ΚΟΣΜΟΣ

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο όργανο στο ανθρώπινο σώμα - Πού βρίσκεται και τι κάνει

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο όργανο στο ανθρώπινο σώμα - Πού βρίσκεται και τι κάνει
Φωτ.: Unsplash

Το νέο όργανο βρίσκεται μέσα στο κεφάλι, ακριβώς κάτω από το πρόσωπο

Στην ανακάλυψη ενός ολόκληρου νέου οργάνου του ανθρώπινου σώματος προχώρησε μια ομάδα ερευνητών από την Ολλανδία.

Οι επιστήμονες τον Σεπτέμβριο του 2020 το ανακάλυψαν εντελώς τυχαία, ενώ μελετούσαν τον καρκίνο του προστάτη. Αποδεικνύεται ότι αυτό το κρυμμένο όργανο βρισκόταν κάτω από τη μύτη μας όλο αυτό τον καιρό, ή για την ακρίβεια, ακριβώς πίσω από αυτήν.

Βρίσκεται μέσα στο ίδιο μας το κεφάλι, ακριβώς κάτω από το πρόσωπο. Βέβαια κανείς μπορεί να αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν μια ομάδα που μελετά τον καρκίνο του προστάτη να ανακαλύπτει ένα όργανο στο ανθρώπινο κεφάλι, δεδομένου ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά άκρα του σώματος.

Πώς έγινε η ανακάλυψη

Όλα έγιναν αφού οι επιστήμονες που μελετούσαν τον καρκίνο πραγματοποίησαν μια σειρά από αξονικές τομογραφίες και τομογραφίες PET σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ραδιενεργή γλυκόζη που κάνει τους όγκους να λάμπουν στις τομογραφίες.

Η ομάδα του Ολλανδικού Ινστιτούτου Καρκίνου συνειδητοποίησε ότι δύο περιοχές μέσα στο κεφάλι των ασθενών φωτίζονταν πάρα πολύ και κατάλαβαν ότι ένα σύνολο σιελογόνων αδένων ήταν κρυμμένο εκεί μέσα.

Οι επιστήμονες ονόμασαν το όργανο «σωληναριακούς σιελογόνους αδένες» και για να είναι ακριβείς σχετικά με τη θέση τους. Βρίσκονται πίσω από τη μύτη, στη γωνία όπου η ρινική κοιλότητα συναντά το λαιμό.

Όσο για το τι κάνει αυτό το όργανο που ανακαλύφθηκε τυχαία, υποτίθεται ότι οι συγκεκριμένοι αδένες «λιπαίνουν και υγραίνουν την περιοχή του λαιμού πίσω από τη μύτη και το στόμα».

Γιατί έμειναν κρυμμένοι

Ο δρ Wouter Vogel, ακτινοθεραπευτής ογκολόγος στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, δήλωσε ότι οι πιο πιθανοί λόγοι για τους οποίους παρέμειναν κρυμμένοι τόσο καιρό είναι επειδή χρειάζεται «πολύ ευαίσθητη απεικόνιση» για να τους εντοπίσει κανείς και επειδή δεν είναι «πολύ προσβάσιμοι».

«Οι άνθρωποι έχουν τρία σύνολα μεγάλων σιελογόνων αδένων, αλλά όχι εκεί. Απ' όσο γνωρίζαμε, οι μόνοι σιελογόνοι ή βλεννογόνοι αδένες στον ρινοφάρυγγα είναι μικροσκοπικοί και έως και 1.000 είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι σε όλο τον βλεννογόνο. Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξή μας όταν βρήκαμε αυτούς», είπε για το εύρημα.

Τι εξηγεί η ανακάλυψη αυτών των αδένων και πώς βοηθάει

Η ανακάλυψη αυτού του οργάνου θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία τείνουν να υποφέρουν από ξηροστομία και προβλήματα κατάποσης μετά.

Ο Δρ Vogel δήλωσε ακόμη ότι ένα «μεμονωμένο λανθασμένο χτύπημα» θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο όργανο.

Αν και η ανακάλυψη ήταν τυχαία, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με τον καιρό τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν τους καρκινοπαθείς να εμφανίζουν λιγότερες επιπλοκές μετά την ακτινοθεραπεία, καθώς πιστεύουν ότι πολλές επιπλοκές γύρω από τη θεραπεία συνδέονται με τους σωληναριακούς σιελογόνους αδένες.

Σχετικές ειδήσεις