Τέρι Άντερσον: Πέθανε στα 76 του ο δημοσιογράφος «ήρωας» που έζησε για χρόνια όμηρος στο Λίβανο

Τέρι Άντερσον: Αμερικανός δημοσιογράφος που κρατούνταν όμηρος στον Λίβανο για χρόνια πέθανε σε ηλικία 76 ετών
O Τέρι Άντερσον
ΑΡ
3'

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τέρι Άντερσον, ο οποίος κρατήθηκε όμηρος για σχεδόν επτά χρόνια κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, πέθανε σε ηλικία 76 ετών. Ήταν ο επικεφαλής ανταποκριτής του Associated Press για τη Μέση Ανατολή όταν συνελήφθη από ισλαμιστές μαχητές το 1985 κατά τη διάρκεια της κρίσης ομήρων στο Λίβανο.

Πέθανε στο σπίτι του στη λίμνη Γκρίνγουντ της Νέας Υόρκης, την Κυριακή, είπε η κόρη του. Η Σαλόμ Άντερσον είπε ότι είχε βρει τη γαλήνη τα τελευταία χρόνια μετά τη δοκιμασία που πέρασε. «Ποτέ δεν του άρεσε να τον αποκαλούν ήρωα, αλλά όλοι επέμειναν να τον αποκαλούν», είπε.

«Αν και η ζωή του πατέρα μου σημαδεύτηκε από ακραία βάσανα κατά την περίοδο που ήταν όμηρος σε αιχμαλωσία, βρήκε μια ήσυχη, άνετη γαλήνη τα τελευταία χρόνια. Ξέρω ότι θα επέλεγε να τον θυμούνται όχι από τη χειρότερη εμπειρία του, αλλά μέσω του ανθρωπιστικού του έργου με το Ταμείο για τα Παιδιά του Βιετνάμ, την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, τους άστεγους βετεράνους και πολλές άλλες απίστευτες αιτίες».

Ο Λουις Μποκάρντι, ο οποίος διηύθυνε το Associated Press κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του Άντερσον ήταν μεταξύ εκείνων που τον θυμούνται ως «ήρωα». «Η λέξη «ήρωας» ακούγεται πολύ, αλλά η εφαρμογή της στον Τέρι Άντερσον απλώς την ενισχύει», είπε ο Μπόκαρντι.

Ο Άντερσον απήχθη στη Βηρυτό στις 16 Μαρτίου του 1985. Μόλις είχε τελειώσει το τένις όταν ένοπλοι τον έσυραν σε ένα αυτοκίνητο και απομακρύνθηκαν με ταχύτητα. Θα περνούσε τα επόμενα έξι χρόνια και εννέα μήνες παγιδευμένος σε υπόγεια κελιά, δεμένος με αλυσίδες και με δεμένα μάτια για μεγάλο μέρος του χρόνου, ως ένας από τους περισσότερους από 100 ανθρώπους που κρατούνται στον Λίβανο.

Οι απαγωγείς του Τέρι Άντερσον ήταν μέλη ομάδας Σιιτών Μουσουλμάνων της Χεζμπολάχ που υποστηριζόταν από το Ιράν και είχαν απαγάγει τον δημοσιογράφο ως αντίποινα για τη χρήση αμερικανικών όπλων και τη βοήθειά του Ισραήλ στα χτυπήματα του 1982–1983 εναντίον Μουσουλμάνων και Δρούζων στον Λίβανο.

Η αδερφή του Πέγκυ Σέι, η οποία πέθανε το 2015, υποστήριξε σθεναρά την απελευθέρωση του αδελφού της και των συναδέλφων του. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος το 1991 καθώς τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος. Συνάντησε την κόρη του, που γεννήθηκε λίγο μετά την απαγωγή του, για πρώτη φορά όταν ήταν έξι ετών.

Μετά την αποφυλάκισή του, ο Άντερσον δίδαξε δημοσιογραφία σε διάφορα κολέγια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, πριν συνταξιοδοτηθεί το 2015. Έγραψε επίσης μια αυτοβιογραφία που έγινε μπεστ σέλερ, με τίτλο «Den of Lions» όπου περιγράφει λεπτομερώς την εποχή του στην αιχμαλωσία.