ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικό θρίλερ στην Iσπανία: «Μπορεί και να κάναμε λάθος» λένε τώρα οι καταγγέλλοντες του Σάντσεθ

Ο Πέδρο Σάντσεθ
Ο Πέδρο Σάντσεθ
ΑΡ

Ισπανία: Η ομάδα πίεσης που κατηγόρησε τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ για διαφθορά παραδέχεται ότι οι καταγγελίες της μπορεί και να βασίστηκαν σε ψευδείς πληροφορίες. Παρατείνεται ωστοσο η αγωνία για το πολιτικό μέλλον του ισχυρού άνδρα της Μαδρίτης

Οι εισαγγελείς στη Μαδρίτη ζήτησαν από το δικαστήριο να αποσύρει μια προκαταρκτική έρευνα για διαφθορά κατά της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, καθώς η ομάδα πίεσης πίσω από την καταγγελία παραδέχτηκε ότι οι ισχυρισμοί της μπορεί να βασίζονται σε εσφαλμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Ο Σάντσεθ του οποίου το σοσιαλιστικό κόμμα κυβερνά την Ισπανία από το 2018, συγκλόνισε τη χώρα το βράδυ της Τετάρτης (24/4) ανακοινώνοντας ότι σκέφτεται να παραιτηθεί για μια αβάσιμη επιχείρηση παρενόχλησης και εκφοβισμού, όπως είπε, που διεξάγεται εναντίον του ίδιου και της συζύγου του από τους πολιτικούς του αντιπάλους και τα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η «σοβαρότητα των επιθέσεων» που βίωσαν τόσο ο ίδιος και η σύζυγός του, Μπεγκόνια Γκόμεθ τον οδήγησαν να επαναξιολογήσει τη θέση του και είπε ότι θα αποκαλύψει την απόφασή του την ερχόμενη Δευτέρα (29/4). Η ανακοίνωσή του ήρθε λίγες ώρες αφότου δικαστήριο της Μαδρίτης εγκαινίασε προκαταρκτική έρευνα για τις επιχειρηματικές υποθέσεις της Γκόμεθ, μετά από καταγγελία μιας ομάδας πίεσης. Ο αρχηγός της έχει διασυνδέσεις με τη λαικιστική δεξιά και συχνά κινεί νομικές διαδικασίες εναντίον όσων κατηγορεί ότι ενήργησαν ενάντια στα δημοκρατικά συμφέροντα της Ισπανίας.

Η ομάδα «Μanos Limpias» (Καθαρά Χέρια), κατηγόρησε την Γκόμεθ ότι χρησιμοποίησε την επιρροή της ως σύζυγος πρωθυπουργού για να εξασφαλίσει χορηγούς σε ένα πανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα που διηύθυνε. Ο Σάντσεθ είπε ότι η καταγγελία βασίστηκε σε «υποτιθέμενη αναφορά» από αντιπολιτευόμενους, αδιαφανείς ειδησεογραφικούς ιστότοπους.

«Όπως είναι λογικό, η Μπεγκόνια θα υπερασπιστεί την τιμή της και θα συνεργαστεί με το δικαστικό σύστημα όσο χρειάζεται για να διαλευκανθούν γεγονότα που είναι τόσο σκανδαλώδη στην εμφάνιση όσο και ανύπαρκτα». Χθες, οι εισαγγελείς της Μαδρίτης ζήτησαν από το δικαστήριο να αναβάλει την έρευνα, ενώ το «Μanos Limpias» φάνηκε να αποκρούει τις κατηγορίες του.

Αν και το δικαστήριο δεν έχει δώσει καμία λεπτομέρεια μέχρι στιγμής, ο διαδικτυακός ιστότοπος ειδήσεων El Confidencial ανέφερε ότι οι ερευνητές εξέταζαν τους συνδέσμους της Γκόμεθ με πολλές ιδιωτικές εταιρείες που έλαβαν κρατική χρηματοδότηση ή κέρδισαν δημόσιες συμβάσεις. Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η έρευνα συνδέθηκε με τους υποτιθέμενους δεσμούς της με τον ισπανικό τουριστικό όμιλο Globalia, στον οποίο ανήκει η αεροπορική εταιρεία Air Europa.

