Γάζα: Γιγαντώνεται το φοιτητικό αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ- Καταλήψεις και στη Γαλλία
Όλο και περισσότερο εξαπλώνεται το αντιπολεμικό φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ, που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με τους φοιτητές να αποφασίζουν να συνεχίσουν τις καταλήψεις σε συνελεύσεις στα μεγαλύτερα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μάλιστα πολλές είναι οι σχολές που καταδίκασαν τους πρυτάνεις, που τις προηγούμενες ημέρες ζητούσαν την εμπλοκή της αστυνομίας για την απομάκρυνση των φοιτητών από τον χώρο των πανεπιστημίων.
Στο «κέντρο» του κινήματος, το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι διαπραγματεύσεις των φοιτητών με τις Αρχές συνεχίζονται, ενώ εμμένουν στην κατάληψη της πανεπιστημιούπολης. Η διοίκηση του πανεπιστημίου ανέστειλε την διορία που είχε δώσει στους καταληψίες για εκκένωση, ενώ η Σύγκλητος, την Παρασκευή ενέκρινε ψήφισμα για τη δημιουργία ειδικής ομάδας, που θα εξετάσει την ηγεσία της Διοίκησης, αφότου την περασμένη εβδομάδα ζητούσε την επέμβαση της αστυνομίας, που είχε αποτέλεσμα μεγάλες συμπλοκές και πάνω από 100 συλλήψεις.
Με e-mail προς τους φοιτητές, η διοίκηση του ιδρύματος σε μία προσπάθεια να κατευνάσει την ένταση, δήλωνε ότι η παρουσία της αστυνομίας τώρα θα ήταν «αντιπαραγωγική», συμπληρώνοντας μάλιστα πως ελπίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα δείξουν «σημάδια προόδου» και ότι «υποστηρίζουμε τις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη με τους φοιτητές».
Την ίδια ώρα, διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα απαιτούν να κοπούν άμεσα οι οικονομικοί δεσμοί ΗΠΑ-Ισραήλ και να αποχωρήσουν όλες οι αμερικανικές εταιρείες που είτε επιτρέπουν είτε ακόμα χρηματοδοτούν τον πόλεμο στη Γάζα.
Από την Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια, όπου η διοίκηση στο Πολυτεχνείο, έδωσε τελεσίγραφο τη Δευτέρα στους διαδηλωτές που βρίσκονται εντός του χώρου του πανεπιστημίου να απομακρυνθούν έως την Παρασκευή, ωστόσο παρά τη λήξη της προθεσμίας ελάχιστοι είναι εκείνοι που έφυγαν, με την πλειονότητα των σπουδαστών να παραμένουν στην κατάληψη. Στο Κολοράντο, την Παρασκευή η αστυνομία εισέβαλε στην πανεπιστημιούπολη Auraria στο Ντένβερ, όπου φιλοξενούνται τρία πανεπιστήμια και κολέγια και συνέλαβε σχεδόν 40 διαδηλωτές, με την κατηγορία της παραβίασης.
Σε πολλά πανεπιστήμια στη Τζόρτζια, το Τέξας αλλά και την Καλιφόρνια, οι αποφάσεις για επέμβαση των αρχών, που οδήγησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις σε όλη τη χώρα, μέλη ΔΕΠ αποφάσισαν να περάσουν ψήφους δυσπιστίας στην ηγεσία της διοίκησης, που σε μεγάλο βαθμό είναι συμβολικές επιπλήξεις, χωρίς την εξουσία απομάκρυνσης του προέδρου.
Όσο όμως οι εντάσεις αυξάνονται, η πίεση στους σχολικούς λειτουργούς γίνεται ασφυκτική, ενώ πλησιάζουν οι τελετές αποφοίτησης του Μαΐου.
Παράλληλα, το αντιπολεμικό κίνημα μεταφέρεται και στην Ευρώπη, όπου στη Γαλλία μάλιστα φοιτητές του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών που εδρεύει στο Παρίσι και απόφοιτός του είναι και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προχώρησαν σε αποκλεισμό της πρόσβασης κτηρίου της πανεπιστημιούπολης, με τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά, και το αίτημα για νίκη στη νέα Ιντιφάντα, απελευθέρωση της Παλαιστίνης και κατάπαυση του πυρός να είναι πλέον μαζικό και συλλογικό από τους φοιτητές σε ΗΠΑ και Ευρώπη.