ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Αρνείται ότι ασκεί κατασκοπεία στη Γερμανία, μετά τις συλλήψεις - «Εκστρατεία δυσφήμησης»

Σκάνδαλο κινεζικής κατασκοπείας στη Γερμανία
Σκάνδαλο κινεζικής κατασκοπείας στη Γερμανία
ΑΡ

Το Πεκίνο αρνείται κάθε «υποτιθέμενη κινεζική κατασκοπευτική δραστηριότητα» έπειτα από μια ακόμη σύλληψη υπόπτου στη Γερμανία

Το Πεκίνο αρνήθηκε σήμερα κάθε «υποτιθέμενη κινεζική κατασκοπευτική δραστηριότητα» και κατήγγειλε «δυσφήμηση» μετά τη σύλληψη ενός συνεργάτη του συντηρητικού γερμανικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως υπόπτου για κατασκοπεία για λογαριασμό της Κίνας.

«Η θεωρία της απειλής από μια υποτιθέμενη κινεζική κατασκοπευτική δραστηριότητα δεν είναι κάτι καινούριο στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν, καταγγέλλοντας μια «δυσφήμηση» που έχει στόχο να «καταστρέψει την ατμόσφαιρα συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη».

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε, χθες (22/4) έναν ακόμη ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, ο οποίος εργάζεται από το 2019 ως βοηθός του ευρωβολευτή της AfD Μαξιμίλιαν Κρα στις Βρυξέλλες. Ο 43χρονος Γιαν Γκ. συνελήφθη στην Δρέσδη και θεωρείται ότι κατασκόπευε την δράση των κινεζικών αντιπολιτευτικών κινημάτων για λογαριασμό του Πεκίνου, ενώ μετέφερε στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες από τους κύκλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γιαν Γκ. είχε επίσης προ δεκαετίας προτείνει στις γερμανικές αρχές να συνεργαστεί μαζί τους ως πληροφοριοδότης, αλλά είχε θεωρηθεί αναξιόπιστος και ενδεχομένως διπλός πράκτορας της Κίνας.

Ο συλληφθείς εργάζεται στο γραφείο του ευρωβουλευτή της AfD από το 2019 και τον έχει συνοδεύσει μεταξύ άλλων και σε ταξίδι στην Κίνα. Η Zeit-Online μάλιστα αναφέρει ότι τότε ξεκίνησε και η συνεργασία του με τις κινεζικές αρχές. Σύμφωνα με την BILD, η ομοσπονδιακή εκτελεστική επιτροπή της AfD συνεδρίασε εκτάκτως χθες το βράδυ, προκειμένου να αξιολογήσει το θέμα. «Ο κ. Κρα καθίσταται τώρα πρόβλημα για την AfD», δήλωσε στην εφημερίδα κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, η νέα υπόθεση δεν σχετίζεται πάντως με τη σύλληψη, επίσης χθες, τριών υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας στο Ντίσελντορφ και στο Μπαντ Χόμπουργκ. Οι τρεις πρώτοι συλληφθέντες θεωρείται ότι ενεργούσαν ως μεσάζοντες προκειμένου να μεταφερθεί υψηλή στρατιωτική τεχνολογία από την Γερμανία στην Κίνα.

«Οι τρεις συλλήψεις είναι μόνο η αρχή», τόνισε ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα ασφάλειας Ρόντεριχ Κιζεβέτερ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στην Γερμανία. Η χώρα, τόνισε, «είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένη έναντι υβριδικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πληροφοριών και είναι, επομένως, ιδιαίτερα ευάλωτη».

Το Πεκίνο «έχει ένα αρκετά εύκολο πεδίο στην Γερμανία, λείπει η απαραίτητη αναγνώριση των κινδύνων της συνεργασίας με την Κίνα, κυρίως στις επιχειρήσεις και στην επιστήμη», πρόσθεσε ο κ. Κιζεβέτερ στο Δίκτυο RND.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