Μετά το κακάο «στερεύει» ο καφές: Σε υψηλό 16ετίας η τιμή του - Ανησυχία για το αγαπημένο ρόφημα
Ο καφές, μία αγαπημένη συνήθεια εκατομμυρίων καταναλωτών ανά τον πλανήτη, μπορεί σύντομα να γίνει πιο ακριβός, καθώς ένας βασικός δείκτης για την τιμή του εσπρέσο μόλις άγγιξε νέο υψηλό επίπεδο. Η δημοφιλής ποικιλία καφέ robusta είναι η βάση τόσο για τον εσπρέσο όσο και για τον στιγμιαίο καφέ. Και το Βιετνάμ παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα των κόκκων της συγκεκριμένης ποικιλίας και ακολουθεί η Βραζιλία.
Μια μακρά ξηρασία που προκλήθηκε από το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» στο Βιετνάμ ανέβασε την τιμή των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης robusta την Τετάρτη (24/4) στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 16 ετών, ανέφερε το Bloomberg.
Το Βιετνάμ παράγει περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας ποσότητας robusta, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο, προέβλεψε ότι η Βραζιλία θα συλλέξει μικρότερη ποσότητα φέτος λόγω κλιματικών ζητημάτων, ενώ το Βιετνάμ θα εξάγει λιγότερους κόκκους λόγω των χαμηλότερων συνολικών προμηθειών από πέρυσι. Η φετινή ξηρασία στο Βιετνάμ θα μπορούσε να παρατείνει τον κύκλο χαμηλής προσφοράς, βλάπτοντας την παραγωγή του επόμενου έτους.
Τον περασμένο μήνα, η ένωση καφέ του Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 20% στους 12 μήνες που έληξαν τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. «Δεν μπορούμε να πούμε πότε θα κορυφωθούν οι τιμές», δήλωσε στο Bloomberg ο Tran Thi Lan Anh, αναπληρωτής διευθυντής της βιετναμέζικης εξαγωγικής εταιρείας Vinh Hiep Co. Είπε ότι οι αγρότες και οι μεσίτες πιστεύουν ότι το κόστος των κόκκων καφέ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 15% ανά κιλό από τις τρέχουσες τιμές.
Η τιμή του Robusta έχει επίσης εκτοξευθεί λόγω της αποθησαύρισης. Ορισμένοι Βιετναμέζοι αγρότες δεν πωλούν τους κόκκους του καφέ τους, διατηρώντας έως και το 13% της φετινής συγκομιδής με την ελπίδα να πουλήσουν τους κόκκους σε υψηλότερες τιμές αργότερα, ανέφερε το Bloomberg. Το Βιετνάμ εισάγει όλο και περισσότερο φθηνότερη ποικιλία καφέ robusta από τη Βραζιλία για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη τοπική ζήτηση, είχε αναφέρει το Bloomberg τον περασμένο μήνα.
Και καθώς το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται σε όλη την Ασία, οι καταναλωτές αγοράζουν επίσης περισσότερο καφέ. Οι ασιατικές χώρες κατανάλωσαν 15% περισσότερο καφέ πέρυσι από ό,τι το 2018 - το μεγαλύτερο άλμα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή και πάλι πολύ λιγότερο από ό,τι κατανάλωσε η Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ.
Οι υψηλότερες τιμές των κόκκων καφέ και ο φαύλος κύκλος που έχει ξεκινήσει στην αγορά του αγαπημένου ροφήματος, θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να φτάσει στους καταναλωτές, επομένως το κόστος του latte σας είναι ασφαλές προς το παρόν, καθησυχάζουν οι αναλυτές.
Business Insider