Τι συνέβη στην Ινδία όπου απαγορεύτηκε το Tik Tok - Ποιοι ακολουθούν το παράδειγμά της
Το TikTok ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές της Ινδίας μέχρι που απαγορεύτηκε το 2020. Η περίπτωση αυτή αποτελεί ένα παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί αν προχωρήσει η απαγόρευση στις ΗΠΑ ή ακόμη και στην ΕΕ.
Όπως αναφέρει το BBC πριν από τέσσερα χρόνια, η Ινδία ήταν η μεγαλύτερη αγορά του TikTok. Η εφαρμογή διέθετε μια αυξανόμενη βάση 200 εκατομμυρίων χρηστών, ακμάζουσες υποκουλτούρες και μερικές φορές ευκαιρίες που άλλαζαν τη ζωή των δημιουργών. Το TikTok φαινόταν ασταμάτητο μέχρι που οι υποβόσκουσες εντάσεις στα σύνορα μεταξύ Ινδίας και Κίνας ξέσπασαν με θανατηφόρα βία.
Μετά τη συνοριακή αψιμαχία, η ινδική κυβέρνηση απαγόρευσε την εφαρμογή στις 29 Ιουνίου 2020. Σχεδόν εν μία νυκτί, το TikTok εξαφανίστηκε. Αλλά οι λογαριασμοί και τα βίντεο του ινδικού TikTok είναι ακόμα online, παγωμένα στο χρόνο, όταν η εφαρμογή μόλις είχε αναδειχθεί σε γίγαντα.
Συσχετισμός με την προοπτική απαγόρευσης στις ΗΠΑ
Κατά κάποιο τρόπο, θα μπορούσε να προσφέρει μια προεπισκόπηση του τι μπορεί να επέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 24 Απριλίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε τελικά να απαγορεύσει το TikTok από τις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο μετά από χρόνια απειλών και αποτυχημένων νομοθετικών ρυθμίσεων.
Ο νόμος απαιτεί από την εταιρεία στην οποία ανήκει το TikTok, την Bytedance, να πουλήσει το μερίδιό της στην εφαρμογή μέσα στους επόμενους εννέα μήνες, με μια επιπλέον τρίμηνη περίοδο χάριτος, αλλιώς θα αντιμετωπίσει πιθανή απαγόρευση στη χώρα. Η Bytedance λέει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να πουλήσει την πλατφόρμα κοινωνικών μέσων και έχει υποσχεθεί να προσβάλει τη νομοθεσία στο δικαστήριο.
Η απαγόρευση μιας μαζικής εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης θα ήταν μια πρωτοφανής στιγμή στην αμερικανική ιστορία της τεχνολογίας, αν και η διαφαινόμενη δικαστική διαμάχη αφήνει προς το παρόν αβέβαιη την τύχη του TikTok.
Τι θα μπορούσε να γίνει
Αλλά η ινδική εμπειρία δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν μια μεγάλη χώρα σβήνει το TikTok από τα smartphones των πολιτών της. Η Ινδία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει κάνει αυτό το βήμα. Τον Νοέμβριο του 2023, το Νεπάλ ανακοίνωσε επίσης την απόφασή του να απαγορεύσει το TikTok και το Πακιστάν έχει εφαρμόσει μια σειρά από προσωρινές απαγορεύσεις από το 2020.
Καθώς οι 150 εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής στις ΗΠΑ συνεχίζουν να κοιτούν τα βίντεο της εφαρμογής, η ιστορία της απαγόρευσης του TikTok στην Ινδία δείχνει ότι οι χρήστες προσαρμόζονται γρήγορα, αλλά και ότι όταν το TikTok πεθαίνει, πεθαίνει μαζί του και μεγάλο μέρος της κουλτούρας του.