Ισορροπία τρόμου στη Μέση Ανατολή - Χαμηλώνουν οι τόνοι παραμένει η σύγκρουση

Οι επόμενες κινήσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου
EPA
2'

Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι και πάλι στραμμένα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς ουδείς πιστεύει ότι η απόφαση του Ισραήλ να μην οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουση με το Ιράν σημαίνει και το σφύριγμα της λήξης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

H Τεχεράνη, όλα δείχνουν, ότι δεν προτίθεται να δώσει συνέχεια, υποβάθμισε πλήρως τα όσα συνέβησαν, αποδίδοντας τις εκρήξεις στα περίχωρα του Ισφαχάν και της Ταυρίδας στην αντίδραση της αεράμυνάς του προς μικρά drones. Αλλά και το Ισραήλ δεν προχώρησε πέρα από μια κίνηση περισσότερο συμβολική. Βαλλιστικοί πύραυλοι δεν φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν και το κυριότερο δεν επλήγησαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Και όπως έγραψε εύστοχα η Wall Street Journal, η Μοσάντ θα μπορούσε να χτυπήσει κρυφά μια πυρηνική ή στρατιωτική τοποθεσία χωρίς να χρησιμοποιήσει απροκάλυπτα τον ισραηλινό στρατό ή τα αεροσκάφη του.

Το Ισραήλ πιθανότατα ήθελε να αποφύγει μια επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις ή μια ευρύτερη επίθεση, επειδή οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι το Ιράν θα χρησιμοποιούσε πλήγματα ως δικαιολογία για να προχωρήσει στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο Νετανιάχου το σκέφτηκε καλά διότι εξακολουθεί να έχει μέτωπα ανοιχτά τα οποία έλαβε υπόψη διότι αυτά πρέπει να τα διαχειριστεί.

Πρώτον, περισσότεροι από 100 πολίτες του παραμένουν όμηροι στα χέρια της Χαμάς, στη Γάζα. Δεύτερον, η τρομοκρατική οργάνωση που σκότωσε 1.200 ανθρώπους στις 7 Οκτωβρίου 2023 δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί, με τον στρατό να περιμένει σήμα εισβολής στη Ράφα. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα σε περιοχές που γειτνιάζουν με τη Ράφα και τις τελευταίες ώρες σφυροκοπούν την πλειοψηφία των γεωργικών εκτάσεων στις ανατολικές περιοχές της.

Μήπως το επόμενο κεφάλαιο θα είναι η επίσπευσης της εισβολής στη Ράφα; Επίσης, σε καθημερινή σχεδόν βάση το Ισραήλ καλείται να αποκρούσει πάσης φύσεως προκλήσεις από τους πληρεξουσίους του Ιράν σε Λίβανο, Συρία, Ιράκ και Υεμένη. Βάλλεται ακομη πολιτικά και στο εσωτερικό του.

Ο ακροδεξιός εταίρος του, υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν. Παρά τη διπλωματική κούρσα της Δύσης και κυρίων των Αμερικανών, δείχνουν ανήμποροι να δρομολογήσουν τις εξελίξεις και απλώς ακολουθούν τα γεγονότα. Ωστόσο έπαιξαν ρόλο στο να μην οδηγθούμε στα χειρότερα. Με άλλα λογια, επιστρέφουμε δηλαδή στην κατάσταση που επικρατούσε προ του ιρανικού χτυπήματος. Και η κόκκινη γραμμή παραμένει πολύ λεπτή.

Σχετικές ειδήσεις