Tik Tok: Ένα βήμα πιο κοντά στην απαγόρευση στις ΗΠΑ μετά το «μπλόκο» της Γερουσίας

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο ορόσημο που θα μπορούσε να απαγορεύσει το TikTok στην Αμερική
Μπλόκο στο κινεζικής ιδιοκτησίας Τik Tok βάζουν οι ΗΠΑ
ΑΡ
2'

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που θα μπορούσε να απαγορεύσει το TikTok στη χώρα. Λόγο τώρα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα το υπογράψει σε νόμο μόλις φτάσει στο γραφείο του.

Εάν συμβεί αυτό, η ByteDance θα πρέπει να ζητήσει έγκριση από Κινέζους αξιωματούχους για να ολοκληρώσει μια αναγκαστική πώληση, στην οποία το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να αντιταχθεί. Οι αναλυτές λένε ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Το μέτρο εγκρίθηκε ως μέρος ενός πακέτου τεσσάρων νομοσχεδίων που περιελάμβανε επίσης τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν και άλλους εταίρους των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό. Έλαβε ευρεία υποστήριξη από τους νομοθέτες με 79 γερουσιαστές να ψηφίζουν υπέρ και 18 να το καταψηφίζουν.

«Επί χρόνια επιτρέπαμε στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να ελέγχει μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στην Αμερική, κάτι που ήταν επικίνδυνα κοντόφθαλμο», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Πληροφοριών.

«Ένας νέος νόμος θα απαιτήσει από τον Κινέζο ιδιοκτήτη του να πουλήσει την εφαρμογή. Αυτή είναι μια καλή κίνηση για την Αμερική» πρόσθεσε. Το TikTok δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του BBC για σχολιασμό.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «θα καταπατήσει τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου 170 εκατομμυρίων Αμερικανών, θα καταστρέψει επτά εκατομμύρια επιχειρήσεις και θα κλείσει μια πλατφόρμα που συνεισφέρει 24 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ, ετησίως».

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Shou Zi Chew, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης των «νόμιμων δικαιωμάτων» της για την προστασία της πλατφόρμας. Ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου του Ρίτσμοντ, Καρλ Τομπίας είπε στο BBC ότι είναι πιθανό να ακολουθήσει παρατεταμένη δικαστική μάχη και ότι «μπορεί να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια».

Είπε επίσης ότι εάν δεν βρεθεί αγοραστής για το μερίδιο της ByteDance εντός της περιόδου των εννέα μηνών, θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω οποιαδήποτε ενέργεια κατά της TikTok στις ΗΠΑ. Οι φόβοι ότι τα δεδομένα για εκατομμύρια Αμερικανούς θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της Κίνας οδήγησαν τις προσπάθειες του Κογκρέσου να διαχωρίσει το TikTok από την εταιρεία που εδρεύει στο Πεκίνο.

Η TikTok είπε ότι η ByteDance «δεν είναι πράκτορας της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας». Και η ByteDance επιμένει επίσης ότι δεν είναι κινεζική εταιρεία, επισημαίνοντας τις παγκόσμιες επενδυτικές εταιρείες που κατέχουν το 60% της.