Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Φοιτητικός ξεσηκωμός για τον πόλεμο στη Γάζα - Συγκρούσεις με την αστυνομία
Ο «Καταυλισμός Αλληλεγγύης στη Γάζα» και το κίνημα που έχει ξεκινήσει στα αμερικανικά πανεπιστήμια ενάντια στον πόλεμο
Τον γύρο του κόσμου έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες εικόνες από εκτεταμένα επεισόδια στο πανεπιστήμιο Κολούμπια αλλά και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, την ώρα που οι διαμαρτυρίες των φοιτητών κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και της αμερικανικής στήριξης στο Ισραήλ εντείνονται. Οι φοιτητές προχωρούν σε καταλήψεις, διαδηλώσεις και προπηλακισμούς καθηγητών, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας για την διάλυσή τους. Σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις.
Στο Έμερσον Κόλετζ έγιναν περίπου 108 συλλήψεις σύμφωνα με την αστυνομία της Βοστώνης σύμφωνα με το CBS News, ενώ στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες υπό κράτηση τέθηκαν 93 άτομα, κατηγορούμενα για καταπάτηση δημόσιου χώρου. Στο πανεπιστήμιο του Τέξας οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ και εκεί συνελήφθησαν 34 άτομα.
Ο τραγουδιστής Αλκίνοος Ιωαννίδης μάλιστα, ο οποίος είναι σε περιοδεία στις ΗΠΑ, είχε προγραμματισμένη συναυλία στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, η οποία ωστόσο ακυρώθηκε, εξαιτίας επεισοδίων που έλαβαν χώρα στον χώρο από τους φοιτητές που διαμαρτύρονται για την πολιορκία της Γάζας.
«Είδα την ''κατάληψη'' του campus από τους φοιτητές, είδα επίσης τις ασταμάτητες, 24ωρες διαδηλώσεις μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, με τα συνθήματα, τις παλαιστινιακές σημαίες και μαντίλες που βλέπεις παντού στην πόλη, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων καθηγητών», έγραψε ο τραγουδιστής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας συγγνώμη για την ακύρωση της συναυλίας και εξηγώντας ότι μένει πολύ κοντά στο πανεπιστήμιο.
Τι είναι ο «Καταυλισμός Αλληλεγγύης στη Γάζα»
H εφημερίδα Financial Times σε δημοσίευμά της επιχειρεί να σκιαγραφήσει το φαινόμενο από την πένα του Joshua Caffin, καθώς επισκέφθηκε τον «Καταυλισμό Αλληλεγγύης στη Γάζα» που υπάρχει στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια και μίλησε με φοιτητές και διαδηλωτές, που καταγγέλλουν τη γενοκτονία στη Γάζα.
«Είμαστε ενωμένοι στον αγώνα μας. Χτίζουμε κοινότητα. Τρώμε μαζί. Κρατάμε ο ένας τον άλλον ασφαλή και ζεστό. Κάνουμε τις αρχές μας πράξη», δήλωσε ο W.
Ένα από τα αιτήματα των συγκεντρωμένων μάλιστα είναι η απεξάρτηση του Κολούμπια από εταιρείες που επωφελούνται από το Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι «θα συνεχίσουμε να καταλαμβάνουμε το γκαζόν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».
Η πρόεδρος του Κολούμπια πάντως έδωσε προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα στους διαδηλωτές να εκκενώσουν τον καταυλισμό, ενώ οι αστυνομικοί προετοιμάζονταν να εισέλθουν στον χώρο, ωστόσο το πρωί της Τετάρτης οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε νέο 48ωρο διαλόγου.
Η κίνηση του καταυλισμού αλληλεγγύης επανασυνέδεσε τη νέα γενιά ακτιβιστών φοιτητών του Κολούμπια με τους φοιτητές που το 1968 καταλάμβαναν κτήρια και έκαναν το πανεπιστήμιο κέντρο διαμαρτυρίας κατά του πολέμου του Βιετνάμ, ενώ έχει πυροδοτήσει παρόμοιες αντιισραηλινές διαμαρτυρίες και σε άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μέχρι το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.
