ΚΟΣΜΟΣ

Bασιλιάς Κάρολος: Eπέστρεψε στα δημόσια καθήκοντα για πρώτη φορά μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο

Bασιλιάς Κάρολος: Eπέστρεψε στα δημόσια καθήκοντα για πρώτη φορά μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο

Ο Βασιλιάς Κάρολος με την σύζυγό του Καμίλα στο πλευρό του επισκέφθηκε ένα κέντρο θεραπείας για τον καρκίνο, στην πρώτη του δημόσια ανάληψη καθηκόντων 

Ο Βασιλιάς Κάρολος ανακοινώθηκε ως ο νέος προστάτης της οργάνωσης Cancer Research UK καθώς επέστρεψε στα δημόσια καθήκοντα για πρώτη φορά από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο. Αναλαμβάνει την αιγίδα από τη μητέρα του, την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ που έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο μονάρχης επισκέφθηκε το Macmillan Cancer Center στο Λονδίνο, με τη βασίλισσα Καμίλα στο πλευρό του, στην πρώτη του δημόσια έξοδο από τότε που οι γιατροί του είπαν να αποφεύγει τις δημόσιες υποχρεώσεις, καθώς υποβάλλεται σε θεραπεία κατά του καρκίνου.

Την Παρασκευή (26/4), το παλάτι ανακοίνωσε ότι ο βασιλιάς ενθάρρυνε πολύ να του δοθεί το πράσινο φως από τους γιατρούς για να επιστρέψει όσο είναι δυνατόν στο κανονικό του πρόγραμμα. Πηγές ωστόσο τόνισαν ότι παρά τα καλά νέα, ο βασιλιάς εξακολουθεί να νοσεί και θα συνεχίσει να υποβάλλεται σε θεραπεία για την άγνωστη μορφή της νόσου.

Το παλάτι ελπίζει πως η επίσκεψη του Βασιλιά θα εστιάσει την προσοχή στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και στις καινοτόμες νέες θεραπείες και έρευνες που διεξάγονται στο νοσοκομείο που υποστηρίζεται από την Cancer Research UK. O μονάρχης, ο οποίος είναι επίσης προστάτης του Macmillan Cancer Support, θα συναντήσει ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Θα συναντήσει επίσης την ομάδα πίσω από ένα έργο που ονομάζεται TRACERx, τη μοναδική μεγαλύτερη επένδυση στην έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα από την Cancer Research UK που στοχεύει να διερευνήσει πώς εξελίσσεται ο καρκίνος του πνεύμονα με την πάροδο του χρόνου και γιατί μερικές φορές οι θεραπείες δεν λειτουργούν.

Ο Βασιλιάς ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο στις αρχές Φεβρουαρίου. Έκτοτε, φιλανθρωπικές οργανώσεις για τον καρκίνο έχουν επαινέσει τη διαφάνειά του και τον αντίκτυπο που είχε στην ευαισθητοποίηση του κοινού η ανακοίνωσή του, την ίδια στιγμή που και η Πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον μίλησε επίσης για τη διάγνωσή της με καρκίνο.

«Το πρόγραμμα θεραπείας της Αυτού Μεγαλειότητας θα συνεχιστεί, αλλά οι γιατροί είναι αρκετά ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, ώστε ο Βασιλιάς είναι πλέον σε θέση να αναλάβει εκ νέου μια σειρά από δημόσια καθήκοντα» ανέφερε εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκιγχαμ.

Ο Βασιλιάς συνέχισε το έργο του στα παρασκήνια και πραγματοποίησε μικρές συναντήσεις μέσα στο παλάτι, συνομιλώντας μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Το Πάσχα, χαιρέτισε τα πλήθη που είχαν πάει για να τον δουν να παρακολουθεί την εκκλησιαστική λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ, κάτι που θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι σύντομα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περισσότερες επαφές με το κοινό.

Οι αξιωματούχοι του παλατιού σχεδιάζουν ένα πολυάσχολο καλοκαίρι και ένα φθινόπωρο με αρκετές εκδηλώσεις, αλλά θα αντιμετωπίσουν την προειδοποίηση ότι τα σχέδια μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν ανάλογα με την υγεία του Βασιλιά και τις συμβουλές των γιατρών.