ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η στιγμή που πύραυλος χτυπάει το αυτοκίνητο κορυφαίου ηγέτη της Χεζμπολάχ (vid)

Ισραήλ: Η στιγμή που πύραυλος χτυπάει το αυτοκίνητο κορυφαίου ηγέτη της Χεζμπολάχ (vid)
IDF

Νεκρός ο Χουσείν Αλί Αζκιούλ, σημαντικός διοικητής της Χεζμπολάχ - Η επίθεση έγινε στην περιοχή Αντλούν

Η στιγμή που Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορική επιδρομή στον Λίβανο και ειδικότερα σε αυτοκίνητο που μεταφέρει έναν κορυφαίο διοικητή της Χεζμπολάχ καταγράφηκε βίντεο. Στα πλάνα φαίνεται το αυτοκίνητο να κινείται κατά μήκος ενός δρόμου πριν ο πύραυλος το χτυπήσει, ενώ αμέσως μετά σύννεφα καπνού υψώνονται στον ουρανό.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι το χτύπημα στο νότιο Λίβανο σκότωσε τον Hussein Ali Azqul, έναν «σημαντικό» στέλεχος της μονάδας αεράμυνας της Χεζμπολάχ. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και οι μάρτυρες ανέφεραν ότι το χτύπημα σημειώθηκε στην περιοχή Adloun, μεταξύ των παράκτιων πόλεων της Σιδώνας και της Τύρου, περίπου 25 μίλια βόρεια των συνόρων με το Ισραήλ.

Οι IDF είπαν ότι ο Azqul «συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ». Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι ο Azqul σκοτώθηκε «στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ». Στη συνέχεια όμως, η λιβανέζικη μαχητική ομάδα δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι εξαπέλυσε επίθεση σε μια ισραηλινή βάση κοντά στην πόλη Άκρε «σε απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στην πόλη Adloun» και «δολοφονία» του Azqul. Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, η επίθεση είχε στόχο μια τοποθεσία περίπου 9 μίλια από τα σύνορα και ήταν η μεγαλύτερη που έχει εξαπολύσει από το ξέσπασμα του πολέμου.

Η λιβανέζικη μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ και οι συμμαχικές ομάδες συγκρούονται με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων για περισσότερο από έξι μήνες με φόντο τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Από τον Οκτώβριο, τα ισραηλινά χτυπήματα έχουν σκοτώσει περίπου 270 μαχητές της Χεζμπολάχ καθώς και περίπου 50 πολίτες. Τα πυρά της Χεζμπολάχ και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν σκοτώσει περίπου 12 Ισραηλινούς στρατιώτες και τους μισούς πολίτες. Οι βομβαρδισμοί έχουν εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες από κάθε πλευρά.

200 ημέρες από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς

Τα παραπάνω έρχονται τη στιγμή που ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μπήκε σήμερα στην 200ή του μέρα, με τους φόβους για νέα ισραηλινή εισβολή στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εν μέσω εκκλήσεων για απελευθέρωση των ομήρων.

Βομβαρδισμοί και δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στη νοτιοδυτική Γάζα και στην πόλη Χαν Γιουνίς στα νότια, ενώ αεροπορικές επιδρομές χτύπησαν κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ και πυρά πυροβολικού έπληξαν τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

Ο πόλεμος ξέσπασε όταν Παλαιστίνιοι μαχητές ξεχύθηκαν από τα σύνορα με το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.170 ανθρώπων, σύμφωνα με ισραηλινά επίσημα στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση που σκότωσε τουλάχιστον 34.183 ανθρώπους στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην περιοχή που διοικείται από τη Χαμάς.

Περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς. Το Ισραήλ εκτιμά ότι 129 αιχμάλωτοι παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 34 που σύμφωνα με τον στρατό είναι νεκροί.

*Με πληροφορίες από Daily Mail