Παράλληλα σύμφωνα με τους FT έχει βυθίσει το Κολούμπια σε κρίση σχετικά με τα όρια της ελευθερίας του λόγου και της παρενόχλησης, ενώ έχει αμαυρώσει τη σχολή στα μάτια πολλών Εβραίων αποφοίτων, ως εστία αντισημιτισμού.
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπάιντεν για το χάος στα πανεπιστήμια της χώρας λέγοντας: «Αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή για τη χώρα μας και για όλα φταίει ο Μπάιντεν». Ο Μπάιντεν από την άλλη, δήλωσε ενόψει της εβραϊκής γιορτής του Πάσχα ότι «ο κατάφωρος αντισημιτισμός είναι καταδικαστέος και επικίνδυνος - και δεν έχει καμία απολύτως θέση στις πανεπιστημιουπόλεις ή οπουδήποτε στη χώρα μας».
Ο καταυλισμός, που έχει το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, είναι γεμάτος με πλακάτ και πανό, ενώ μέσα σε αυτόν εκατοντάδες φοιτητές βρίσκονται συγκεντρωμένοι γύρω από δεκάδες σκηνές. Ένα πανό γράφει «αποστρατιωτικοποιήστε την εκπαίδευση», ενώ τα συνθήματα που ακούγονται είναι «Επανάσταση της Ιντιφάντα, από το ποτάμι ως τη θάλασσα η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη. Δόξα, δόξα για τους μάρτυρές μας».
Οι αντιδράσεις για τις διαμαρτυρίες είναι πολλές, με αρκετούς να χαρακτηρίζουν τους φοιτητές αιρετικούς, ενώ άλλοι απορούν για ποιο λόγο οι διαμαρτυρόμενοι κρύβουν τα πρόσωπά τους. Ο Τζέιμς, εκπρόσωπος των καταληψιών δήλωσε ότι αυτό γίνεται για την διασφάλιση της ασφάλειας όλων των φοιτητών, ενώ σε ερώτηση για την στάση τους απέναντι στη Χαμάς και την εισβολή της στο Ισραήλ, ο υπεύθυνος για την επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης, αποχώρησε.
Άλλοι διαδηλωτές πάλι απέρριψαν τις καταγγελίες για αντισημιτισμό, λέγοντας ότι πρόκειται για τακτική αντιπερισπασμού, για να αποσπάσουν την προσοχή από τον πόλεμο στη Γάζα, που μέχρι τώρα έχει σκοτώσει πάνω από 33.000 ανθρώπους.
Υπέρμαχοι του κινήματος και Εβραίοι φοιτητές
Την Πέμπτη σε μία μεγάλη αστυνομική επιχείρηση η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την κλήση της προέδρου του πανεπιστημίου, συνελήφθησαν περισσότεροι από 100 φοιτητές, ενώ νέος καταυλισμός δίπλα στον αρχικό δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη νέα σημερινή αντιπαράθεση.
Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, με εκατοντάδες καθηγητές να προχωρούν σε αποχή ως απάντηση, ενώ οι προκλήσεις δεν σταμάτησαν από τους φοιτητές, που εμφάνισαν πλακάτ απειλώντας για επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Στο κίνημα αυτό που έχει ξεκινήσει στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν ενταχθεί ακόμα και υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και Εβραίοι.
«Είναι ένα όμορφο πράγμα», είπε για τον καταυλισμό ένας Εβραίος φοιτητής, τυλιγμένος σε ένα κεφιγιέ και φορώντας ένα γούρι με το αστέρι του Δαβίδ, την ώρα που άλλοι φοιτητές περιγράφουν τον καταυλισμό ως κομμουνιστικό ειδυλλιακό τόπο, με ίση κατανομή της εργασίας, όπου όλων οι ανάγκες καλύπτονται.
Στον καταυλισμό υπάρχουν ιατρικές ομάδες και φοιτητές που ελέγχουν τις παραδόσεις τροφίμων, ενώ γίνονται μαθήματα παλαιστινιακών χορών και άλλες δραστηριότητες. Παιδιά σχολικής ηλικίας βρίσκονται στον καταυλισμό και ακολουθούν διάφορες δραστηριότητες και αυτά.
Οι εκκλήσεις για προμήθειες είναι καθημερινές, με κύρια είδη να είναι ο καφές, οι φορτιστές τα ρούχα και τα παλαιστινιακά μαντήλια κεφιγιέ.