άλπεων, τα λείψανα των προϊστορικών ελεφάντων διατηρήθηκαν σχετικά καλά και κοντά στην επιφάνεια στο κρατίδιο της Βαυαρίας.