ΚΟΣΜΟΣ

Βενετία: Διχάζει ο «τουριστικός φόρος» των 5 ευρώ - Συγκρούσεις αστυνομίας και κατοίκων

Βενετία
X/twitter-DailyMail

Το αμφιλεγόμενο εισιτήριο εισόδου για τους τουρίστες προκαλεί αντιδράσεις με τους επικριτές να αντιτείνουν πως θα αμαυρώσει την εικόνα της Βενετίας

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στη Βενετία, πρώτη ημέρα εφαρμογής του αμφιλεγόμενου νέου «τουριστικού φόρου» στους επισκέπτες βραχείας διαμονής.

Διαδηλωτές με πλακάτ και πανό παρατάχθηκαν στα ιστορικά κανάλια και τα στενά σοκάκια της πόλης για να δείξουν την περιφρόνησή τους στη νέα πολιτική που στοχεύει στην πάταξη του υπερτουρισμού σε περιόδους αιχμής.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το τέλος των 5 ευρώ, που ισχύει από σήμερα έως τις 5 Μαΐου και τα σαββατοκύριακα έως τις 14 Ιουλίου, είναι απίθανο να μειώσει σημαντικά τα περίπου 30 εκατομμύρια των τουριστών που καταφθάνουν ετησίως στη Βενετία, και θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ αμαυρώνοντας τη δημόσια εικόνα της πόλης.

Ο πρώην δήμαρχος Massimo Cacciari έφτασε στο σημείο να προτείνει στους τουρίστες να αρνηθούν κατηγορηματικά να πληρώσουν το «παράλογο» εισιτήριο εισόδου, υποστηρίζοντας ότι ήδη «πληρώνουν για τα πάντα».

Παρά τις εκκλήσεις ομάδων κατοίκων να επανεξετάσουν το σχέδιο, η Βενετία γίνεται σήμερα η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει τέλος εισόδου για τους τουρίστες ημερήσιων εκδρομέων, με στόχο τη μείωση του αριθμού των επισκεπτών σύντομης διαμονής που προκαλούν ανεξέλεγκτη συμφόρηση σε ώρες αιχμής.

Ο λεγόμενος «τουριστικός φόρος» ήταν εξαρχής αμφιλεγόμενος, με αρκετές επιτροπές κατοίκων και ενώσεις να προετοιμάζουν την αντίδρασή τους για σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου.

Οι εκπρόσωποι υποστηρίζουν ότι το τέλος δεν θα διορθώσει τα θεμελιώδη ζητήματα, αλλά θα θολώσει τη δημόσια εικόνα της πόλης.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, θα χρεώνεται τέλος στους τουρίστες που διέρχονται από την πόλη χωρίς να διανυκτερεύσουν, σε μία προσπάθεια διαχείρισης της τουριστικής ροής.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί μόνο τις 29 πιο πολυσύχναστες ημέρες του ημερολογιακού έτους, από σήμερα έως τις 5 Μαΐου και τα σαββατοκύριακα έως τις 14 Ιουλίου εντός ορισμένων χρονικών περιθωρίων. Όσοι επιλέξουν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο θα εξαιρεθούν.

Οι κάτοικοι, οι μετακινούμενοι, οι φοιτητές και τα παιδιά κάτω των 14 ετών, απαλλάσονται τους τέλους.

Αλλά από σήμερα, οι ημερήσιοι ταξιδιώτες θα πρέπει να αγοράσουν ένα εισιτήριο onlineμε το πρόστιμο ωστόσο να κυμαίνεται από 50 έως 300 ευρώ.

Ο πληθυσμός της Βενετίας μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, εν μέρει καθώς οι κάτοικοι φεύγουν και νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους στους τουρίστες.

Με τη σειρά του, αυτό μειώνει την προσφορά διαθέσιμων κατοικιών και καθιστά τα σπίτια πιο ακριβά για τους κατοίκους.

Η Βαρκελώνη αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα και, το 2021, δημιούργησε προηγούμενο καθώς έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που απαγόρευσε τις βραχυπρόθεσμες ιδιωτικές ενοικιάσεις δωματίων κάτω των 31 ημερών.

Η Ρώμη και το Μιλάνο, δύο από τις πιο τουριστικές πόλεις της Ιταλίας, έχουν επίσης επιδιώξει τη δυνατότητα περιορισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων δωματίων, καθώς τα ενοίκια αυξάνονται και οι μισθοί σταθεροποιούνται.

Οι Βενετοί ανησυχούν επίσης ότι οι βραχυπρόθεσμοι επισκέπτες ξοδεύουν λιγότερα από τους τουρίστες που νοικιάζουν δωμάτια ή κλείνουν ξενοδοχεία για αρκετές ημέρες.