Καραϊωσηφίδης για επίθεση Ισραήλ: Εμβληματικός στόχος το Ισφαχάν - Τι είπε για τα F-35

Ανάλυση για την επίθεση Ισραήλ στο Ιράν 
3'

Ολόκληρος ο πλανήτης ασχολείται με το αν το Ισραήλ χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξει το Ιράν σε νυχτερινή επίθεση.

Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός και στρατιωτικός αναλυτής μίλησε στην ΕΡΤ αναφέροντας πως το χτύπημα-αν συνέβη- έχει υψηλό συμβολισμό.

«Αν συνέβη κάτι, σίγουρα ήταν κάτι εμβληματικό. Δηλαδή χτυπάμε, αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε και έχουμε ένα μακρύ χέρι που μπορεί να κάνει κάτι, χωρίς να μπορεί να μας σταματήσει η Τεχεράνη», είπε ο κ. Καραϊωσηφίδης

Εξήγησε πως το Ισφαχάν, «βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια από την Τεχεράνη. Όλες οι ιρανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται δυτικότερα. Εκεί ακριβώς, βρίσκεται μια μεγάλη αεροπορική βάση, η 8η αεροπορική βάση που έχει τρεις μοίρες και εκεί εδρεύουν – θεωρητικά πάντα – τα ικανότερα ιρανικά αεροσκάφη, είναι 14».

Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Καραϊωσηφίδης, για εμβληματικά αεροπλάνα της δεκαετίας του ’70 και του ’80 και τόνισε πως αποτελεί εμβληματικό στόχο.

Για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Εξήγησε πως το «να προσπαθείς να πλήξεις τις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν που είναι διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια, θα ίσως ήταν και άστοχο και θα ήθελε πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις. Το να πλήξεις όμως, μια στρατιωτική βάση όπως η συγκεκριμένη, η οποία συγκεντρώνει αρκετή ισχύ και αποτελεί έμβλημα της ισχύος της ιρανικής αεροπορίας, είναι στόχος επιλογής».

Σχετικά με το πώς μπορέι να έγινε η συγκεκριμένη επίθεση , ο κ. Καραϊωσηφίδης ανέφερε πως το Ισραήλ δεν έχει τα βαλλιστικά βλήματα που έχει το Ιράν. «Αυτά είναι η αεροπορία του φτωχού», είπε.

«Το Ισραήλ, όχι μόνο έχει μαχητικά πέμπτης γενιάς, αλλά έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Άρα αυτά εάν υποθέσουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν, πέρασαν πάνω από τη Συρία, το Ιράκ, μπήκαν πιθανότατα μέσα στον ιρανικό εναέριο χώρο, βομβάρδισαν ή έριξαν πυραύλους μεγάλης εμβέλειας και αποχώρησαν, χωρίς ποτέ κανένας να τα αντιληφθεί», τόνισε.

Ο κ. Καραϊωσηφίδης ανέφερε επίσης πως βασική λεπτομέρεια στην όλη ιστορία είναι το ότι εάν έγινε πράγματι με F-35 η επίθεση, αυτά μπορούν να περάσουν από οποιοδήποτε αεράμυνα, χωρίς άδεια από κανέναν, ιδιαίτερα από χώρες οι οποίες δεν έχουν την τεχνολογία για να σε «αποκαλύψουν».

Τέλος, πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αν ενημερώθηκαν, ενημερώθηκαν μόνο για λόγους πρεστίζ. «Οι Ισραηλινοί έχουν αγοράσει αυτά τα αεροπλάνα ακριβώς για να μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν εδώ και αρκετές δεκαετίες. Να φτάνουν πολύ μακριά, να χτυπάνε και να φεύγουν ανενόχλητοι», είπε.

Την ίδια στιγμή ο Δρ Sanam Vakil, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο Chatham House, δήλωσε σχετικά με το αναφερόμενο χτύπημα στο Ισφαχάν:

"Η αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν είναι ομοίως στοχευμένη σε μια στρατιωτική τοποθεσία και βαθμονομημένη ώστε να αποφευχθεί η ζημιά και η περαιτέρω ιρανική επιθετικότητα.

Όσο το Ιράν συνεχίζει να αρνείται την επίθεση και να αποπροσανατολίζει την προσοχή από αυτήν και δεν παρατηρούνται περαιτέρω χτυπήματα, υπάρχει χώρος και για τις δύο πλευρές να κατέβουν προς το παρόν τη σκάλα της κλιμάκωσης".

Είπε ότι η χρονική στιγμή του χτυπήματος, στα γενέθλια του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Καμενί, ήταν σαφώς σκόπιμη και συμβολική από το Ισραήλ.

Σχετικές ειδήσεις