Μιλάνο: «Κάτω τα χέρια από το παγωτό» - Το νέο μέτρο που προκαλεί αντιδράσεις

Μιλάνο: Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους επιχειρηματίες, τους ντόπιους και τις δημοτικές Αρχές της πόλης που θέλουν να απαγορεύσουν την πώληση φαγητού σε πακέτο σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσουν την ξέφρενη νυχτερινή ζωή. Στο στόχαστρο, το πιο εμβληματικό προϊόν της πόλης, το αγαπημένο παγωτό

Πόλεμος στο Μιλάνο για τη μεταμεσονύχτια απαγόρευση της πώλησης παγωτού
Πόλεμος στο Μιλάνο για τη μεταμεσονύχτια απαγόρευση της πώλησης παγωτού
ΑΡ
4'

Οι δημοτικές Αρχές του Μιλάνου έχουν κατηγορηθεί ότι κάνουν πόλεμο...στο παγωτό στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν την «ξέφρενη νυχτερινή ζωή» στη βόρεια ιταλική πόλη. Ο Mάρκο Γκρανέλι, αντιδήμαρχος δημόσιας ασφάλειας, ανακοίνωσε πρόσφατα μια πρόταση που απαγορεύει την πώληση φαγητού σε πακέτο μετά τα μεσάνυχτα στις δημοφιλείς περιοχές της πόλης με έντονη νυχτερινή ζωή.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει επίσης να κλείνουν τους εξωτερικούς χώρους από τις 12:30 τις καθημερινές και τη 1:30 τα σαββατοκύριακα με την ελπίδα ότι οι δρόμοι θα καθαριστούν από τον κόσμο, φέρνοντας έτσι ειρήνη και ησυχία στους κατοίκους. Το μέτρο, εάν εγκριθεί, θα τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο μήνα έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι και η πίτσα συγκαταλέγεται επίσης στα φαγητά σε πακέτο που στοχεύει η απαγόρευση, το ραντεβού για παγωτό αργά το βράδυ είναι τόσο εγγενές μέρος της ιταλικής κουλτούρας που η προοπτική να δεχτεί επίθεση είναι αδιανόητη για πολλούς.

«Τι κάνουν τα μέλη μίας μέσης ιταλικής οικογένειας το καλοκαίρι; Πάνε μια βόλτα μετά το δείπνο και παίρνουν ένα παγωτό», είπε στον Observer ο Μάρκο Μπαρμπιέρι, γενικός γραμματέας της μονάδας Confcommercio στο Μιλάνο, της ένωσης ιταλικών λιανοπωλητών. «Είναι μια κλασική παράδοση και επομένως είναι σαφές ότι αν παρέμβεις σε αυτό το είδος πολιτιστικής συνήθειας, οι άνθρωποι δεν θα είναι ευχαριστημένοι».

Ενώ κατανοεί τη δυσαρέσκεια όσων ζουν σε περιοχές με θορυβώδη νυχτερινή ζωή, ο Μπαρμπιέρι είπε ότι η απαγόρευση των τροφίμων σε πακέτο δεν θα λύσει το πρόβλημα. «Ένας κανόνας που απαγορεύει στους ανθρώπους να πίνουν ένα μπουκάλι νερό ή να τρώνε ένα παγωτό ή πίτσα ενώ κάνουν μια βόλτα δεν θα λύσει τίποτα, καθώς οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να μένουν έξω

«Πιστεύετε ότι ένας 25χρονος θα πάει σπίτι στα μεσάνυχτα απλά επειδή δεν μπορεί να πάρει φαγητό σε πακέτο; Τι γίνεται με τους τουρίστες που θέλουν να φάνε ένα παγωτό μετά τα μεσάνυχτα; Αντιλαμβάνεται αυτή η διοίκηση τι κάνει;»

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουζέπε Σάλα, είπε στους δημοσιογράφους: «Θα ζητούσα από τον Μπαρμπιέρι να έρθει στο γραφείο μου για λίγες ώρες, επειδή έχω εκατοντάδες αναφορές από κατοίκους που ζητούν να κοιμηθούν καλύτερα το βράδυ. Δεν μπορώ να αποφύγω να ασχοληθώ με αυτό το θέμα, δεν είναι μια ιδιορρυθμία αλλά μια ανάγκη πολλών… δεν αλλάζουμε τους κανόνες του σύμπαντος αλλά επιβάλλουμε πολύ μικρά όρια».

Η απαγόρευση αναμένεται να εφαρμοστεί σε 12 περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών περιοχών Brera και Ticinese, καθώς και των Darsena, Arco della Pace και Lazzaretto, μαζί με τους πολυσύχναστους δρόμους Corso Como και Corso Garibaldi. Γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γκρανέλι είπε ότι ο κανόνας θα πετύχει μια ισορροπία ανάμεσα στη «συντροφικότητα και τη διασκέδαση, την ειρήνη και την υγεία των κατοίκων και την ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα των εμπόρων και των επιχειρηματιών που παρέχουν εργασία».

Ο Λίνο Στοπάνι, πρόεδρος της ένωσης για τον τομέα της φιλοξενίας Fipe δήλωσε στην εφημερίδα Il Messaggero: «Το πρόβλημα της νυχτερινής ζωής υπάρχει, αλλά αυτός ο κανόνας θα δημιουργήσει μόνο ζημιές για τις επιχειρήσεις». Οι κανόνες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και ο Σάλα είπε ότι ήταν ανοιχτός «να μιλήσει για το παγωτό». «Νομίζω ότι θα το φτιάξουμε», είπε.

Αν ληφθεί υπ'οψην το παρελθόν, ο Σάλα ίσως πρέπει να υποχωρήσει. Ένα παρόμοιο κύμα δυσαρέσκειας προκλήθηκε όταν αξιωματούχοι του Μιλάνου προσπάθησαν να απαγορεύσουν το παγωτό μετά τα μεσάνυχτα το 2013. Μετά από εβδομάδες έντονων συζητήσεων και διαμαρτυριών που οργανώθηκαν από το κίνημα Occupy Gelato, ο τότε δήμαρχος, Τζουλίανο Πιζάπια, αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να παραδεχτεί το συμβούλιο είχε κάνει λάθος. «Οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε παγωτό μέρα και νύχτα, όπου θέλουν», παραδέχτηκε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή