Αυτός ήταν ο λόγος της ακύρωσης της συνάντησης του Μπάιντεν με τον Ερντογάν - Ο ρόλος των S-400
Διεθνή διπλωματικό αναβρασμό έχει προκαλέσει η αναβολή του προγραμματισμένου ταξιδιού Ερντογάν στην Ουάσιγκτον και η επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο παρά τις προσπάθειες υποβάθμισης της τελευταίας αυτής εξέλιξης.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg, ο Ερντογάν δεν θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 9 Μαΐου, όπως είχε γίνει γνωστό. Παράλληλα, αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα δήλωσε ότι η απόφαση αναβολής ελήφθη λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα του Ερντογάν. Δήλωσε παράλληλα πως η νέα ημερομηνία επίσκεψης θα συζητηθεί με τους ομολόγους του.
Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσε σήμερα ότι ο Λευκός Οίκος ανυπομονεί να δεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χρόνο κατάλληλο και για τα δύο μέρη. "Ωστόσο δεν καταφέραμε να ευθυγραμμίσουμε τα χρονοδιαγράμματά μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Το παρασκήνιο και οι S-400
Ωστόσο το παρασκήνιο δίνει και παίρνει...
Δεν είναι λίγοι όσοι διατείνονται πως σημαντικό ρόλο στο να διαρραγεί εκ νέου η σχέση Ουάσινγκτον-Άγκυρας έπαιξε το κουρδικό ζήτημα και μάλιστα μια συγκεκριμένη πληροφορία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των αμερικανικών ΜΜΕ, η Τουρκία ενδέχεται σύντομα να αναπτύξει συστήματα S-400 ρωσικής κατασκευής στα σύνορα με το Ιράκ. Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, και η Τουρκία αναπτύξει τους ρωσικής κατασκευής S-400 στα σύνορα με το Ιράκ, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την πρώτη επιχειρησιακή χρήση τους από την αγορά τους το 2019. Υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις CAATSA (Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) που σχετίζονται με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησής να αγοράσει τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Συγκεκριμένα το Business Insider αναφέρει:
«Η Τουρκία ενδέχεται να αναπτύξει τα προηγμένα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα άμυνας S-400 Triumf στα σύνορα με το Ιράκ για την προγραμματισμένη καλοκαιρινή της επίθεση κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, PKK, στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε την πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος από τότε που η Άγκυρα το παρέλαβε το 2019.
Τουρκική εφημερίδα ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι S-400 της Τουρκίας ενδέχεται να αναπτυχθούν στα σύνορα, υπονοώντας ότι θα αμυνθεί έναντι των drones που φέρεται να έχει αποκτήσει το PKK. Αλλά το σύστημα είναι αποτελεσματικό έναντι μεγαλύτερων απειλών από τα drones. Έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους όπως εκείνους που εκτόξευσε το Ιράν στην άνευ προηγουμένου επίθεσή του κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου και η ανάπτυξή του θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, οι οποίοι παραμένουν εξοργισμένοι που τους κατέχει ακόμη και η Τουρκία.
Η συμφωνία για τους S-400 στοίχισε στην Τουρκία περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Έμμεσα, κόστισε πολύ περισσότερο σε απώλειες άνω των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να είχε από την κατασκευή πάνω από 900 εξαρτημάτων για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού F-35.»