BBC: Ανεξήγητοι θάνατοι κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ - Με μώλωπες και σπασμένα πλευρά
Δεκατρείς Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν πεθάνει - υπό μυστηριώδεις συνθήκες - στις ισραηλινές φυλακές, μετά την 7 Οκτωβρίου
Δραματικές ή ακόμα και θανατηφόρες έχουν γίνει οι συνθήκες κράτησεις σε ισραηλινές φυλακές για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, οι οποίες επιδεινώθηκαν μετά την 7η Οκτωβρίου, οπότε και η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ, σύμφωνα με την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής που εδρεύει στη Δυτική Όχθη.
Δεκατρείς Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν πεθάνει έκτοτε στις ισραηλινές φυλακές, «η πλειοψηφία τους ως αποτέλεσμα ξυλοδαρμού ή άρνησης λήψης φαρμάκων», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της επιτροπής.
Ο Αμπντουλράχμαν Μάρι ήταν ένας από τους πρώτους που πέθανε μέσα στις φυλακές. Ξυλουργός στο επάγγελμα επέστρεφε στο σπίτι του από τη δουλειά του στη Ραμάλα τον περασμένο Φεβρουάριο όταν συνελήφθη σε κινητό σημείο ελέγχου. Τέθηκε σε διοικητική κράτηση - σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ μπορεί να κρατήσει ανθρώπους επ' αόριστον χωρίς κατηγορία- στη φυλακή Μεγίντο.
Ο αδελφός του, Ιμπραήμ, είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον του ήταν ήσσονος σημασίας, όπως η συμμετοχή σε διαδηλώσεις και η κατοχή πυροβόλου όπλου, αλλά είπε ότι κατηγορήθηκε επίσης ότι ανήκει στη Χαμάς, αν και δεν υπήρχαν συγκεκριμένες κατηγορίες για δραστηριότητες εντός της ομάδας. Ο Ιμπραήμ εξακολουθεί να προσπαθεί να καταλάβει πώς ακριβώς πέθανε ο αδερφός του.
Ένας πρώην συγκρατούμενος του Μάρι, ο οποίος μίλησε στο BBC υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε: «Μετά τις 7 Οκτωβρίου, ήταν ολοκληρωτικά βασανιστήρια. Μας χτύπησαν χωρίς λόγο, μας έψαξαν χωρίς λόγο. Ακόμα κι αν δεις κάποιον με λάθος τρόπο».
Περιέγραψε ότι είδε τον Abdulrahman να ξυλοκοπείται βαριά μπροστά σε κρατούμενους. «Στις 9 το πρωί, μπήκαν στο κελί μας και άρχισαν να μας χτυπούν. Ένας από τους φρουρούς άρχισε να προσβάλλει τους γονείς του Αμπντουλράχμαν, κάτι που δεν άντεξε και άρχισε να αντεπιτίθεται.«Τον χτύπησαν άσχημα και τον πήγαν σε άλλο κελί στον επάνω όροφο για μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορούσες να τον ακούσεις να φωνάζει από τον πόνο». Είπε ότι έμαθε για τον θάνατο του μόλις έφυγε από τη φυλακή μια εβδομάδα αργότερα.
Η ισραηλινή σωφρονιστική υπηρεσία, σε σχετικό ερώτημα του ΒΒC περιορίστηκε να απαντήσει πως: «Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τους ισχυρισμούς που περιγράφονται και από όσο γνωρίζουμε δεν είναι αλήθεια».
Σύμφωνα με την αναφορά από την ιατροδικαστική εξέταση που παρακολούθησε γιατρός της ομάδας Physicians for Human Rights, η σορός του, έφερε μώλωπες στο αριστερό στήθος και είχε πολλά σπασμένα πλευρά. Εξωτερικοί μώλωπες παρατηρήθηκαν επίσης στην πλάτη, τους γλουτούς, το αριστερό χέρι και τον μηρό, καθώς και στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού και του λαιμού χωρίς κατάγματα από κάτω.
Ο γιατρός στην έκθεση υποστηρίζει πως ενώ δεν βρέθηκε συγκεκριμένη αιτία θανάτου, «μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η βία που υπέστη και που αποδεικνύεται από τους πολλαπλούς μώλωπες και τα πολλαπλά σοβαρά κατάγματα των πλευρών συνέβαλε στον θάνατό του».Πρόσθεσε επίσης ότι «ακανόνιστος παλμός» ή «έμφραγμα» θα μπορούσε να προκληθεί από αυτούς τους τραυματισμούς χωρίς να αφήσει κανένα φυσικό στοιχείο.
Σύμφωνα με τις περιγραφές των παλαιστίνιων κρατουμένων, που επικαλείται το BBC, τις εβδομάδες που ακολούθησαν την 7η Οκτωβρίου, τους χτυπούσαν με ξύλα, τους έβαζαν φίμωτρα σκύλων και τους αφαιρούσαν τα ρούχα, τα τρόφιμα και τις κουβέρτες τους.Η ισραηλινή σωφρονιστική υπηρεσία αρνήθηκε οποιαδήποτε κακομεταχείριση, λέγοντας ότι "όλοι οι κρατούμενοι κρατούνται σύμφωνα με το νόμο, σεβόμενοι τα βασικά τους δικαιώματα και υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία και ειδικευμένου σωφρονιστικού προσωπικού".
Ανέφερε ότι οι φυλακές μπήκαν σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» μετά το ξέσπασμα του πολέμου και ότι «αποφασίστηκε να μειωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων ασφαλείας».
Τα παραδείγματα που έδωσε ήταν η αφαίρεση ηλεκτρικού εξοπλισμού και η διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας στα κελιά και η μείωση των δραστηριοτήτων των κρατουμένων στις πτέρυγες.
Το Ισραήλ κρατά επί του παρόντος περισσότερους από 9.300 κρατούμενους, στη συντριπτική πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση για τα δικαιώματα HaMoked, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 3.600 ατόμων σε διοικητική κράτηση.
Αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν κρατούμενους από τη Λωρίδα της Γάζας που κρατούνται σε ξεχωριστές εγκαταστάσεις από τον ισραηλινό στρατό.
Με πληροφορίες από BBC