Είπε ότι είχε συναντηθεί δύο φορές με τον Javier Hidalgo, διευθύνοντα σύμβουλο της Globalia, όταν ο αερομεταφορέας βρισκόταν σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης αφού επλήγη σοβαρά από την απώλεια της εναέριας κυκλοφορίας λόγω της κρίσης της Covid-19. Εκείνη την εποχή, η Γκόμεθ διηύθυνε το IE Africa Center, ένα ίδρυμα που συνδέεται με τη σχολή επιχειρήσεων Instituto de Empresa (IE) της Μαδρίτης, μια θέση από την οποία έφυγε το 2022.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης, το «Μanos Limpias» φάνηκε πιο επιφυλακτικό απέναντι στις καταγγελίες που είχαν αποτελέσει τη βάση της καταγγελίας του. Η ομάδα είπε ότι είχε μάθει «μέσα από διάφορες ψηφιακές εφημερίδες, για πληροφορίες που περιέγραφαν εικαζόμενες παρατυπίες που θα μπορούσαν να είναι εγκληματικές».

Είπε ότι άσκησε το δικαίωμά της να θέσει το θέμα ενώπιον ενός δικαστή, ο οποίος θα ήταν ο καταλληλότερος για να καθορίσει εάν οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης ήταν αληθινές. «Εάν δεν είναι αληθινά, τότε όποιος τα δημοσίευσε θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Αλλά αν δεν είναι αναληθή, καταλαβαίνουμε ότι η δικαστική έρευνα πρέπει να συνεχιστεί».

Ενώ οι σύμμαχοι του Σάντσεθ έχουν συσπειρωθεί γύρω του και κυβερνητικές πηγές έχουν αποδοκιμάσει τις προσωπικές επιθέσεις ως ενδεικτικές των στροφών που μοιάζουν με τον Τραμπ η ισπανική πολιτική τα τελευταία χρόνια, οι αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν για ασέβεια, ότι υποδύεται το θύμα και ότι δεν ανταποκρίνεται. το γραφείο του.

«Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας δεν μπορεί να ρίξει μια εφηβική σύγκρουση ώστε οι άνθρωποι να παρατάσσονται για να του πουν να μην στεναχωριέται και να συνεχίσει», δήλωσε ο Alberto Núñez Feijóo, ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP). «Το να είσαι πρωθυπουργός είναι πιο σοβαρό από αυτό. Το να είσαι πρωθυπουργός σημαίνει να είσαι υπόλογος στον λαό, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες».

Ο Σάντσεθ, ο οποίος έχει χτίσει τη φήμη του ριψοκίνδυνου που επιβιώνει πολιτικά, θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία και να υποβληθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης για να προσπαθήσει να στηρίξει την ηγεσία του. Εάν παραιτηθεί τη Δευτέρα, οι βουλευτές θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να επιλέξουν νέο πρωθυπουργό ή να προχωρήσουν σε γενικές εκλογές - οι έκτες στην Ισπανία σε εννέα χρόνια που θα μπορούσαν να προκηρυχθούν και να διεξαχθούν τον Ιούλιο.

Η υπόθεση με επίκεντρο τη σύζυγο Σάντσεθ ώθησε τους υποστηρικτές του να συσπειρωθούν γύρω του με αποτέλεσμα οι δημόσιοι εισαγγελείς να κινηθούν γρήγορα για να προσπαθήσουν να απορρίψουν την υπόθεση.

Ο Σάντσεθ, ένας από τους πιο εξέχοντες αριστερούς ηγέτες στην Ευρώπη ακύρωσε το δημόσιο πρόγραμμά του, ενώ σκέφτεται την επόμενη κίνησή του. Σκοπεύει να απευθυνθεί στο έθνος τη Δευτέρα. Ένα ευρύ φάσμα Ισπανών, από την πολιτική ελίτ έως τους πολίτες στους δρόμους, εξέφρασαν σύγχυση για την αχαρακτήριστη υποχώρηση ενός πρωθυπουργού που μόλις το περασμένο καλοκαίρι είχε ανακτήσει τη θέση του στις εκλογές.