Πετρέλαιο: Ο εφιάλτης στην τιμή και οι φόβοι των αναλυτών
Το κλίμα στην αγορά πετρελαίου κυριαρχείται από τα αδύναμα θεμελιώδη στοιχεία, όπως η απροσδόκητα απότομη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων
Αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου προκαλεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, παρά τη χθεσινή υποχώρηση της τιμής του.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 4% μετά την αναφορά των αμερικανικών Μέσων Ενημέρωσης για αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν. Κατά τη διάρκεια τη μέρας, όμως, οι τιμές του πετρελαίου εγκατέλειψαν σχεδόν όλα τα κέρδη τους. Η τιμή αναφοράς του αργού τύπου Brent διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα 87 δολάρια ανά βαρέλι και ένα βαρέλι αμερικανικού αργού τύπου WTI κοστίζει περίπου 82 δολάρια.
Το κλίμα στην αγορά πετρελαίου κυριαρχείται από τα αδύναμα θεμελιώδη στοιχεία, όπως η απροσδόκητα απότομη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων. Σύμφωνα με ανάλυση της Handelsblatt, η τιμή θα μπορούσε να αυξηθεί και πάλι γρήγορα.
Τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί αναλυτές αύξησαν τις προβλέψεις τους για την τιμή του πετρελαίου. Αν και η προσφορά πετρελαίου δεν έχει ακόμη επηρεαστεί, οι κίνδυνοι εφοδιασμού αυξάνονται – λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Αυτό συμβαίνει επειδή η περιοχή είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο περίπου της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.
Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι αναλυτές αναμένουν τώρα ακόμη και ένα επίπεδο τιμών από 90 έως 95 δολάρια ανά βαρέλι. Οι αναλυτές της JP Morgan Chase και της Citigroup προχώρησαν ακόμη περισσότερο, προειδοποιώντας για αύξηση των τιμών έως και 100 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι.
Το Ιράν είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου της Opec. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πετρελαϊκού καρτέλ, η χώρα παρήγαγε περίπου 3,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο. Αυτό είναι περίπου το 3% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, η οποία σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ) λέγεται ότι ανέρχεται σε 102,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Ταυτόχρονα, το ιρανικό κράτος θεωρεί τον εαυτό του ως τον «αρχιεχθρό» του Ισραήλ και θεωρείται ο σημαντικότερος χρηματοδότης της Χαμάς.
Εάν ο όγκος παραγωγής του Ιράν σταματήσει, για παράδειγμα λόγω επιθέσεων σε υποδομές κατά τη διάρκεια μιας ανοιχτής σύγκρουσης, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν.
Το σενάριο σύγκρουσης είναι ακόμη πιο σοβαρό εάν το Ιράν αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ. Περίπου το 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου μεταφέρεται καθημερινά μέσω του στενού, το οποίο συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν.
Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι ένας αποκλεισμός είναι πολύ απίθανος, καθώς το ίδιο το Ιράν χρειάζεται τον δρόμο για σημαντικές εξαγωγές, τις οποίες χρησιμοποιεί επίσης για τη χρηματοδότηση του πολέμου του.
Σε περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το ακραίο σενάριο, ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί μεταξύ 140 και 157 δολαρίων ΗΠΑ. Αυτό θα ήταν έως και 80% πάνω από την τρέχουσα τιμή – μια τέτοια τιμή θα είχε δραματικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχει αντίκτυπο και στις τιμές των τροφίμων.
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και συνεπώς της βενζίνης θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει προβλήματα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν: Η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη και η κυβέρνηση κατηγορείται γρήγορα για υψηλότερα βάρη στους πολίτες. Επιπλέον, οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας έχουν δευτερογενή αντίκτυπο στα στοιχεία του πληθωρισμού, από τα οποία η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξαρτά πιθανές μειώσεις των επιτοκίων.