Ανακάλυψη που θα καθορίσει το μέλλον: Νέα φθηνότερη μέθοδος εξαγωγής χρυσού με βακτήρια
Επιστήμονες από δύο ομοσπονδιακά πανεπιστήμια από το Κρασνογιάρσκ και το Γιακούτσκ, μαζί με το Παράρτημα της Σιβηρίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, έχουν εφεύρει μια μέθοδο για την εξαγωγή χρυσού χρησιμοποιώντας βακτήρια.
Αυτό αναφέρεται σε μήνυμα του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Σιβηρίας (SFU, Krasnoyarsk). «Αυτά τα βακτήρια είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον των λιμνών απορριμμάτων όπου αποθηκεύονται τα απόβλητα επεξεργασίας ορυκτών. Η μέθοδος είναι φθηνότερη και χρειάζεται να δαπανηθεί τρεις φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια», ανέφερε η συν-συγγραφέας της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Επεξεργασίας Ορυκτών στο Ινστιτούτο Μη -Σιδήρουχων μετάλλων του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Σιβηρίας, Natalya Algebraistova.
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Σιβηρίας, αυτή η μέθοδος δεν έχει ανάλογες στον κόσμο. Τα βακτήρια ανακαλύφθηκαν σε κοιτάσματα χρυσού στην Επικράτεια Κρασνογιάρσκ.
Πώς εφαρμόζεται η νέα μέθοδος
Οι μικροοργανισμοί βοηθούν στην εξαγωγή υπολειμμάτων ορυκτών χρυσού και αντιμονίου μετά την αρχική επεξεργασία του μεταλλεύματος. Οι επιστήμονες απομονώνουν από αυτό ένα συλλογικό συμπύκνωμα, το οποίο περιέχει ορυκτά με εγκλείσματα χρυσού και υπολείμματα ορυκτών αντιμονίου. Τα βακτήρια στη συνέχεια βοηθούν στο διαχωρισμό των ορυκτών χρυσού και αντιμονίου από το συμπύκνωμα.
Τώρα οι επιστήμονες επιλέγουν και καλλιεργούν τα πιο κατάλληλα στελέχη για τις περιβαλλοντικές συνθήκες και ζουν σε ένα μείγμα θρυμματισμένων μεταλλευμάτων και νερού.
Το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Σιβηρίας είναι το πρώτο ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο στη Ρωσία, που ιδρύθηκε το 2006 με τη συγχώνευση τεσσάρων πανεπιστημίων στο Κρασνογιάρσκ. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στο ανατολικό τμήμα της Ρωσίας.