ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Έπληξε το Ιράν με υπερηχητικό πύραυλο «Rampage» μισού τόνου

Ο πύραυλος Rampage
Ο πύραυλος Rampage

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε έναν υπερηχητικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει το Ιράν την περασμένη εβδομάδα

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε έναν υπερηχητικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς στο χτύπημα του στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Kan, σύμφωνα με τους Times of Israel. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση σε στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Ισφαχάν την Παρασκευή (19/4)

Το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές, ενώ το Ιράν προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, αναφέροντας μόνο μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, τα οποία, σε συνέντευξή του στο NBC News, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν είπε ότι ήταν «σαν παιχνίδια με τα οποία παίζουν τα παιδιά μας».

Ενώ παραμένει ασαφές ποια όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ Kan ανέφερε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε έναν πύραυλο αέρος-εδάφους «Rampage», ισχυριζόμενος ότι αναγνωρίστηκε στις φωτογραφίες και ότι η ζημιά που προκλήθηκε από την επίθεση ήταν σύμφωνη με ένα χτύπημα Rampage , σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο πύραυλος Rampage αναπτύχθηκε από την Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία (IAI) για χρήση κατά στόχων όπως «κέντρα διοίκησης και επικοινωνίας, αεροπορικές βάσεις, υποδομές και κέντρα συντήρησης εξοπλισμού», σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, στον οποίο υπάρχει και βίντεο προσομοίωσης επίθεσης με Rampage

Ο πύραυλος αυτός ζυγίζει περί τον μισό τόνο, μπορεί να αναπτύξει υπερηχητικές ταχύτητες 2.000 χλμ/ώρα, έχει βεληνεκές 300 χλμ και χρησιμοποιεί σύστημα πλοήγησης GPS/INS, ενώ διαθέτει συστήματα που παρεμποδίζουν τις παρεμβολές. Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο ΚΑΝ ο πύραυλος αυτός είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστεί λόγω της μεγάλης ταχύτητας που αναπτύσσει.

Η αεροπορική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ βασίστηκε στις ρωσικές τακτικές στην Ουκρανία, λένε ειδικοί στον πόλεμο «Το καλύτερο πράγμα» είναι να μείνουν όλοι «μπερδεμένοι» με τα περίεργα αντίποινα της περασμένης εβδομάδας στο Ιράν, λέει ο Ισραηλινός πρόεδρος

Άλλες αναφορές, ωστόσο, λένε ότι ένας άλλος τύπος πυραύλων χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση. Οι αναλύσεις του BBC και των Financial Times, βασισμένες στα συντρίμμια που προσγειώθηκαν στο Ιράκ, υποδηλώνουν ότι η επίθεση αφορούσε τον πύραυλο Blue Sparrow του Ισραήλ. Ο πύραυλος Sparrow του Ισραήλ είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύεται από τον αέρα με βεληνεκές έως και 1.240 μίλια, σύμφωνα με τους FT. Συνήθως χρησιμοποιείται για τη δοκιμή της αεράμυνας του Ισραήλ, ανά The War Zone.

Δύο δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, το οποίο ξεκίνησε ως απάντηση στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, είχε σκοπό να δείξει στην Τεχεράνη ότι μπορούσε εύκολα να αποφύγει τα συστήματα αεράμυνας της, ανέφεραν οι New York Times.

Εξετάστηκε μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση, αλλά απορρίφθηκε μετά από συζητήσεις με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, ανέφερε η εφημερίδα.

Το Rampage θεωρείται μια οικονομική εναλλακτική, που κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια το καθένα, σε σύγκριση με την τιμή των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε Storm Shadow, σύμφωνα με το The National. Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο κανάλι της εταιρείας στο YouTube προσομοιώνει ένα χτύπημα από τον πύραυλο.